in

Zašto je Ivan bio Grozni, a Nikolaj Krvavi? / Bljesak.info

Slatka-Tajna.Eu

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zašto je Ivan bio Grozni, a Nikolaj Krvavi?

Od Ivana Groznog do Nikolaja Krvavog, izdvojili smo sedam nadimaka koje su ruski carevi stekli tijekom svoje vladavine.

Ivan Grozni – zbog osvajanja Kazanjskog kanata

Epitet “grozni” ili, u točnijem prijevodu sa staroruskog, “snažan”, “prijeteći”, u 15. i 16. stoljeću nije imao negativnu konotaciju.

Veliki knez moskovski Ivan III. (1440.-1505.), osnivač moskovske države, bio je prvi ruski vladar kojeg su zvali Ivan Grozni. Međutim, s vremenom je zapamćen kao Ivan Veliki, dok se nadimak Ivan Grozni u drugoj polovini 16. stoljeća počeo odnositi na Ivana Vasiljeviča IV. (1530.-1584.), prvog ruskog cara. Prema navodima istraživača, najprije ga je tako počeo nazivati narod u pjesmama.

Ivan Vasiljevič je svoj čuveni nadimak, kojim se ističu njegove izuzetne vladarske sposobnosti, stekao poslije osvajanja Kazanjskog i Astrahanjskog kanata, muslimanskih zemalja na granici s Rusijom.

Kasnije se u ruskoj povijesti ovaj nadimak povezivao s njegovom navodnom surovošću

Aleksej Mihajlovič Najtiši – zbog pobožnosti

Aleksej Mihajlovič (1629.-1676.) još uijvek se pamti po svom nadimku Tišajši (Najtiši), što je na staroruskom imalo značenje “najsmjerniji”, “najpobožniji”.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Zaista, ovaj car je bio poznat po strogom poštivanju rituala Ruske pravoslavne crkve. Postio je ponedeljkom, srijedom i petkom, svakodnevno je sate provodio u molitvi, redovito posjećivao samostane sa svojom obitelji i bogato darivao crkve i svećenstvo.

Također je imao vatreni temperament, radoznalu i inventivnu prirodu, što se nije kosilo s njegovom pobožnošću. Car Aleksej je bio prvi koji je Rusiju okrenuo prema Zapadu i postavio temelje za velike reforme koje će u zemlji uvesti njegov sin Petar Veliki.

Petar i Katarina – Veliki po odluci vlasti

Car Petar (1672.-1725.) je 22. listopada 1721. godine, poslije pobjede nad Švedskom u Velikom sjevernom ratu, postao prvi ruski car. Praviteljstvujušči Senat i Sveti Sinod svečano su caru dodijelili titulu i nadimak Veliki. Tada je Rusija postala carstvo.

Što se tiče Katarine II. (1729.-1796.), ona je nadimak Velika dobila od Sveruske zakonodavne komisije 1767. godine. Katarina se nije protivila tome da je zovu Velika, s obzirom na to da ju je to povezivalo s Petrom Velikim, vladarom koji je za nju bio uzor.

Aleksandar I. Blagoslovljeni – zbog pobjede nad Napoleonom

Praviteljstvujušči Senat Ruskog Carstva je 1814. godine caru Aleksandru I. (1777.-1825.) službeno dodijelio titulu “Blagoslovljeni”. Ona mu je dodijeljena zbog pobjede nad Napoleonom Bonaparteom.


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

NEKAD JE MOLILA DA NE PUŠTAJU KLIPOVE INTIMNIH ODNOSA: Dalila se prepustila Caru, zaboravila da je gleda babo!

Ne bih da Dušanu stavljam so na ranu, ali Draško je anđeo: Tanja Savić prvi put pred kamerama o romansi sa Stanivukovićem