in

Zašto je Ivan bio Grozni, a Nikolaj Krvavi? / Bljesak.info

Slatka-Tajna.Eu

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zašto je Ivan bio Grozni, a Nikolaj Krvavi?

Od Ivana Groznog do Nikolaja Krvavog, izdvojili smo sedam nadimaka koje su ruski carevi stekli tijekom svoje vladavine.

Ivan Grozni – zbog osvajanja Kazanjskog kanata

Epitet “grozni” ili, u točnijem prijevodu sa staroruskog, “snažan”, “prijeteći”, u 15. i 16. stoljeću nije imao negativnu konotaciju.

Veliki knez moskovski Ivan III. (1440.-1505.), osnivač moskovske države, bio je prvi ruski vladar kojeg su zvali Ivan Grozni. Međutim, s vremenom je zapamćen kao Ivan Veliki, dok se nadimak Ivan Grozni u drugoj polovini 16. stoljeća počeo odnositi na Ivana Vasiljeviča IV. (1530.-1584.), prvog ruskog cara. Prema navodima istraživača, najprije ga je tako počeo nazivati narod u pjesmama.

Ivan Vasiljevič je svoj čuveni nadimak, kojim se ističu njegove izuzetne vladarske sposobnosti, stekao poslije osvajanja Kazanjskog i Astrahanjskog kanata, muslimanskih zemalja na granici s Rusijom.

Kasnije se u ruskoj povijesti ovaj nadimak povezivao s njegovom navodnom surovošću

Aleksej Mihajlovič Najtiši – zbog pobožnosti

Aleksej Mihajlovič (1629.-1676.) još uijvek se pamti po svom nadimku Tišajši (Najtiši), što je na staroruskom imalo značenje “najsmjerniji”, “najpobožniji”.

Zaista, ovaj car je bio poznat po strogom poštivanju rituala Ruske pravoslavne crkve. Postio je ponedeljkom, srijedom i petkom, svakodnevno je sate provodio u molitvi, redovito posjećivao samostane sa svojom obitelji i bogato darivao crkve i svećenstvo.

Također je imao vatreni temperament, radoznalu i inventivnu prirodu, što se nije kosilo s njegovom pobožnošću. Car Aleksej je bio prvi koji je Rusiju okrenuo prema Zapadu i postavio temelje za velike reforme koje će u zemlji uvesti njegov sin Petar Veliki.

Petar i Katarina – Veliki po odluci vlasti

Car Petar (1672.-1725.) je 22. listopada 1721. godine, poslije pobjede nad Švedskom u Velikom sjevernom ratu, postao prvi ruski car. Praviteljstvujušči Senat i Sveti Sinod svečano su caru dodijelili titulu i nadimak Veliki. Tada je Rusija postala carstvo.

Što se tiče Katarine II. (1729.-1796.), ona je nadimak Velika dobila od Sveruske zakonodavne komisije 1767. godine. Katarina se nije protivila tome da je zovu Velika, s obzirom na to da ju je to povezivalo s Petrom Velikim, vladarom koji je za nju bio uzor.

Aleksandar I. Blagoslovljeni – zbog pobjede nad Napoleonom

Praviteljstvujušči Senat Ruskog Carstva je 1814. godine caru Aleksandru I. (1777.-1825.) službeno dodijelio titulu “Blagoslovljeni”. Ona mu je dodijeljena zbog pobjede nad Napoleonom Bonaparteom.

Comments

Komentariši

Loading…

0
Legend

Written by Redakcija

Community ModeratorContent AuthorYears Of MembershipVerified User

NEKAD JE MOLILA DA NE PUŠTAJU KLIPOVE INTIMNIH ODNOSA: Dalila se prepustila Caru, zaboravila da je gleda babo!

Ne bih da Dušanu stavljam so na ranu, ali Draško je anđeo: Tanja Savić prvi put pred kamerama o romansi sa Stanivukovićem