in

Bh.kompanije unaprijedile poslovanje zahvaljujući projektu EU4Business

Slatka-Tajna.Eu

EU4Business projekat Evropske unije organizovao je  u Čelincu panel diskusiju o temi “Značaj modernizacije prerađivačkih kapaciteta u poljoprivredno-prehrambenom sektoru – izazovi i perspektive” uz propratnu promociju proizvoda uspješno realizovanih investicija EU4Business projekta.

U okviru događaja predstavljene su kompanije koje su dobile bespovratna sredstva u sklopu EU4Business projekta: Vinarija Jungić – Čelinac (sektor vinarstva), Vimar – Visoko (sektor mesne industrije), Eko sir Puđa – Livno (sektor mljekarstva), Farmavit – Ljubinje (sektor povrća), Poljorad (sektor mljekarstva), MI Trivas – Prnjavor (sektor mesne industrije). Bespovratnim sredstvima kroz projekat EU4Business, ukupno su podržane 82 kompanije širom BiH. Mapa svih korisnika je dostupna na ovom linku https://eu4business.ba/en/interactive-map/

U svom obraćanju, šef Kooperacija Delegacije EU u BiH Stefano Ellero istakao je da Evropska unija pruža podršku bh. kompanijama kako bi postali konkurentniji na tržištu, s posebnim fokusom na digitalizaciju i zelenu agendu njihovog poslovanja.

“Podrška malim i srednjim preduzećima jedan je od najvažnih zadataka Evropske unije u BiH. U poljoprivredno prehrambenom sektoru smo podržali ukupno 35 korisnika sa oko tri miliona eura, što je omogućilo otvaranje više od 90 novih poslova od čega je više od 50 posto žena. Nastavljamo podržavati razvoj poljoprivrednog sektora u BiH, izdvajajući oko 30 miliona eura”, istakao je Ellero.

Ismar Ćeremida, projektni menadžer EU4Business projekta kazao je da podrška EU4Business projekta posebno važna za sektor poljoprivrede BiH koja kroz približno sedam procenata doprinosi bruto nacionalnom dohotku te ima snažnu ulogu za razvoj privrede BiH.

Klikni na "like" i pridruži nam se na FacebookuOvaj događaj bio je izuzetna prilika za predstavnike institucija, kompanija, partnerskih organizacija i medija da se bliže upoznaju sa EU4Business podrškom za investicije u prerađivačke kapacitete i marketing poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, kao i sa inovativnostima, te uspjehom koji podržane kompanije ostvaruju uz podršku Evropske unije na tržištu. Događaju su također prisustvovati predstavnici institucija.

Kroz EU4BUSINESS, EU omogućava firmama, poljoprivrednicima i poduzetnicima da iskoriste svoje potencijale i postignu bolju konkurentnost na domaćem i stranim tržištima, putem finansijske i tehničke pomoći. U sklopu EU4AGRI, EU pruža podršku jačanju konkurentnosti poljoprivrede i ruralnom razvoju u BiH.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Kozmetičke greške koje koža ne prašta

GLADNA I NERVOZNA: Katarina Grujić provodi dane tokom trudnoće aktivno