in

I u četvrtak pretežno sunčano, ali na kopnu nakon česte magle

Slatka-Tajna.Eu

Tomislava Hojsak

Foto: HTV / HRT

Do kraja ovog tjedna na Jadranu će prevladavati sunčano, uz buru u četvrtak pod Velebitom još moguće s olujnim udarima, zatim uglavnom slabom do umjerenom. Jugo će zapuhati u subotu, najprije na otvorenom moru, zatim i uz obalu – donoseći oblake na sjeverni dio, gdje može pasti i malo kiše.

Istodobno će prohladna i maglovita jutra, ponegdje i niski oblaci, do kraja listopada biti česta pojava u nizinama inače većinom sunčanih kopnenih krajeva, osobito za vikend. Ponegdje će vjerojatno biti dugotrajne magle i niske naoblake, o čemu će ovisiti i porast dnevne temperature.

Studeni, unatoč svom imenu, počinje zatopljenjem i jačanjem južine, a nakon toga i kišom, koja će već na blagdan Svih svetih biti česta na Jadranu, praćena jakim jugom.”, sažeta je tjedna prognoza koju je za kratku HRT-ovu emisiju “Vrijeme” uoči “Dnevnika” u 19 sati pripremila Tomislava Hojsak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

A na kraju emisije “Vrijeme” nakon “Dnevnika” podsjetila je i na novo predavanje Centra za klimatološka istraživanja PMF-a:

I premda ovih za mnoge lijepih jesenskih dana – srećom – nemamo nekih meteoekstrema – o mogućnostima njihova dugoročnog pojavljivanja možete saznati iz predavanja Centra za klimatološka istraživanja PMF-a: “Dugoročni utjecaj klasteriranja ekstrema“, koje će se održati u četvrtak, 28. listopada 2021. godine od 15,15 sati putem platforme Zoom.

U nastavku slijedi Tomislavina detaljnija, u srijedu poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa – prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, između ostalih i neke neuobičajene meteozanimljivosti, analiza porasta temperature zraka posljednjih desetljeća te ovogodišnjega ljeta, kao i analiza dosadašnjeg dijela godine i prognoza za njezin ostatak, a i poziv za:

I u četvrtak stabilno i većinom sunčano, ali na kopnu nakon česte magle

Tomislava Hojsak, dipl. ing.: “I u četvrtak na istoku Hrvatske obilje sunčanog vremena. No ujutro će mjestimice biti magle, u Posavini moguće i dugotrajne. Zbog noćne vedrine jutro će biti hladno nego u srijedu, a danju temperatura oko 14 °C.

U središnjoj Hrvatskoj češća i gušća magla. Prevladavat će sunčano jer će se magla prijepodne razići u većini krajeva. Dulje bi se mogla zadržati na sjeveru i u Banovini. Stoga će na tim područjima dnevnih 11 do 14 °C ovisiti o brzini njezina razilaženja.

Na zapadu sunčano, a magle i niskih oblaka ujutro može biti po kotlinama gorskih predjela i u unutrašnjosti Istre. Dnevna temperatura oko 19 °C, u gorju od 9 do 13 °C, uz dugotrajnu maglu niža. Duž obale sjevernog Jadrana puhat će umjerena bura, pod Velebitom i jaka, s olujnim udarima još samo u noći i ujutro.

Sunčano i u Dalmaciji. Nakon slabe i umjerene bure popodne će zapuhati sjeverozapadnjak, uz obalu i jugozapadnjak. More većinom malo valovito. Jutarnja temperatura oko 6 °C u unutrašnjosti, a uz obalu od 10 do 14 °C. Danju razmjerno toplo uz 18 do 20 °C.

Sunčan će biti i krajnji jug Hrvatske, bez ijednog oblaka. Slaba do umjerena bura popodne će prolazno okrenuti na sjeverozapadnjak, a more će većinom biti malo valovito. Jutarnja temperatura od 11 do 14 °C, u zaobalju oko 7 °C, a najviša dnevna oko 20 °C.”

Do nedjelje još većinom suho

Do kraja listopada na kopnu bez promjene – stabilno i pretežno sunčano. U središnjoj Hrvatskoj i po gorskim kotlinama česta jutarnja magla ili niski oblaci mogli bi biti dugotrajni, osobito za vikend, dok će ih u istočnim krajevima vjerojatno raspuhati jugoistočnjak. Jutarnja temperatura će porasti, pa su temperaturni minusi pri tlu manje vjerojatni, no dnevna će temperatura ovisiti o trajanju magle.

Posljednji tjedan listopada na Jadranu završava većinom sunčanim danima te slabim i umjerenim vjetrom. U petak na sjeveru još mjestimice bura, a zatim jugo, najprije na otvorenom moru. S njime će na sjeverni Jadran stići oblaci, moguće čak i malo kiše.”, prognozirala je za HRT Tomislava Hojsak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Klikni na "like" i pridruži nam se na FacebookuPrognoza za četvrtak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
– za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa – za 44 europska grada i

Vrijeme svijet – za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

PAO DOGOVOR O DUETU: Matijas je zadužen za tekst i muziku, a Amanda za erotiku

Prekinut najduži niz, Radnik “skinuo” Zvezdu sa vrha