in

Protest u Zagrebu i Splitu zbog obaveznih covid potvrda, Beroš izviždan

Slatka-Tajna.Eu

Danas je počelo uvođenje obaveznih covid potvrda ili testiranja na koronavirus za uposlene u zdravstvu i sistemu socijalne zaštite. Tim povodom se ispred KBC-a Zagreb je bilo okupljeno par desetaka demonstranata, uposlenika koji nemaju covid-potvrdu, koja im od danas treba za ulazak na radno mjesto, a ne žele se ni testirati. Među demonstrantima su bili i oni koji nisu uposlenici bolnice. Pozvana je policija.

Dok su Vili Beroš, ministar zdravstva Hrvatske i Ante Ćorušić, direktor bolnice Rebro pokušali dati izjavu demonstranti su uzvikivali “Dolje sramotne odluke”, “Izdaja” i “Sloboda radu”.

Beroš je stigao jutros pred KBC Zagreb kako bi prisustvovao početku primjene sigurnosnih mjera u ovoj zdravstvenoj ustanovi. Tu su ga dočekale na desetine demonstranata koji su uzvikivali da ih puste da rade te ga izviždali.

Izvor : N1

Kako javlja reporterka N1 Anja Perković, dosad je na Rebru testirano oko 690 ljudi, među kojima su bila dva pozitivna testa. Zbog demonstranata je pozvana i policija.

Beroš je na Rebru rekao da su asimptomatski bolesnici opasnost za zdravstveni sistem.

“Zato vas još jednom pitam ko je protiv sigurnosti u zdravstvenom sistemu. Naš imperativ je sigurnost u zdravstvenom sistemu. Postoji li alternativa u ovom trenutku? Ovo nije maksimalna sigurnost, ali je optimalna u ovom trenutku. U konačnici, ove mjere nisu rezultat mog rada, rezultat su rada struke, struka je dala preporuke, a iskustvo u Evropi to opravdava. Prije donošenja mjere izvršene su konsultacije sa stručnjacima i oni smatraju da je zaštita zdravlja iznad svega”, rekao je Beroš.

Protest je i ispred bolnice na Firulama u Splitu protiv covid potvrda za medicinsko i nemedicinsko osoblje prerastao je u verbalni napad na direktora Julija Meštrovića i doktora Jugoslava Bagatina, predsjednika Upravnog vijeća KBC-a Split, javlja Dalmatinski portal.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










“Prodane duše, sotone”, uzvikivali su.

Za Index je izjavu dala Gordana Miškulin, medicinska sestra na Rebru i predstavnica Strukovnog sindikata medicinskih sestara/tehničara.

“Ne mogu se oduzimati radnička prava, sestre zaslužuju da se besplatno testiraju. Mi svjesno ulazimo u zarazu. Zaslužujemo barem besplatna testiranja”, poručila je Miškulin.

Demonstranti su se počeli razilaziti te poručili da će sutra ponovo doći u 7:00 sati ujutro pred Rebro.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Simultanka golgetera iz Husine automehaničarske radnje

Frtutma KIDS ulovili „Zlatnu ribicu“ – Premijera spota – Hayat Production