in

Žrtve nisu i neće biti same

Slatka-Tajna.Eu

Komemoracija na Općinskom sudu u Zagrebu

Foto: HTV / HRT

Nacionalni je dan borbe protiv nasilja nad ženama. Obilježava se u spomen na težak zločin koji se dogodio 1999. kada je na ročištu tijekom brakorazvodne parnice na Općinskom građanskom sudu u Zagrebu muškarac ubio suprugu, sutkinju i odvjetnicu, a teško ranio zapisničarku. Na Općinskom sudu u Zagrebu održana je komemoracija u spomen na Ljiljanu Hvalec, Hajru Prohić i Gordanu Oraškić. 

Premijer Andrej Plenković rekao je na komemoraciji da je ostao bolan ožiljak najbrutalnijeg primjera koji se odnosi na nasilje nad ženama u našem društvu.

– Na konferenciji “Integrirani pristup zaštiti od nasilja nad ženama i nasilja u obitelji” posvećenoj borbi protiv ovog negativnog društvenog fenomena nastojali smo u partnerstvu nevladinih udruga, svih segmenata državnih institucija, ali i uz puno razumijevanje sudbene vlasti o nužnom zajedničkom i snažnom djelovanju kako bi se suzbilo nasilje nad ženama, rekao je.

– Žrtvu može najbolje razumijeti samo onaj tko je prati, od događaja nasilja, do izlaska iz te spirale u koju žrtve upadaju. Stoga smo u partnerstvu s udrugama civilnog društva omogućili bolju suradnju svih točaka sustava u pooštravanju materijalnih odredbi Kaznenog zakona, procesnih odredbi procesnog zakona do potvrđivanja međunarodnih ugovora, kao što je Konvencija Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, podsjetio je.

Ponovio je da je i pandemija je utjecala na porast nasilja te da je manje prekršajnih, a više kaznenih prijava.

– Sankcije za kaznena djela nasilja nad ženama znatno su više i strože. To je poruka prema nasilnicima i prema žrtvama da nisu i neće biti same. Ovaj dan treba biti podsjetnik za sve da o ovom fenomenu ne šutimo i na njega reagiramo, a da svim mjerama spriječimo nasilje i zaštitimo žrtve, kazao je.

-Ovi su trenuci za mene strašno emotivni, rekao je Đuro Sessa, predsjednik Europske udruge sudaca.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Kazao je da je dobro da se ovaj dan obilježava kao dan borbe protiv nasilja nad ženama i da smo stalno svjesni tog problema koji je sve veći.

Poručio je, među ostalim, da suci i sudstvo u cjelini moraju učiniti više kako bi spriječili tu pošast.

– Čuvajući uspomenu na Ljiljanu Hvalec, Hajru Prohić i Gordanu Oraškić, koje su stradale nastojeći štiteći žrtvu i kazniti zlostavljača, moramo se najsnažnije založiti protiv svakog oblika nasilja. U toj borbi moramo biti odlučniji, u sankcioniranju stroži, u prevenciji učinkovitiji. Stoga ćemo nastaviti graditi sustav za zaštitu prava žrtava i borbu protiv svih oblika nasilja nad ženama kroz zakonodavnu zaštitu, jačanje kapaciteta sudova osnivanjem obiteljskih i odjela za podršku žrtvama, kao i povećanjem sigurnosti na pravosudnim tijelima, kazao je ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

JEDVA ČEKAM DA SE UDAM DRUGI PUT: Katarina Grujić i Marko Gobeljić prave veliku svadbu

Poznati sastavi za duel u Trebinju