in

‘Status quo’ u SDP-u. Mijenja se Poslovnik Kluba zastupnika?

Slatka-Tajna.Eu

Iblerov trg, Peđa Grbin

Foto: Petar Galebov / PIXSELL/HRT

I dalje je neizvjesna sudbina isključenih zastupnika SDP-a. Raspravu o njihovu isključenju Peđa Grbin prebacio je na Glavni odbor SDP-a koji bi sjednicu trebao održati početkom listopada. Do tada će vrh stranke pripremiti zaključke za raspravu, a u SDP-u će i dalje vladati status quo.

Dvije su unutarstranačke struje i dalje čvrsto ukopane u svojim rovovima i zaokupljene smišljanjem strategija. A za to vrijeme radno mjesto za koje primaju plaću izgleda ovako. Razlozi se najbolje sagledavaju kad prestaneš biti stranački dužnosnik, a postaneš promatrač sa strane pa kao takav više ne moraš paziti što ćeš javno reći.

– Jasno i otvoreno – U SDP-u na žalost postoje dvije frakcije. Ne od jučer i ne od ovog vodstva, nego od prije. SDP je već godinama, godinama obilježen sukobima frakcija, kazao je bivši član Predsjedništva SDP-a Ivo Jelušić. Sukobi se vode, dodaje – oko toga tko će “zauzeti prijestolje, tko će biti na čelu, a onaj tko ga ne zauzme da za njega mjesta nema”.

Suprotno tome, saborski zastupnik SDP-a Davorko Vidović tvrdi kako u ovoj krizi nema frakcija. “Nema frakcije koja je htjela rušiti Peđu Grbina. Nitko se nije organizirao ni na bilo koji način pokušao dovesti u pitanje to vodstvo”, tvrdi.

– Imaš u Klubu većinu koja je rezultat jedne političke frakcije bivšeg predsjednika, a sada imaš vodstvo koje je rezultat toga. Pa to se vidi iz aviona. Nemojmo se pravdati da toga nema, ponavlja Jelušić.

Ako se možda ne vidi iz aviona, onda će se vidjeti ispred kamera. Novi neformalni glasnogovornik frakcije okupljene oko bivšeg predsjednika Bernardića Matko Kuzmanić danas ponavlja isto što je govorio u svom prvom medijskom nastupu nakon jučerašnje sjednice Kluba.

– SDP-ov klub i danas ima 32 zastupnika. Nitko nije bio za izbacivanje. Ne znam da li biste i vi shvatili to isto kao i ja, ako nitko nije protiv, poručio je, ali i na konstataciju novinara da nitko mimo njega ne shvaća situaciju odgovorio: “Pa evo, moram priznati ni ja!”.

Problem je samo što detalje sa sjednice predstavnik suprostavljene strane, predsjednik stranke Peđa Grbin – prepričava potpuno drukčije.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










– Odluka koja je predložena naprosto nije u skladu sa statutom i zato sam danas pozvao sve kolegice i kolege na Klubu vrlo jasno da ne glasaju za nešto što nije u skladu sa Statutom i zato za tu odluku nije glasao nitko, kazao je.

Mijenja se Poslovnik Kluba zastupnika?

I zato je nakon sinoćnje sjednice SDP-ova Kluba zastupnika, a zatim i Predsjedništva potpuno jasan postao samo odnos snaga Grbinovih i Bernardićevih u Saboru. Grbin kaže kako očito da Predsjedništvo nema većinu i zato je donesena odluka da se ide na Glavni odbor.

Neslužbeno doznajemo, kako se pred Glavni odbor ne s radikalnim prijedlogom da se iz stranke izbace svi neposlušni zastupnici, nego da se mijenja Poslovnik Kluba zastupnika. I to tako da bi zadnju riječ imao Iblerov, a ne Trg svetog Marka.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

ĐORĐE DAVID O NOVOJ ČLANICI ŽIRIJA U “ZVEZDAMA GRANDA”: Želim da vidim kako Svetlani radi mozak

Zvijezda Juventusa slupala skupocjeni Ferrari u teškoj saobraćajnoj nesreći