in

“Proglašenje Amira Reke personom non grata je ishitreno”

Slatka-Tajna.Eu

Brojne reakcije, posebno na društvenim mrežama, izazvala je odluka Gradskog vijeća Goražde da personom non grata proglasi ratnog komandanta 43. Drinske udarne brigade Armije RBiH Amira Reku

“Nepoželjnim” je proglašen zbog, kako se navodi u Deklaraciji, iznošenja neistina, te “bacanja ljage” na istinske branioce Goražda.

I dok neki smatraju da je odluka opravdana i da se Amir Reko treba izviniti zbog svojih istupa u medijima, druge zanima koga predstavlja Koordinacija boraca koja je predložila Deklaraciju, dok neki misle da je gradska vlast imala i “pametnijeg posla”.

“Veliki uspjeh naše gradske vlasti za skoro godinu dana. Uspjeli su donijeti Deklaraciju kojom su proglasili osobu non grata jer im se ne sviđa šta osoba priča, Vrlo su se vlasti uzjogunile, jedni bi da cenzurišu slobodu govora, drugi bi da zabrane ulaz nevakcinisanim, sve pravdano ‘javnim interesom’. A okolo sve behar i uspjeh, a ono provincija sa provincijskim interesima”, samo je jedan od komentara.

Gradonačelnik Goražda Ernest Imamović u izjavi za Klix.ba kaže kako je odluka vijeća ishitrena i da će izazvati pogrešan kontekst.

“Mislim da je ovakva odluka Gradskog vijeća bila ishitrena i da će, nažalost, izazvati potpuno pogrešan kontekst. Osim toga ona nikoga ne obavezuje ni na šta, niti je dokument koji bi mogao nekome onemogućiti pravo dolaska u Goražde, bez obzira na njegove stavove, bili oni politički ili koncipirani u neke druge svrhe. Ukoliko budemo isključivi, to će nas skupo koštati. Otvoren dijalog o svim pitanjima je jako važan, a posebno o periodu rata. Svi smo osjetljivi na to i tim temama moramo prići sa posebnim senzibilitetom”, kazao je.

Imamović dodaje da ljudi iz Goražda posebno, grada heroja, časno i dostojanstveno nose to ime.

“Tu činjenicu niko i ništa ne može promjeniti bez obzira što je na sceni pokušaj relativiziranja historijskih činjenica, što nema optužnica niti presuda za ono što je ovaj grad pretrpio. Te nepravde vuku jedna drugu, pratile su nas i pratiće nas i dalje, ali moramo biti kadri da ih valjanom argumentacijom i istinom pobjedimo”, kaže Imamović.

Dodaje također da Goražde ima krupnijih problema za koje valja “zasukati rukave”, a da komandantima ostavlja da se “rasprave”.

Deklaraciju koju je donijelo gradsko vijeće Goražde utvrdila je Komisija za pitanje boračko-invalidske zaštite, izbjeglih i raseljenih lica na zajedničkom sastanku sa predstavnicima Koordinacije boračkih udruenja. Deklaracija nema pravno dejstvo niti može prouzrokovati bilo kakve zabrane. Ovakve odluke u praksi se vezuju za diplomatiju i odnose među državama.

Amir Reko, poznatiji kao “Makadenac” porijeklom je iz Foče i bivši kapetan JNA, te oficir Armije RBiH i ratni komandant 43. Drinske brigade.

Glavni je akter dokumentarnog filma “Makedonac”, koji govori o njegovom dolasku u Goraždu ratne 1992. godine, uz pomoć kolege oficira JNA Dragana Simića, ali i činjenici da, u vrijeme dok su Amirovu porodicu u selu Gudelj kod Foče ubili četnici, tadašnji komandant 43. Drinske brigade u Goraždu spašava više od 40 srpskih civila u selu Bučje u okolini Goražda.


Report

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

RELJA POPOVIĆ OTKRIO DETALJE O PUCNJAVI: Pjevač pokazao ko mu je spasao život, a ove potresne riječi će vas ŠOKIRATI! (FOTO)

Koju boju zida u dnevnoj sobi psiholozi ne preporučuju