in

Koju boju zida u dnevnoj sobi psiholozi ne preporučuju

Slatka-Tajna.Eu

Ukoliko razmišljate da malo osvježite enerijer svog stana ili kuće, psiholog Li Čembers smatra da ne koristite grimiznu boju – mješavinu jarko crvene sa malo plave, a krajnji rezultat je boja najpribližnija ljubičastoj.

“Dnevna soba ima široku primjenu – okuplja se porodica, gleda se TV… Zbog povećane izloženosti grimizna boja nije preporuka za dnevnu sobu”, kaže Li.

Psiholog dodaje da zbog “ove boje možemo da se osjećamo uznemirenije i manje opušteno”.

“Dok crvena boja, kao i njene nijanse, podstiče energiju i društvenu interakciju, dugotrajno zadržavanje u tako intenzivnoj boji može da nas učini razdražljivima, agresivnijima, manje opuštenima, pa čak i da se ubrzaju otkucaji srca”, kaže ovaj psiholog.

Sa njegovim stavom saglasna je psiholog Helen Okif koja smatra da su “duboke crvene nijanse povezane sa strašću i energijom, dok se hladne plave nijanse smatraju smirujućim i spokojnim”.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Iako je preporuka da izbjegnemo ovu boju, stručnjak za eneterijere Martin Valer, osnivač brenda Andrev Martin, preporučuje da birate prigušenije nijanse koje će “prostor učiniti opuštenijim i mirnijim” i smatra da sa bijelom nikada nećete pogriješiti – “stvoriće privlačan prostor i naglasiti druge elemente sobe”.

 

(B92)


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

“Proglašenje Amira Reke personom non grata je ishitreno”

HRT: Ministarstvo turizma: Ostvarili smo minimalni cilj