in

Business portret:Whitney Wolfe Herd – Business Magazine

Slatka-Tajna.Eu

Whitney Wolfe Herd američka je poduzetnica i osnivačica i CEO Bumblea, društvene i dating aplikacije, pokrenute 2014. godine. Također je bila jedan izvršnih direktora kompanije Tinder. Wolfe Herd našla se na Forbesovoj listi 30 ispod 30 2017. i 2018. godine. Ove godine Wolfe Herd je postala najmlađa self-made žena milijarderka. Trenutno je na 2.263 mjestu Forbesove liste milijardera sa procijenjenim bogatstvom od 1,4 milijarde dolara, dok njena kompanija vrijedi 14 milijardi dolara.

Wolfe Herd rođena je 5.jula 1989. godine u Salt Lake City, država Utah, Sjedinjene Američke Države. Iako se počeci ostalih osnivača tehnoloških kompanija vežu za pisanje kodova u zamračenim sobama studentskih domova fakulteta Ivy Lige, Wolfe Herd je imala skroz drugačiji start. Štaviše, ona nikada nije napisla ni jedan red koda. Odrastajući u Salt Lake Cityju, bila je opsjednuta Waltom Disneyem. Nije to nužno bila fikcija princeze; svidjelo joj se njegovo stvaranje svijeta.

“Samo mislim da je željela da svijet bude savršen”, kaže njezina majka Kelly Vincent.

Spor s Tinderom

Njen otac bio je uspješni graditelj nekretnina, majka domaćica. Porodica Wolfe nije bila mormonska, a konzervativne vrijednosti religije prožimale su njihovu zajednicu. Wolfe Herd je bila feminiskinja od malih nogu, rekavši za Times da joj se ne sviđa kako u kulturi zabavljanja u Utahu dominiraju muškarci – od žena se očekivalo da čekaju da naprave prvi potez.

Prema riječima prijatelja i porodice, njezine srednjoškolske godine obilježila je veza sa nasilnim momkom sa kojim je često raskidala, a jedne prilike joj je prijetio pištoljem.

“Doživjela sam ozbiljno emocionalno zlostavljanje od svog srednjoškolskog momka tokom mojih zaista formativnih godina i to me srušilo. Pokazalo mi je vrlo mračnu stranu odnosa i pomoglo mi je da razumijem šta nije u redu sa rodnom dinamikom”, kaže Wolfe Herd.

Upravo je ovo iskustvo razlog zašto je Bumble danas takva kakva jeste.

Kako bi pobjegla od bivšeg momka, Wolfe Herd upisuje međunarodne studije na Southern Methodist Univerzitetu (SMU) u blizini Dallasa. Nakon što je diplomirala 2011. godine Wolfe Herd počinje raditi u Los Angelesu, za malu kompaniju Cardify, koja je razvila aplikaciju koja je korisnicima omogućila da prolaze (swipeaju) kroz maloprodajne kartice vjernosti.  Mehanizam za ovu aplikaciju, zaposlenici Cardifyja primijenili su na sastanke i pokrenuli Tinder, a Wolfe Herd postala je suosnivač usmjeren na marketing. Njezine su se dužnosti odnosile na obilazak kampusa na fakultetima kako bi reklamirali aplikaciju uz pizza zabave. Otprilike u isto vrijeme počela je izlaziti sa drugim suosnivačem, Justinom Mateenom.

Međutim, njena veza sa Mateenom je pukla, što je značilo da je njezin položaj u kompaniji  postao nesiguran. Pojedini bivši zaposlenici Tindera tvrde da je Wolfe Herd pretrpjela određena uznemiravanja od rukovodilaca kompanije te da je njena pozicija bila degradirana. Wolfe Herd je zabranjeno komentirati svoje iskustvo u Tinderu zbog nagodbe od milion dolara plus dionice, iz tužbe za seksualno uznemiravanje koju je podnijela protiv kompanije 2014. godine, u kojoj je tvrdila da joj je Mateen slao prijetnje, pogrdne tekstove i oduzeo joj titulu suosnivača u Tinderu.

Nakon što je napustila Tinder, krenula je “dokazati da svi griješe”. Željela je dokazati da je ona osoba koja je marketinški stajala iza Tindera, pomogla kompaniji da raste i sve joj je to oduzeto. Učinila je to jednom i ponovit će to, ali još bolje.

Ogorčena internetskim uznemiravanjem koje je pretrpjela nakon eksplozije Tindera, Wolfe Herd željela je napraviti aplikaciju u kojoj bi žene mogle uzajamno dijeliti komplimente. Te 2014. godine Andreey Andreev, ruski milijarder sa sjedištem u Londonu, koji je gradio uspješne aplikacije za pronalaženje partnera na mreži za evropsko i latinoameričko tržište i osnivač aplikacije Badoo obratio joj se s idejom da pokrene aplikaciju za spojeve. Angažirala je kolegicu sa fakultetu Caroline Roche te su vikende provodile putujuću u kampuse širom Teksasa dijeleći žuto donje rublje sestrinstvima i besplatno pivo bratstvima, govoreći momcima da sve djevojke čekaju na sastanak na Bumbleu. Na tradicionalnom „povratku kući“ (homecoming) na SMU pojavila se sa Bumble majicama i Bumble balonima. Bumble je brendirala kao prijateljsku žensku aplikaciju za druženje. Centralna karakteristika aplikacije je da samo žene mogu započeti razgovor u heteroseksualnim odnosima.

Wolfe Herd i Roche uglavnom su radile iz dodatne spavaće sobe Rochenih roditelja u Austinu, a većinu vikenda provodile su putujući po kampusima. Ubrzo su preselile kompaniju u mali dvosobni stan, gdje je kada bila ispunjena promotivnim materijalima Bumble. U ovom periodu aplikacija se još uvijek izrađivala.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










“Počeli smo sa marketingom kompanije Bumble prije nego što smo imali bilo kakav proizvod. Ali, Whitney je stalno ponavljala da je to lifestyle brend. I na to smo se oslonili “, kaže Roche.

Više od aplikacije za sastanke

Kompanija je imala snažnu podršku univerzitetskih sestrinstva. Prvi zaposlenici bili su njeni prijatelji, jer je imala problema sa zapošljavanjem zbog “grimiznog slova” nakon Tinder tužbe. Također, “ljepša” aplikacija za sastanke nije uvijek bila lijepo mjesto za rad. Jedan bivši zaposlenik kaže da je bilo dosta unutrašnje politike i tračeva. Nekoliko bivših zaposlenika žalilo se da, za razliku od mnogih startupa, neki rani zaposlenici Bumblea nisu dobili kapital u kompaniji. Wolfe Herd kaže da je njezina struktura dogovora s Andreevim značila da bi odustajanje od više kapitala značilo žrtvovanje mjesta u upravi. Također su je kritizirali što zbog partnerstvo s Andreevim nije bila prisiljena na prikupljanje sredstava za pokretanje kompanije što je većina poduzetnica morala uraditi. Ali, sa druge strane neki se bivši zaposlenici Wolfe Herd sjećaju kao promišljene i brižne šefice, koja je jednoj zaposlenici kupila Valentino cipele, jer je znala da voli štikle. Međutim, počeci za kompaniju i dalje su bili teški. Prema riječima bivšeg zaposlenika susretali su se sa mnogo negativnih povratnih informacija o aplikaciji, ali jedino što je Wolfe Herd brinulo bio je brend.

Dio njezine vizije za taj brend bio je odvesti Bumble izvan područja sastanaka. Wolfe Herd nije željela da kompanija bude samo ženska verzija Tindera. Željela je da Bumble bude platforma za upoznavanje svih vrsta osoba koje biste možda željeli u svom životu. Godine 2016. kompanija je pokrenula Bumble BFF, koji je ljudima omogućio da koriste aplikaciju za sklapanje platonskih prijateljstava. Sljedeće je godine pokrenula Bumble Bizz, osmišljen kako bi pomogao ljudima da se usklade sa potencijalnim poslovnim kontaktima. Tako je 2019. godine, u sklopu nastojanja za zabranom neželjenih razvratnih fotografija, kompanija lobirala kod zakonodavca u Teksasu da donesu zakon kojim se izriče kazna od 500 dolara svima koji su bez pristanka poslali opscene slike. Bumble je uveo provjeru identiteta kako bi uklonio trolove, zabranio oružje na fotografijama i izbacio nove smjernice oko uznemiravanja i sramoćenja tijela. Wolfe Herd vjeruje da je promjena ponašanja u jednoj aplikaciji samo mali dio većeg kulturnog pomaka.

“Mislim li da će žena koja napravi prvi potez na Bumbleu riješiti svako žensko pitanje širom svijeta? Ne. Smatram li da je to dobar prvi korak za kalibraciju prastarog sistema koji nas sve postavlja na neuspjeh, muškarce i žene? Da. Jer Internet ima mega moć za promjenu ponašanja – ako ga zauvijek koristite”, kaže Wolfe Herd.

Godine 2020. Bumble je zabilježio više od 880.000 incidenata koji su kršili korisničke smjernice, što je rezultiralo posljedicama u rasponu od pisanih upozorenja do privremenih suspenzija i trajnih blokiranja sa platforme. Kompanija koristi programe umjetne inteligencije za skeniranje kršenja pravila korištenja poput govora mržnje, čak i kada nijedan korisnik ne prijavi ponašanje. Cilj je očistiti platformu bez oslanjanja na korisničke izvještaje i identificirati ljude koji će se vjerovatno ponašati loše prije nego što to stvarno učine. Na primjer, AI skenira profile kako bi pronašao slike pištolja i svastika te je osposobljen za prepoznavanje najmanje 700 “zaustavnih riječi” (uključujući riječi poput samoubistva i desetke rasnih uvreda) u chatovima. Svaki put kad algoritam prijavi kršenje, to se upućuje na tim od 2.000 moderatora koji odlučuju zaslužuje li ponašanje blokiranje. Posljednji veliki poticaj kompanije je ukidanje sramoćenja tijela nametanjem zabrane “neželjenih i pogrdnih komentara o nečijem izgledu, obliku tijela, veličini ili zdravlju”.

Andreev je napustio kompaniju u novembru 2019. godine, četiri mjeseca nakon što je Forbes objavio istragu koja je pronašla navode o mizoginoj atmosferi u londonskom uredu, pod Andreevim vodstvom – dovodeći je u nesklad sa Bumbleovom mantrom za osnaživanje žena. Kompanija je negirala većinu optužbi i pokrenula internu istragu na čelu sa britanskom advokatskom kancelarijom Doyle Clayton, koja je zaključila „da je glavni navod iz Forbesovog članka – da u londonskom uredu trenutno postoji mizoginistička atmosfera – netačan“. Ipak, istraga je identificirala mali broj sadašnjih i bivših zaposlenih koji smatraju da u kompaniji postoje elementi seksizma, navedeno je tada. Također, Andreev je Wolfe Herd prodao i dionice u Badoo, tako da ona trenutno vodi obje kompanije. Bumble trenutno ima 75 miliona korisnika u 150 zemalja što ga čini drugim po popularnosti nakon Tindera.

Dionice aplikacije porasle su sredinom februara nakon inicijalne javne ponude kompanije, što je 31-godišnju izvršnu direktoricu učinilo najmlađom svjetskom self-made milijarderkom.  Bumbleove donice počele su trgovanje po cijeni od 76 dolara, mnogo više od početne cijene za IPO od 43 dolara po dionici.  Kako navodi kompanija, Wolfe Herd posjeduje 21,54 miliona dionica, što je ekvivalentno 11,6 posto kompanije. Pored toga što je najmlađa svjetska milijarderka, ona je i najmlađa izvršna direktorica koja je ikad izvela IPO kompanije u SAD-u.

 Ekološka aktivistkinja

Dok je studirala, Wolfe Herd pokrenula je svoj prvi posao – neprofitni projekt Pomozite nam da očistimo. Nakon katastrofe izlijevanja nafte Deepwater Horizon u Meksičkom zaljevu 2010. godine, pozvala je slavnog dizajnera Patricka Aufdenkampa za dizajniranje torbi koje su prodane za finansiranje pomoći. Projekat je postao nacionalno priznat nakon što su ugledne poznate osobe primijećene kako nose torbe.

Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

ONI IH PONOSNO ISTIČU: Kako su slavni zaradili svoje ožiljke

Sestre Šejla i Lejla i najbolja drugarica Mija otkrile veliku manu Džejle Ramović, ona nijednog trenutka nije porekla…