in

Komšić pisao Rangelu: Pojedine etničke politike odbacile Rezoluciju o BiH

Slatka-Tajna.Eu

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić uputio je pismo specijalnom izvjestitelju Evropskog parlamenta za Bosnu i Hercegovinu Paulu Rangelu u kojem izražava zadovoljstvo usvojenom Rezolucijom o BiH u EU parlamentu, te upozorava na činjenicu da su pojedine politike u BiH odbacile sadržaj Rezolucije, saznaje Fena.

Komšić se u pismu zahvalio na nedavno usvojenoj Rezoluciji o Bosni i Hercegovini, koja veoma precizno i tačno evidentira stanje u ovoj zemlji.

“Smatram, također, kako je krucijalno važno da se u Rezoluciji štite temeljne vrijednosti Evropske unije koje se tiču vladavine prava, borbe protiv korupcije, demokratije, stabilnih i funkcionalnih institucija, ali i zaštite individualnih građanskih prava, kao jedan od neophodnih evropskih standarda”, naveo je.

Posebno je istakao i važnost dijela Rezolucije, koji govori o tome da su „Dvije škole pod jednim krovom“ izraz potpune etničke segregacije i diskriminacije, svojstven samo totalitarnim sistemima koji uopšte ne uvažavaju ljudska prava i temeljne slobode.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku“Međutim, u Bosni i Hercegovini nažalost postoje anahrone politike i politički akteri, koje su ovih dana putem zvaničnih zaključaka odbacile Rezoluciju o Bosni i Hercegovini, tražeći eksplicitno zadržavanje sadašnjeg stanja u Bosni i Hercegovini, koje je u pet presuda Evropskog suda za ljudska prava – Sejdić/Finci, Zornić, Pilav, Šlaku i Pudarić – utvrđeno kao sistemska diskriminacija. Želim Vas informisati da sam u cijelosti posvećen i opredjeljen ispunjavanju 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji jer se time unapređuje politički i ekonomski sistem moje zemlje, a paralelno time i stvaraju mogućnosti za jednakost svih građana”, napisao je Komšić.

Na kraju je izrazio uvjerenje da zajedno u saradnji sa institucijama Evropske unije možemo otkloniti sve blokade u Bosni i Hercegovini, koje su izazvane partikularnim etničkim interesima, a na štetu ljudskih prava i temeljnih sloboda građana Bosne i Hercegovine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Šta sve možete vidjeti i probati u Jajcu za 48 sati

Šuker, Dalić, skoro svi fudbaleri sljedbenici ustaške ideologije