in

HRT: Koronavirus – najnovije informacije

Slatka-Tajna.Eu

U posljednja 24 sata zabilježena su 643 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 3321. Među njima je 1518 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 145 pacijenata. Preminule su 32 osobe.

➡️ Sve o koronavirusu

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 227 969 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 4770 preminulo, ukupno se oporavilo 219 878 osoba od toga 796 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji je trenutno 15 878 osoba.

Do danas je ukupno testirano 1 144 819 osoba, od toga 4 863 u posljednja 24 sata.

Pogledajte press konferenciju Stožera:

Stožer civilne zaštite na konferenciji za medije u 11 sati iznio je najnovije podatke o koronavirusu u Hrvatskoj.

Prosječna dob preminulih je 76,9 godina, s puno komorbiditeta. Vera Katalinić-Janković, pomoćnica ministra zdravstva, rekla je da su među umrlima i dvije mlađe osobe, u dobi od 28 godine, koje su imale teške bolesti autoimune i maligne.

Kazala je da je cijepljeno 55204 osobe bilo s jednom ili dvije doze cjepiva.

Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a, iznio je podatke o stopi smrtnosti i prosječnoj 14-dnevnoj incidenciji.

– Imali smo 643 novooboljela od 4863 testova, prije tjedan dana imali smo 715 novooboljelih od 5335 testiranja, a 8.1. imali smo 1098 novooboljelih od 6742 testiranja. U proteklom tjednu od ponedjeljka do petka imali smo ukupno 3819 novooboljelih a u ovom tjednu 3015, što je za 21,1 posto manje nego u prošlom tjednu. 14-dnevna incidencija je 245,2. Najvišu incidenciju u RH ima Sisačko-moslavačku županiju 428.0, a najnižu Istarska 114,5.Na ljestvici zemalja EU je Hrvatska po 14-dnevnoj incidenciji na sedmom mjestu. Nižu incidenciju ima samo šest zemalja, a sve ostale imaju višu, kazao je Krunoslav Capak.

Kazao je da najvišu incidenciju ima Portugal. U testiranjima smo na 19. mjestu u EU.

Novi mutanti izazivaju zabrinutost

Alemka Markotić rekla je da je cijeli svijet zabrinut zbog mutiranih varijanti koronavirusa. Pojavila se i treća varijanta koja je krenula iz Brazila.

– S obzirom  na sastanak znanstvene platforme EU, ono što je jasno da je cijeli stručni i znanstveni svijet zabrinut s pojavama mutiranih varijanti virusa. U prvom redu zato što se dosta brže širi, sad već se dokazao još i treća varijanta koja je krenula iz Brazila. Najprije se pojavila u Ujedinjenom kraljevstvu i trećeg tjedna od pojave porast broja inficiranih je bio preko 50 posto. Varijanta u Brazilu za koju se najmanje znalo. Doima se da su to dodatne promjene u odnosu na UK i Južnu Afriku i čini se da bi taj virus mogao izbjeći dijelom odgovor antitijelima kod onih koji su ih razvili prirodno il cijepljenjem, a to može djelovati na serološka testiranja. Premalo se toga zna. Sve je više manje na razini percepcije i kratkotrajnog praćenja gdje se čini da soj iz Velike Britanije nije izazvao teže kliničke oblike i veći broj smrtnosti, ali što znamo o pritisku na zdravstveni sustav, pogotovo ako virus uđe u populaciju čiji se imunološki sustav ne može boriti s njim, definitivno se povisuje smrtnost. Ne nužno zbog samog virusa nego bolesti i infekcije. Jasno je da cijela Europa i znanstvenici su se složili da situaciju treba oprezno pratiti i pojačati kapacitete sekvenciranja i mogućnosti praćenja pojave već otkrivenih mutanata, ali i nekih drugih. Očito je da se ponovno ne ponaša kao njegova braća drugi koronavirusi nego je skloniji mutacijama. Kako vršimo represiju na njega, cjepivom i mjerama, virus će tražiti nove načine za širenje, a dijelom su to promjene u njegovom genomu, mutacije. Moramo biti iznimno oprezni, još uvijek je zimsko razdoblje i ima mogućnost širiti se brzo i kroz različite zemlje. S ovim mutacijama imamo određene spoznaje, ali ne zna se koliko su se te mutirane varijante proširile u kojim dijelovima svijete i koliko utječu na promjenu u kliničkoj slici jer je prerano donositi velike zaključke o tome, kao i na smrtnost. Prvi rezultati su bili ohrabrujući gdje se pokazalo da cjepiva u prometu djeluju na tu varijantu iz Velike Britanije, ali trebat će to dalje pratiti, kazala je Alemka Markotić.

Istaknula je da će trebati vidjeti i koliko će serološki testovi biti adekvatni s obzirom na mutacije virusa.
– Svi se nadamo da će postojeći testovi, cjepiva, način liječenja biti dobar i za nove varijante, ali je izniman oprez potreban na svim razinama – kazala je Markotić te dodala da su mjere važne za sprječavanje širenja novih varijanti virusa.

Davor Božinović je rekao da će u nedjelju članovi Stožera i ministri održati sastanak oko epidemioloških mjera.

– O svemu će se razgovarati, kratko je rekao.

Božinović je govorio i o inspekcijama u skijalištima i toplicama.

– Nemam točne podatke. Jedan ugostiteljski objekt u jednim toplicama je kažnjen jer je radio, a nije smio raditi. Pojačane kontrole se provode – kazao je Božinović.

Božinović je kazao i koliko je kazni naplaćeno za nenošenje maske.

– Naplaćeno je 99, a 853 upozorenja. Što se tiče Državnog inspektorata to baš i nemam analizu – kazao je Božinović.

Popuštanje mjera

– Imamo puno povoljniju epidemiološku situaciju, ali i prijeteći dolazak novih sojeva virusa. Imamo i teško stradalu SMŽ i ljude u kolektivnom smještaju gdje se radi u teškim uvjetima. Sve to skupa ćemo staviti na stol i vidjeti postoji li neki korak koji bismo mogli napraviti unatrag što se tiče mjera. Ali u ovom trenutku ne znam točno, rekao je Krunoslav Capak.

– Puno je diskusije na tu temu. Svi razumiju da nema paketa mjera koji će u nekom trenutku biti adekvatan. Predsjednica EK je istaknula da se mjere prilagođavaju situaciji. zaključilo se da se mjere mogu harmonizirati za područja koja su slična. Mora se pratiti situacija i koji su to sve faktori, koji pored broja oboljelih, utječu na širenje virusa. Teško je reći što točno raditi u trenutku prijetećih sojeva, nitko nema jasne odgovore, rekla je Markotić i dodala:

– Zahvaljujući tehnologijama, znanju i nezabilježenom zajedništvu u znanstvenoj zajednici u godinu dana je postignut ogroman uspjeh. Velik dio prikupljenog znanja sigurno će koristiti za nove mutacije. Nije to ništa novo. I drugi virusi se tako bore s čovjekom i prirodom. Ovo je zahtjevnije jer je kapljični virus. Ima uspješnih priča. Neke bolesti su ostale u prirodi i pod kontrolom su kao gripa i ospice, neke smo uspjeli iskorijeniti zbog cjepiva poput boginja. Optimist sam.

Distribucija cjepiva

Na pitanje moramo li se bojati da će nam se umanjiti doze s obzirom na to da se licitira s cjepivom, Markotić je kazala da nije sve samo politika.

– Zaštićeni smo kroz EU na neki način da se ne događaju te situacije. S obzirom na to da sam radila skoro desetak godina u Imunološkom zavodu na kontroli cjepiva i interferona, to je novo cjepivo, treba veliki kapacitet da se za cjelokupno stanovništvo proizvede cjepivo. To su zahtjevni poslovi gdje u niz segmenata u proizvodnji morate kontrolirati cjepivo i to su skupe kontrole. Ako u proizvodnji nešto od brojnih kontrola koje se prate za svako cjepivo i moraju biti uredne, ako se bilo što mora ponavljati ili nešto nije u redu treba dodatnog vremena. Ne postoji niti jedan proizvođač kojemu su sve serije završene i da se nešto ne mora ponavljati. To su problemi s kojima se susreću proizvođači i to može biti jedan od razloga zašto će povremeno isporuke cjepiva doći kasnije nego je planirano, kazala je Markotić.

Nismo zadovoljni dinamikom isporuke cjepiva. Još nam se dodatno otežava situacija jer su nam dane neke veće količine u početku, a sad se smanjuju. Morat ćemo sad obustaviti nova cijepljenja jer nemamo dovoljno cjepiva. Nažalost i Moderna je odstupila od obećanih doza i rekli su da će kasniti tjedan dana s idućom isporukom. Mi tu ne možemo ništa. Tražimo svoja prava i da nam povećaju te količine koje su obećavali. Naši pokušaji su na tome ostali. Moramo restrukturirati plan cjepiva. Pfizerovo cjepivo čuvamo za docjepljivanje. Što se tiče Moderne, oni su obećali da će u tjednu iza 1. veljače isporučiti što su obećali, nešto više od 11.000 doza. Imamo naznake od EU da će nam od Moderne još nešto doza stići što su obećali za cijepljenje nakon potresa. Što se tiče AstraZenece vjerojatno će se registrirati 29. siječnja. EK radi raspodjelu, rekao je Capak.

– Europska unija je i tu spremna pomoći, zato je Europski centar za zarazne bolesti spreman i financijski pomoći. Koliko sam razumio od profesorice Markotić to nije jeftina disciplina, pogotovo zbog reagensa. To je važno i cilj koji EK postavlja svim članicama je da barem 5 posto onih koji su testirani pozitivnim na covid-19 budu sekvencirani. Naravno da se preferira da to bude 10 posto od svih koji su pozitivni da bi stekli pravu sliku o tome koliko toga ima u populaciji u ovom trenutku s obzirom na kapacitete koji se koriste u tom poslu. Malo tko ima potpunu sliku, osim onih poput Velike Britanije, Irske, detektirali, ali i pitanje koliko je precizna. Moramo se dodatno angažirati da bi se spriječila potencijalna šteta koja se može napraviti od strane novih mutanata, rekao je Božinović.

– Mi smo spremni za brže cijepljenje, ali trenutno cjepiva nemamo. Ako nam AstraZeneca isporuči veće količine, onda bi mogli brže cijepiti i onda skupa s ostalim dozama koje su nam obećane možemo imati veliku procijepljenost do ljeta, rekao je Capak.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Poskupljenje lijekova za dijabetičare

Beroš je komentirao poskupljenje lijekova za dijabetičare.

– Odluka je bila na proizvođačima pojedinih lijekova. HZZO jednom godišnje mora izvršiti usklađivanje cijena. Većina proizvođača složila se s određenom cijenom, ali neki nisu stoga nisu više na osnovnoj listi nego prelaze na dopunsku listu gdje se ti lijekovi dobivaju uz određenu nadoplatu. Vjerujem da je HZZO na osnovnoj listi omogućio da ostanu lijekovi jednake kvalitete i istog učinka, to je njihova obveza. Poručujem svima građanima da na osnovnoj biti lijek iz iste skupine, jednako kvalitetan i istog djelovanja, poručio je Beroš.

Na upit gdje je nestao Trut, Božinović je kratko rekao da ga jutros nije vidio, ali vjeruje da je na poslu.

Hoće li biti do ublažavanja mjera za ugostitelje, Beroš je rekao da će razmisliti o svima okolnostima na nadolazećem sastanku.

– U odnosu na epidemiološku situaciju donijet ćemo adekvatan odgovor. Meni kao ministru zdravstva, najvažnije je zdravlje.

Božinović je dodao kako ne postoji dokument Stožera o popuštanju mjera na koji se poziva Udruga ugostitelja.

Na pitanje je li bilo pametno u samom startu cijepiti političare, Beroš je odgovorio:

– Što se tiče plana cijepljenja, mislim da je on bio utemeljen.

➡️ Ugostitelji traže jednake uvjete za sve

Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske u 11 sati na konferenciji za medije iznijet će nove podatke o koronavirusu.

➡️ Kada treba doći do popuštanja epidemioloških mjera,  pod kojim uvjetima i kada trebaju otvoriti ugostiteljski objekti i teretane, mogu li se građani nastaviti odgovorno ponašati i kada se mjere ublaže – neka su od pitanja koja postavljamo u emisiji U mreži Prvog. Gostovali su epidemiologinja iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Sanja Kurečić Filipović, predsjednica Nacionalne udruge ugostitelja Jelena Tabak, iz Inicijative fitness zajednice Orlando Lopac i načelnik Stožera civilne zaštite Istarske županije Dino Kozlevac.

➡️ Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen najavila je u petak uvođenje nove oznake na epidemiološkoj karti Europe, tamno crvene zone iz kojih bi se putnici prije odlaska morali testirati, a po dolasku na odredište ići u karantenu. Opširnije

➡️ Godinu dana poslije ograda i dalje priječi pristup zloglasnoj mokroj tržnici u Wuhanu podsjećajući da je virus SARS-CoV-2 u svoj zlokobni pohod planetom krenuo iz toga grada i promijenio svijet kakav smo dotad poznavali. Opširnije

Izvješća županijskih stožera

➡️ U protekla 24 sata, na području Šibensko-kninske županije 31 osoba je oboljela od covid-19 infekcije, a umro je muškarac starije životne dobi koji se liječio u šibenskoj bolnici, izvijestio je u petak županijski Stožer civilne zaštite.
➡️ U Primorsko-goranskoj županiji (PGŽ) je 49 novooboljelih osoba, a dvije su umrle od covida-19, izvijestio je u petak županijski Stožer civilne zaštite.

➡️ Od bolesti COVID-19 u Ličko-senjskoj županiji umrla je još jedna osoba, stota od početka pandemije, a osam je novih slučajeva zaraze, priopćio je županijski Stožer Civilne zaštite. Preminula je Gospićanka rođena 1942. godine.

➡️ U posljednja 24 sata u Gradu Zagrebu 107 osoba zaraženo je koronavirusom, izvijestila je u petak zamjenica ravnatelja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” Sandra Šikić.

➡️ U posljednja 24 sata na području Zadarske županije 35 je novozaraženih osoba koronavirusom, a od posljedica covida-19 u Općoj bolnici Zadar umrla je 76-godišnja žena.

➡️ Na području Sisačko-moslavačke županije u protekla je 24 sata zabilježena 31 osoba novozaražena koronavirusom.

➡️ U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji potvrđena su 22 nova slučaja zaraze koronavirusom, priopćili su u petak iz županijskog Stožera civilne zaštite.

➡️ U Dubrovačko-neretvanskoj županiji zabilježeno je 28 novih slučajeva zaraze koronavirusom, od kojih je 15 utvrđeno brzim antigenskim testom, dok su dvije osobe umrle, a oporavila se 31 osoba, izvijestio je u petak županijski Stožer civilne zaštite.

➡️ Na području Zagrebačke županije u posljednja 24 sata oboljelo je 56 osoba od covida-19, a ozdravile su 32 osobe, izvijestio je Zavod za javno zdravstvo te županije.

➡️ Samo šest novozaraženih osoba potvrđeno je u posljednja 24 sata u Istarskoj županiji, a u tom su se razdoblju oporavile 22 osobe dok je u pulskoj bolnici umrla 89-godišnja covid-19 pozitivna osoba s pridruženim kroničnim bolestima, izvijestio je istarski Stožer civilne zaštite.

➡️ U Požeško-slavonskoj županiji trenutno je aktivno 116 slučajeva zaraze korona virusom (COVID-19), 99 osoba nalazi se u kućnoj izolaciji, a 17 osoba je hospitalizirano. Na posljednjem testiranju obrađena su 83 uzorka, od kojih su 2 pozitivna.

➡️ U zadnja 24 sata u Kliničkom bolničkom centru Osijek i županijskom Zavodu za javno zdravstvo na koronavirus je testirano 214 uzoraka od kojih je 35 bilo pozitivno, a u umrla je jedna osoba, izvijestio je stožer Osječko-baranjske županije.

➡️ Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije obavještava kako je na području županije potvrđeno 17 novih slučajeva bolesti COVID-19.


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

“PLAČEM ŠTO JE VIŠE NEMA” Mima Karadžić oprostio se potresnim riječima od Mire Furlan

Predstavnici VTK BiH posjetili Lanaco