in

U FBiH verificirano 130 poduzetničkih zona

Slatka-Tajna.Eu

Vlada FBiH se upoznala sa informacijom o stanju poduzetničke infrastrukture u FBiH, te zadužila Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta da, sa ostalim nositeljima programiranja razvoja male privrede u FBiH, shodno Zakonu o poticanju razvoja male privrede u Federaciji BiH i dokumentu “Zajedničke socio-ekonomske reforme za period 2019-2022. godina”, prati stanje u oblasti poduzetničke infrastrukture, te nastavi sa aktivnostima podrške njenom razvoju.

Ovo ministarstvo je zaduženo i da, na osnovu pokazatelja stanja navedenog u informaciji, kreira odgovarajuće projekte finansijske podrške za poduzetničke zone i ostale vidove poduzetničke infrastrukture.

U informaciji je navedeno da je u 2020. godini za izgradnju poduzetničkih zona bilo planirano od 2.000.000 KM. Ova, kao i sredstva za ostale projekte podrške poduzetništvu u ukupnom iznosu od 5.390.000 KM, odlukom Vlade FBiH su, usljed pandemije COVID-19, vraćena u stabilizacijski fond Vlade FBiH, tako da u 2020. godini FMRPO nije vršilo transfere po definisanom Programu utroška sredstava.

Prema raspoloživim podacima iz Informacionog sistema s web portalom poduzetničkih zona, a prema informacijama jedinica lokalne samouprave (JLS), trenutno u FBiH postoji 130 verificiranih poduzetničkih zona.

Od ukupno dodjeljenih poticaja za poduzetničku infrastrukturu do sada je više od 95 posto sredstava namjenjeno za poduzetničke zone.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Ukupna finansijska sredstva, koja je nadležno federalno ministarstvo izdvojilo zaključno sa 2019. godinom za poduzetničke zone u FBiH iznose 27.781.344 KM.

 

Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Smatra da je pandemiji došao kraj: Sergej najavljuje koncert u Ljubljani

TEK SMO NA POČETKU: Evo kada se očekuju obilne padavine u BiH