in

Kako pravilno da operete bijelu odjeću

Kako pravilno da operete bijelu odjeću
Slatka-Tajna.Eu

Bijela odjeća je sinonim za čistoću i svježinu, ali održavanje toga da bijelo bude bijelo može biti izazov. Zato, evo nekoliko najvažnijih savjeta kako pravilno prati bijelu odjeću.

Pravilno pranje bijele odjeće ne samo da pomaže u očuvanju njene boje već i produžuje vijek njenog trajanja. Iako sve ima svoj rok i čini se da je ovu vrstu odjeće teže prati negoli tamnu i svijetlu, ipak postoje trikovi i savjeti uz koje i bijela odjeća može trajati.

Kako prati bijelu odjeću

Razvrstavanje

Prvi korak u pranju bijele odeće je logičan, ali vrijedi ga ponoviti za svaki slučaj – pravilno razvrstavanje. Odvojite bijelu odeću od ofarbane da biste spriječili prefarbavanje. Takođe, preporučljivo je razvrstati odjeću po vrsti tkanine i stepenu prljavštine, ali je ipak najbitnije da bijelu odeću razdvojite od šarene i tamne.

Pregledajte mrlje po odjeći

Prije nego što stavite bijelu odjeću u veš mašinu, pregledajte je zbog eventualnih mrlja. Posebno obratite pažnju na područja poput ovratnika, pazuha i manžeta. Ako ima mrlja, tada upotrebite sredstvo za uklanjanje mrlja ili blagi sapun koji ćete utrljati na mrlju prije pranja.

Pazite na odabir deterdženta

Izaberite deterdžent koji je specijalno formulisan za bijelu odjeću. Deterdženti s dodatkom izbjeljivača na bazi kiseonika mogu pomoći u održavanju bijeline, ali izbjegavajte prečestu upotrebu izbjeljivača sa hlorom, jer može oslabiti tkaninu.

Temperatura vode

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku


Bijela odeća obično se pere na višim temperaturama, jer to pomaže u uklanjanju mrlja i bakterija. Međutim, uvijek proverite etiketu na odjeći za preporučenu temperaturu pranja kako biste izbjegli oštećenje delikatnih tkanina.

Punjenje mašine

Nemojte prepuniti veš mašinu – previše odjeće u bubnju može spriječiti temeljno pranje i ispiranje, što može rezultirati sivom nijansom bijele odjeće. Optimalno je bubanj napuniti do dve trećine kapaciteta.

Koristite sodu bikarbonu

Dodavanje pola šolje sode bikarbone u pranje može pomoći u održavanju beline i neutralizovanju neugodnih mirisa. Takođe, ako se vaš odevni predmet osušio prije ili nakon predtretmana, stručnjaci preporučuju korišćenje sirćeta za vlaženje područja prije pranja.

Sušenje odjeće na vazduhu

Ako je moguće, sušite bijelu odjeću na otvorenom, jer sunčeva svjetlost prirodno izbjeljuje i osvježava tkanine, prenosi Super žena.

Pratite nas na našoj Facebook i
Instagram stranici, kao i na
X nalogu.


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Nevladine organizacije traže od poslanika da ne glasaju za zakon o ‘stranim agentima’ u RS

Nevladine organizacije traže od poslanika da ne glasaju za zakon o ‘stranim agentima’ u RS

EMINA JAHOVIĆ SE OPORAVLJA U SAMOĆI: Ona ne stari

EMINA JAHOVIĆ SE OPORAVLJA U SAMOĆI: Ona ne stari