in

Porsche Road Tour 2024 oduševio najnovijim hibridnim i električnim modelima sa vrhunskim performansama

Porsche Road Tour 2024 oduševio najnovijim hibridnim i električnim modelima sa vrhunskim performansama
Slatka-Tajna.Eu
Porsche Road Tour 2024 oduševio najnovijim hibridnim i električnim modelima sa vrhunskim performansama

Sve najbolje iz Štutgarta

Porsche Centar Sarajevo je i ove godine organizovao svoj, sada već tradicionalni Porsche Road Tour na koji smo i ovaj put bili pozvani. Tako sada teško možemo pričati o prijatnom iznenađenju. A što se eventa tiče, možemo samo konstatovati – tako se to radi!  

650 KS – Snaga motora Porsche 911 Turbo S Coupe.

2,7 sekundi – Vrijeme ubrzanja Porsche 911 Turbo S Coupe od 0 do 100 km/h.

330 km/h – Maksimalna brzina Porsche 911 Turbo S Coupe.

884 KS – Snaga motora Porsche Taycan Turbo Cross Turismo.

600 km – Autonomija vožnje na električni pogon Porsche Taycan Turbo Cross Turismo.

3,6 sekundi – Vrijeme ubrzanja Porsche Cayenne Turbo GT od 0 do 100 km/h.

Koncept cijelog događaja je ponosno predstaviti najbolje iz ponude, a tu se pored poznatih modela sa tradicijom u autosportu i dinamičnoj vožnji, sada ravnopravno nalaze i Porsheovi modeli sa hibridnim, te pogonom na struju. Put do Mostara i nazad su obezbjeđivali Porscheovi partneri zaduženi za bezbjednost nas gostiju kao i ostalih učesnika u saobraćaju. Novinari su imali priliku upravljati svakim vozilom iz konvoja, od Boxstera s motorom u sredini, električnog Taycana i hibridnog Cayennea, do najprestižnijih i najbržih modela poput 911 Turbo S i Cayenne Turbo GT. Posebna pohvala ide za test vozačkih vještina na pomoćnoj pisti mostarskog aerodroma, što predstavlja značajan dodatak u odnosu na prethodne godine. Poseban pozdrav i pohvale za instruktore sportske vožnje iz Porsche racing tima koji su nam sa beskrajnim strpljenjem bili na usluzi.     

Na raspolaganju po magistralnoj i autocesti smo imali šest različitih modela, a u kontrolisanim uslovima staze još dva. U nastavku teksta ćemo vam ih predstaviti po subjektivnom redoslijedu preferencija našeg novinara:

Porsche Macan S

Porscheov je početni SUV model, koji se proizvodi i kontinuirano usavršava već deceniju. Testni pokretan 2.9L twin-turbo V6 motorom koji sada ima neznatno manju radnu zapreminu ali ima 26 KS više, za ukupno 380 KS i 520 Nm okretnog momenta odličan je paket udobnosti i nešto snažnijeg motora.

Macan S sada pruža performanse gotovo jednakih karakteristika kao prethodna GTS verzija ovog modela, omogućujući ubrzanje do 100 km/h za samo 6,2 sekunde. Porsche Cayenne Turbo GT

Sa twin turbo V8 motorom, hibridni je full size SUV koji uspjeva pomiriti dva svijeta; sa svojom pozamašnom masom od 2,5 tone stiže do 100km/h za 3,6s ali i nudi autonomiju vožnje na bateriju od cca 70km.

Ovaj veliki i prostrani SUV, koji očarava svojim dizajnom, nudi odlične performance koje postiže dok istovremeno pruža mogućnost vožnje s nultim emisijama.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Porsche Taycan Turbo Cross Turismo

Kako mu ime i nagovještava, spoj je to više automobila u jednom. Ovaj električni automobil kombinira unaprijeđenu praktičnost, električnu mobilnost i sposobnosti vožnje u različitim terenskim uvjetima. Dakle to je potpuno električni 5-vratni sedan, sa motorizacijom vrijednom imena Turbo, vrhunskim pogonom na sve točkove, Porsche Active Ride vješanjem i “SUV-ovskim” vizualnim paketom. Pogon na struju ispaljuje suludih 884ks ali i obećava automiju od cca 600km.

Svi redizajnirani modeli Taycana sada dolaze opremljeni adaptivnim zračnim ovjesom. U slučaju Turbo Cross Turismo verzije, dodatno je dostupan Porsche Active Ride ovjes, koji donosi potpuno nove aspekte vožnje. S “terenskim” paketom, Taycan Cross Turismo pruža jedinstvenu upotrebljivost za električni automobil. Zahvaljujući učinkovitom pogonu na sva četiri točka i naprednom ovjesu s mogućnošću podešavanja visine, izvrsno se snalazi na različitim vrstama terena, uključujući i one izvan asfalta.

Zahvaljujući karoserijskom obliku Turismo, Taycan je sada praktičniji što se očituje i kroz povećanu zapreminu prtljažnika te više prostora za glave putnika na zadnjem sjedištu.

Porsche 911 Targa 4

Legendarna je 911-ka iz posljednje generacije kodnog imena 992, sa početnim motorom i pogonom na sve točkove. A to početni u ovom slučaju znači da je “u gepeku” 3.0L twin-turbo boxer sa 385ks. Način pomicanja targa krova je svojevrstan “striptease”, spektakularan moment kada se coupe pretvara u kabriolet. Krov se može otvoriti i zatvoriti za samo 19 sekundi. Ovaj automobil savršeno spaja najbolje karakteristike coupea i kabrioleta, nudeći vozaču izvanredno iskustvo vožnje bez obzira na okolnosti.

Porsche 718 Boxter S

Vrhunski je dvosjed, nominalno četvrte generacije, u ovoj konfiguraciji napravljen isključivo da stvara vozačka zadovoljstva. To radi uz pomoć 2.5L boxer motora postavljenog ispred zadnje osovine, sa 350 KS i 420 Nm okretnog momenta u rasponu od 1.900 o/min do 4.500 o/min i platnenim krovom. Začini ovom savršenom jelu su vrhunski izduvni sistem, direktni volan i famozni PDK mjenjač. S verzija ubrzava do 100 km/h za samo 4,2 sekunde, dok centralno smješteni motor pruža izvanrednu okretnost i osjećaj upravljanja.

Porsche 911 Turbo S Coupe

Šlag na torti… Tačka.  911 Turbo ove godine slavi 50 godina postojanja, a mi smo imali priliku voziti model u Exclusive Manufaktur.

Sa 3,8-litarskim bokser motorom koji ima 650 KS i pogonom na sve točkove, nema problema u prenosu snage na podlogu. Ubrzanje je izuzetno snažno, traje samo 2,7 sekundi, i kontinuirano se ubrzava do maksimalnih 330 km/h. Osim brutalnog ubrzanja i izvanrednih performansi, ponovno smo bili zadivljeni lakoćom upravljanja i sigurnošću koju pruža 911 Turbo S u vožnji u svim uvjetima.

Savršenstvo je to inžinjerije, koje će bez problema voziti i manje vješti vozači u svakodnevnom saobraćaju, ali i zaljubljenici brzine na stazi.

Unutarnji dizajn ovog 911 Turbo S jednako je jedinstven kao i njegov vanjski izgled. Materijali korišteni unutar kabine odmah nas vraćaju u stil 1960-ih. Središnji dijelovi sjedišta i panele vrata obložena su Pepita tkaninom, a ukupan dojam je obogaćen upotrebom mekane kože u Classic Cognac boji.

Porsche Centar Sarajevo ove godine posebno se potrudio organizirati dinamički test na poligonu, omogućavajući učesnicima Road Toura da u potpunosti isprobaju performanse električnog Taycana u potpuno kontroliranim uslovima. To je uključivalo testiranje ubrzanja, kočenja i upravljivosti u slalomu. Porsche Road Tour u planu ima proširenja ponude električnih modela, ali sportski modeli i dalje ostaju najprepoznatljiviji modeli ove marke.

Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

OVO NIKO NIJE ZNAO: Jedan detalj koji je svima promakao u odnosu Aleksandre i Filipa

OVO NIKO NIJE ZNAO: Jedan detalj koji je svima promakao u odnosu Aleksandre i Filipa

Nadia Festić oborila bh. rekord u Meksiku

Nadia Festić oborila bh. rekord u Meksiku