in

Direktor Obavještajno-sigurnosne agencije BiH: Ne bih komentarisao optužnicu

Slatka-Tajna.Eu

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine (BiH) podignulo je optužnicu protiv direktora i rukovoditelja u Obavještajno-sigurnosnoj agenciji BiH Osmana Mehmedagića i Muhameda Pekića zbog sumnje na zloupotrebu položaja ili ovlasti.

“Optužnica je podignuta protiv: Osmana Mehmedagića, rođenog 1962. godine, direktor OSA-a BiH, i Muhameda Pekića, rođenog 1991. godine, rukovoditelja Odsjeka za cyber sigurnost OSA-e BiH”, saopćili su 22. oktobra iz Tužiteljstva.

Mehmedagić je za Radio Slobodna Evropa izjavio kako ne želi komentirati podizanje optužnice Tužiteljstva BiH.

„Ne bih komentarisao i s položaja direktora OSA-e ne mogu da dajem neke izjave niti da komentarišem podizanje optužnice“, kazao je Mehmedagić za RSE.

Optuženi se terete da su tokom augusta 2020. godine, zloupotrijebili svoj službeni položaj ili ovlasti, kao i resurse i kapacitete Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine, u svrhe privatnih i osobnih interesa, kako bi došli do informacija i fotografija o pošiljatelju anonimne kaznene prijave protiv direktora OSA-e.

Riječ je o izuzimanju videosnimka nadzornih kamera iz pošte u sarajevskom naselju Alipašino Polje.

Tužiteljstvo BiH istragu protiv direktora OSA-e, zbog sumnje da je počinio krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja, najprije je pokrenulo na osnovu anonimne prijave koja je zaprimljena 31. augusta. Glasnogovornik Tužiteljstva Boris Grubešić potvrdio je u septembru da ova pravosudna institucija “provjerava navode iz anonimne prijave”.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










“Vršeći navedene radnje, optuženi su višestruko zlouporabili svoj položaj, kao i zvanične zakonom utvrđene procedure i službene radnje, te prekršili pravo na nepovredivost pismene i poštanske komunikacije zagarantirano Ustavom Bosne i Hercegovine i Međunarodnim konvencijama o ljudskim pravima”, navode iz Tužiteljstva.

Tužiteljstvo BiH uputilo je prijedlog da se za optužene Mehmedagića i Pekića izrekne mjera zabrane obavljanja službene dužnosti direktora i uposlenika OSA i zabrana kontakta s uposlenicima OSA BiH, kako bi se postupak mogao neometano voditi.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu Bosne i Hercegovine.

Predmet u vezi sa zloupotrebom položaja nije povezan s provjerama validnosti Mehmedagićeve diplome koja je također predmet istrage Tužiteljstva BiH. Istraga u vezi s diplomom pokrenuta je početkom 2019. godine. Tada je Tužiteljstvo BiH zatražilo od svih direktora sigurnosnih agencija BiH da dostave na uvid svoje diplome. Sve sigurnosne agencije odgovorile su na zahtjev, osim OSA-e.

Univerzitet za poslovne studije poništio je diplomu izdatu Mehmedagiću, nakon što je Republička prosvjetna inspekcija Republike Srpske utvrdila da je nezakonito stečena.

Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Emina Jahović: „Sin je paranoičan!”

Visa sponzor Malog MESS-a – Business Magazine