in

Žene u politici – Nezavisni stav

Slatka-Tajna.Eu

Uvijek su mi najteže padale priče u crnim hronikama o porodičnom nasilju i ženama u ruralnim sredinama koje muče i iskorištavaju njihovi pijani supruzi.

Pritom, stigma od strane porodice, osjećaj sramote i nedostatak novca te nesretne žene prisiljavaju da i dalje ostanu u domaćinstvu s nasilnicima, a djeca rođena u takvim brakovima traume nose cijeli svoj život.


Ruku na srce, i država i međunarodne organizacije proteklih godina mnogo su učinile da se situacija popravi. Socijalne službe su ojačale, više je sigurnih kuća, a u medijima se polako ali sigurno razbijaju predrasude o ženama koje samo treba da ćute i trpe. 


Međutim, ako zaista želimo temeljnu promjenu u ovoj oblasti, onda moramo imati više žena u politici. Pohvalno je da je na poziciji predsjednika RS osoba ženskog pola i da u vladama imamo mnogo ministrica, ali to je još daleko od dovoljnog. Žene se moraju mnogo više uključivati u politički proces. One moraju stavljati teme žena na sto, ne samo radi samih žena koje trpe nasilje, već i zato što je društvo zasnovano na jednakim prilikama za sve i stvaranje uslova za odrastanje djece u zdravim i skladnim porodicama osnovni zadatak svake vlasti.


Međutim, na pozicije za načelnike opština u RS na narednim izborima prijavilo se samo 11 žena. Četiri žene kandidatkinje iz svih stranaka koje smo predstavili u našem jučerašnjem tekstu su bez pretjerivanja prave heroine i primjer da pokažemo našem društvu punom predrasuda da žene ne samo da vrijede isto kao muškarci, već u mnogim stvarima i mnogo više. Niko ne može imati toliki senzibilitet prema društvu kao majka. Niko ne može izdržati pritisak i stres koji politika sa sobom nosi kao što može žena. I na kraju krajeva, nikad nećemo kao društvo ostvariti puni potencijal ako na pozicijama moći ne budemo imali više žena.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku











Način kako tretiramo polovinu naših sugrađana govori i o nama – i kao pojedincima i kao društvu u cjelini. Ovo je tema na kojoj ne smije biti podjela, na kojoj moramo svi raditi zajedno. Na ovoj temi ne smije biti nikakvih izgovora.


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Federalni poreznici otkrili još 72 naprijavljena radnika

Zašto treba popiti šolju mlijeka pred spavanje