in

Zašto su zaratili Haribo i Lidl?

Slatka-Tajna.Eu
Na nekad prepunim policama sa zlatnim medvjedima mogu se pronaći samo mali ostaci proizvođača Haribo. Razlog: iza kulisa, divovski diskontni lanac i proizvođač voćnih bombona vode bitku oko uslova kupovine.

Prema izvještajima njemačkih medija, dostava nije vršena od početka jula, a sada zalihe Hariboa u trgovinama Lidl ponestaju. Na policama se može vidjeti sve više – posebno izloženih – proizvoda suparničke Katjes i Lidlove vlastite marke Sugarland.

Spor je pokrenulo povećanje cijena Hariboa koji trgovci moraju prenijeti svojim kupcima. Lidl ne želi prihvatiti nove uslove i otkazao je sve narudžbe proizvođača. Lidlov rival Aldi, s druge strane, ove sedmice posebno agresivno oglašava Haribo.

Haribo spor ne komentira – barem ne direktno.

„Možemo potvrditi da su trenutno u toku teški pregovori o cjenovnoj politici s trgovcima na malo. Obustava narudžbi dobro je poznato taktičko sredstvo za povećanje pritiska na dobavljače “, objasnila je  kompanijaa njemačkom listu Lebensmittelzeitung.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Haribo opravdava poskupljenje povećanim cijenama sirovina kao posljedice pandemije koronavirusa. Snažni njemački trgovci hranom često se u pregovorima o cijenama oslanjaju na privremene bojkote zbog povoljnijih uslova kupovine i čak ne izbjegavaju sukobe s velikim međunarodnim proizvođačima. Međutim, u trenutnoj pandemijskoj situaciji trgovci hranom posebno su zabrinuti za kvalitetnu vlastite ponude.

Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

HAYAT KANALI SAMO NA GO4TV

Letnja akcija – Agentur Joker – Go4Yu