in

Plenković, Marić i Vujčić održat će konferenciju za novinare

Slatka-Tajna.Eu

Hrvatska je došla na korak do uvođenja eura. Članice EU-a koje su ga već uvele i predstavnici Europske središnje banke dali su Hrvatskoj zeleno svjetlo za ulazak u Europski tečajni mehanizam (ERM II), svojevrsnu čekaonicu za ulazak u eurozonu. Time je Hrvatska ispunila i posljednji kriterij za ulazak u eurozonu. 

Informaciju o tome objavio je slovenski premijer Janez Janša na zajedničkoj konferenciji za novinare s premijerom Andrejom Plenkovićem u Otočcu ob Krki.

Po povratku u Hrvatsku premijer Andrej Plenković kazao je na konferenciji za novinare u Vladi da su ministri financija članica eurozone plus Danska i predstavnica ESB-a donijeli odluku da se Hrvatsku uključi u Europski tečajni mehanizam II.

– Vlada je predano s HNB-om radila predano na ispunjavanju ovoga cilja. Zajedno s nama je primljena i Bugarska. Ona je za EMR II aplicirala godinu dana ranije nego Hrvatska. Mi smo to učinili prošle godine, kazao je.

– Kada je riječ o euroziranosti Hrvatske, onda se može reći da smo po broju stanovnika najmanja država članica EU-a, koja još uvijek nije u eurozoni. Mi smo po određenim parametrima vezani za euro. Štednja u eurima nikada nije pala ispod 66%, a u prosjeku je posljednjih osam godilna iznosila 71%. Kada je riječ o zaduživanju, odnsno kreditima, onda je 47% kredita u kunama s valutnom klauzulom u eurima, a u posljednjih osam godina je prosječno 54%. Kad je riječ o turizmu, onda noćenja gostiju iz zemalja europodručja čine ukupno 61% inozemnih gostiju. Što se tiče robnog izvoza, 57% ukupnog izvoza se ostvaruje s državama s europodručja, izjavio je Plenković.

Utvrđen je središnji paritet između kune i eura, a on će biti 7,53450 kuna za euro, kazao je. Standardne granice fluktuacije su +/- 15%.

Nakon ulaska u ERM II moramo nastaviti ispunjavati kriterije nominalne konvergencije – stabilnost cijena, proračunski suficit, javni dug u padu, dugoročne kamatne stope su niske. Morat ćemo nastaviti smanjivati javni dug, voditi računa o stabilnosti cijena, tečaja, ne imati proračunski manjak, smanjivati javni dug, rekao je među ostalim.

Izjavio je da su Slovenija, Cipar i Malta najbrže preuzeli euro. Oni su u u ERM-u II bili nešto manje od tri godine, a Litva oko 10 i pol godina. Različita je praksa.

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić rekao je da je provedeno 19 mjera u šest reformskih područja.

– Zadnja mjera ispunjena je u prvoj polovici svibnja, unatoč izazovima koronakrize. Očekuje nas nastavak aktivnosti, uz pet kriterija iz Maastrichta. Hrvatska se obvezala i na neke dodatne mjere koje se tiču nastavka sprečavanja okvira za sprečavanje pranja novca. Prema međunarodnim kriterijima Hrvatska je 11. najniži rizik od pranja novca financiranja terorizma u svijetu. Drugi set mjera je vezan za administrativno, parafiskalno rasterećenje gospodarstva i građana. Tu je i područje koje se tiče stečajnog zakonodavstva te pitanje tzv. trgovačkih podruzeća u državnom vlasništvu. Napravili smo sjajan posao, rekao je.

Guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić smatra da bismo trebali biti zadovoljni što smo napravili posao u predviđenom roku kojega smo si zadali.

– U travnju su većina mislili da nećemo uspjeti i da će to biti najesen ili iduće godine. Ispunili smo rok kako smo planirali, dodaje. 

– Ušli smo u tečajni mehanizam po današnjem tečaju. To znači da tečajna politika i tečaj ostaju isti kao što je bio i do sada. Tečajna politika HNB-a se neće promijeniti. Mi ćemo u slijedećem razdoblju, sve do uvođenja eura, održavati tečaj stabilnim na isti način na koji smo radili i do danas, rekao je Vujčić. 

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Prijenos konferencije možete pratiti ovdje:

Slovenski premijer Janez Janša na konferenciji za novinare s hrvatskim kolegom Plenkovićem kazao je da mu želi čestitati na pobjedi na nedavnim izborima. 

– A čestitam i na informaciji od prije nekoliko minuta, da je Hrvatska ušla u dvogodišnji mehanizam za preuzimanje eura. Tako, kada ćemo ići u Hrvatsku, jednog dana, moći ćemo plaćati eurima, kazao je poslijepodne Janša. 

Evo i reakcije Plenkovića.

– Zahvaljujem i na čestitkama i na potpori za ulazak Hrvatske u europski tečajni mehanizam II, svojevrsno predvorje za članstvo u eurozoni. Mislio sam da ćemo tu vijest čuvati do naše konferencije za novinare u 18 sati, ali sada će biti kraća u Vladi, kazao je Plenković. 

– Ništa se ne događa preko noći. Tako i ovo razdoblje ispred nas, ima još puno vremena da se svi mi skupa informiramo, raspravimo, ali isto tako učinimo sve ono što je potrebno da ti efekti budu što bolji, a negativni što manji, komentirao je ministar financija Zdravko Marić.

U vezi s tim premijer Andrej Plenković održat će u Banskim dvorima u 18 sati konferenciju za novinare. Ondje će biti i potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić i guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić.

Hrvatska u petak ulazi u ERM II 
EK: RH ispunjava sve kriterije za euro, osim članstva u ERM II 

Odluka o tome dobila je u ponedjeljak potporu radne skupine za euro. Odluku o ulasku u ERM II donose zemlje koje sudjeluju u tom mehanizmu, to jest 19 zemalja eurozone i Danska te predstavnici Europske središnje banke. Odluka o primanju trebala bi biti objavljena večeras u službenom priopćenju. 

Država članica koja želi uvesti euro mora najmanje dvije godine provesti u mehanizmu ERM II prije nego što uvede zajedničku europsku valutu, što znači da Hrvatska može računati na ulazak u eurozonu najranije 2023. godine. Europska komisija je 10. lipnja objavila izvješće o konvergenciji u kojem ocjenjuje napredak koji su države članice izvan europodručja ostvarile prema uvođenju eura. Prema tom izvješću, Hrvatska ispunjava sve kriterije za ulazak u europodručje osim članstva u Europskom tečajnom mehanizmu (ERM II).


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

NEMA KAD DA OGOVARA, SVETI SE I MRZI: Rialda pokazala isklesano tijelo

“Ovdje je situacija mnogo ozbiljnija”