in

HRT: Izbori za Sabor: Hrvatska je odlučila

Slatka-Tajna.Eu

Hrvatska je odlučila! Održani su deseti izbori za Hrvatski sabor od neovisnosti. Izbori su provedeni u dosad neviđenim okolnostima – za vrijeme pandemije. Bio je to zahtjevan posao za izborna povjerenstva i biračke odbore. Prema podacima Državnog izbornog povjerenstva birači su bili disciplinirani i strpljivi, nije bilo većih nepravilnosti.

Prema podacima DIP-a na obrađenim je biračkim mjestima glasovalo 46,62 posto birača s pravom glasa.

Izbornu noć uz HRT mogli ste uživo pratiti i na našem YouTube kanalu, Twitteru i Facebooku.

Uvjerljiva pobjeda HDZ-a, težak poraz Restart koalicije predvođene SDP-om, uspjeh Mosta, koalicije Možemo! – to su ukratko rezultati izbora za deseti saziv Hrvatskog sabora.

U deseti saziv Hrvatskog sabora, prema privremenim nepotpunim rezultatima objavljenima u ponoć ulazi – 66 zastupnika HDZ-a i 41 zastupnik Restart koalicije. Domovinski pokret Miroslava Škore osvojio je 16 mandata, Most 8, Možemo! 7, Stranka s imenom i prezimenom 3 mandata te po jedan mandat Reformisti i HNS.

1. izborna jedinica: HDZ/HSLS 5 mandata, Restart koalicija 3, Možemo 3, Domovinski pokret 1, Most 1 i Stranka s imenom i prezimenom 1 mandat.

2. izborna jedinica: HDZ/HSLS 6 mandata, Restart koalicija 4, Domovinski pokret 2, Most 1 i Možemo 1 mandat.

3. izborna jedinica: Restart koalicija 6 mandata, HDZ 5, Domovinski pokret 1,  HNS 1 i Reformisti 1 mandat.

4. izborna jedinica: HDZ 8 mandata, Restart koalicija 3, Domovinski pokret 3 mandata.

5. izborna jedinica: HDZ 8 mandata, Restart koalicija 3, Domovinski pokret 3 mandata.

6. izborna jedinica: HDZ 6 mandata, Restart koalicija 4, Domovinski pokret 2, Možemo 1 i Most 1 mandat.

7. izborna jedinica: HDZ 6 mandata, Restart koalicija 4, Domovinski pokret 1,  Možemo 1, Stranka s imenom i prezimenom 1 i  Most 1 mandat.

8. izborna jedinica: Restart koalicija 8 mandata, HDZ 4, Možemo 1 i Most 1 mandat.

9. izborna jedinica: HDZ 8 mandata, Restart koalicija 3, Domovinski pokret 2 i Most 1 mandat.

10. izborna jedinica: HDZ/HDS 7 mandata, Restart koalicija 3, Most 2 i po 1 Domovinski pokret te Stranka s imenom i prezimenom.

11. izborna jedinica (dijaspora): HDZ 3 mandata.

HDZ je, dakle, uvjerljiv pobjednik parlamentarnih izbora. U njegovu stožeru nisu krili zadovoljstvo. Čelnik HDZ-a, premijer Andrej Plenković, u obraćanju je istaknuo da potpora građana koju su dobili – obvezuje. Rekao je da su imali težak mandat, a da su izazovi koji su pred njima još i veći.

●  Plenkovićev pobjednički govor: Ovakva pobjeda obvezuje 

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Restart koalicija koju predvodi SDP, a u njoj su još HSS, HSU, GLAS, IDS, SNAGA i PGS – pretrpjela je težak poraz. Glavno pitanje koje se nametnulo je ono o budućnosti Davora Bernardića na čelu SDP-a. On je u svom govoru rekao da je spreman preuzeti odgovornost za izborni rezultat, a na kraju je čestitao pobjedu HDZ-u.

  Bernardić: Spreman sam otići

U Domovinskom pokretu Miroslava Škore smatraju da su ostvarili fantastičan rezultat nakon samo nekoliko mjeseci postojanja na političkoj sceni. Škoro je naglasio da su se već sada uspjeli nametnuti kao treća politička snaga u zemlji. I on je čestitao izbornom pobjedniku odnosno HDZ-u.

●  Škoro: Mi smo na pravom smjeru

Zadovoljstvo i u Mostu nezavisnih lista, iako je njegov čelnik Božo Petrov istaknuo da su razočarani malim odzivom birača. Najavili su da će nastaviti politiku koju su dosad provodili te da je ovo tek početak.

●  Petrov: Mi dolazimo, ovo je tek početak

Jedno od iznenađenja izbora svakako je koalicija okupljena oko platforme Možemo. Premašili su vlastita, ali i očekivanja analitičara. Najavili su da će u Saboru biti glasna oporba te da će im prvi korak biti da s vlasti maknu lokalne šerife, a ponajprije – nakon 20 godina – Milana Bandića.

●  Možemo! dobiva sedam mandata: “Mi smo novo svjetlo”

Koalicija koju čine Stranka s imenom i prezimenom, Fokus i Pametno također je jedno od iznenađenja izbora. Dalija Orešković, koja će prema svemu sudeći postati saborska zastupnica – najavila je da nema govora o postizbornom koaliranju s HDZ-om.

Orešković: Budućnost Hrvatske da centar preuzme upravljanje državom

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić pretrpio je težak udarac. U svim izbornim jedinicama u kojima se kandidirala, pa i u onima koje obuhvaćaju Grad Zagreb – njegova stranka nije ni blizu izbornog praga. Evo kako je objasnio razloge izbornog kraha.

Bandić: Sutra je novi dan

Izbori za deseti saziv Hrvatskog sabora provedeni su u dosad neviđenim okolnostima – za vrijeme pandemije. Bio je to zahtjevan posao za izborna povjerenstva i biračke odbore. Prema podacima Državnog izbornog povjerenstva birači su bili disciplinirani i strpljivi, nije bilo većih nepravilnosti.

Novinari su cijeli dan na biralištu čekali predsjednika Republike Zorana Milanovića. Glasnogovornik njegova ureda Nikola Jelić Hini je odgovorio da je glasanje osobna stvar predsjednika. Poslije su iz Ureda predsjednika na Twitteru naveli da je Milanović odmah nakon zatvaranja birališta – razgovarao s predsjednikom HDZ-a Andrejom Plenkovićem i predsjednikom SDP-a Davorom Bernardićem.

Osim u Hrvatskoj biralo se u još 42 države. Ondje na biralištima – prema dostupnim informacijama – nisu zabilježeni veći problemi i nepravilnosti.

Glasovali su i pripadnici Hrvatske vojske u misijama u Afganistanu, Kosovu i Poljskoj. I dok su birališta u Australiji i Europi zatvorena – još traje glasanje u Sjedinjenim Državama zbog vremenske razlike.


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

BAŠ SU JE NALJUTILI: Karleuša ušla u otvoreni rat s kolegama

“Nemamo eksploziju smrtnih, već asimptomatskih slučajeva”