in

Najveća majska prosječna neto plata u RS 1.438 KM

Slatka-Tajna.Eu

Prosječna neto plata u Republici Srpskoj isplaćena u maju iznosila je 950 KM i veća je za četiri KM u odnosu na aprilsku, saopšteno je iz Saveza sindikata RS.

Najveća prosječna plata u maju isplaćena je u oblasti finansijske djelatnosti i osiguranja, a iznosila je 1.438 KM, dok je najniža u oblasti građevinarstva – 654 KM.

Niske prosječne plate u maju primili su radnici u djelatnosti umjetnosti, zabave i rekreacije – 686 KM, zaposleni u administrativnim i pomoćnim uslužnim djelatnostima – 763 KM, kao i radnici u djelatnosti pružanja smještaja, pripreme i posluživanja hrane, hotelijerstva i ugostiteljstva, čija je prosječna plata bila 686 KM.

Iz Saveza sindikata navode da su niske plate dobili i zaposleni u djelatnosti saobraćaja i skladištenja – 744 KM, kao i u trgovini – 711 KM.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Sindikalna potrošačka korpa u RS u maju je koštala 1.921 KM, te ju je prosječna plata pokrivala sa 49,43 odsto. Prema podacima Saveza, porodice u RS su najviše novca u maju trošile za nabavku prehrane – 731 KM, za stanovanje i komunalne usluge – 569 KM, te za tekuće održavanje domaćinstva  – 104 KM. Nabavka obuće i odjeće u prošlom mjesecu koštala je 143 KM, higijena i njega zdravlja 89 KM, prijevoz 200 KM, a obrazovanje i kultura 82 KM.

Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

smijesno do suza

ZLATA PETROVIĆ KROZ GODINE: Od seksi žene do vatrene crnke