in

Politika i milioni – Nezavisni stav

Slatka-Tajna.Eu

Milioni konvertibilnih maraka čekaju na dokapitalizaciju u Federaciji BiH, a razlog je nepostojanje kvoruma u Komisiji za vrijednosne papire.

Ova komisija nema kvorum već tri godine, koliko i traje konkurs za popunu pet mjesta, koliko treba da bude članova u njoj. Od pet članova, do sada su imenovana samo njih dvojica, jedan Hrvat i jedan Bošnjak.


I dok u Federaciji BiH partneri ne mogu da se dogovore, obaveze se gomilaju, a preko 150 odluka čeka na realizaciju. Zanimljiva je i činjenica da direktori dvije elektroprivrede u Federaciji BiH nisu upisani u registar vrijednosnih papira, tako da njihove odluke, posebno kada su u pitanju investicije, nisu zakonite i ne mogu biti ni donesene.


SDA i njeni partneri u bošnjačkom bloku, čini se, žele da imenuju trećeg koji će biti Bošnjak i da preostala dva budu na čekanju, a u međuvremenu bi Komisija mogla donositi odluke i imala bi kvorum sa tri člana.


Iz opozicije optužuju SDA da želi imenovati Amira Ibrovića, koji je iz DF-a, za trećeg člana, kako bi imala kontrolu te da konkurs zbog toga traje od 2017. godine. Opozicija, takođe, tvrdi da Ibrović niti je kompetentan, niti ispunjava nacionalnu kvotu, jer bi treći član trebalo da bude Srbin. I dok stranke na vlasti ne mogu da se dogovore o imenovanju članova Komisije, 56 miliona čeka za dokapitalizaciju tri banke.

Klikni na "like" i pridruži nam se na FacebookuOvo nije prvi problem sa Komisijom za vrijednosne papire, jer i prije ovoga Parlament FBiH mora donijeti autentično tumačenje ovog zakona kojim je retroaktivno izmijenio ono što je bilo sporno, a to je podržao i OHR.


Sad su opet u problemu, a kako će se doći do dogovora, i dalje je nepoznato, jer ovaj parlament još nije imenovao ni novi sastav Vlade FBiH.


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Grčki velikan “krade” Berona Zvezdi?

Preminuo još jedan ljekar iz Vuhana: Koža mu potpuno potamnila