in

GONIT ĆE IH DO STRASBOURGA: Obitelj pokojnog pjevača ne može naplatiti autorska prava iz BiH, udovica bijesna

GONIT ĆE IH DO STRASBOURGA: Obitelj pokojnog pjevača ne može naplatiti autorska prava iz BiH, udovica bijesna
Slatka-Tajna.Eu

Obitelj pokojnog kralja narodnjaka Šabana Šaulića ne može naplatiti novac od autorskih prava iz Bosne i Hercegovine jer kompozitori ove zemlje isplaćuju novac samo autorima koji imaju prebivalište u toj državi, dok s umjetnicima iz Srbije to nije slučaj.

To znači da kompozitori iz Srbije moraju uredno isplatiti bosanskohercegovačke autore, dok tamošnji kompozitori novac daju samo svojim državljanima.

Na ovaj su način nasljednici pokojnog pjevača oštećeni za desetine tisuća eura. Nijedna država u svijetu nema ovakvo pravilo koje vjerojatno nije u skladu s tamošnjim zakonom, a sasvim sigurno je da se tako krši međunarodno pravo. I dok netko od nadležnih, čiji je to već posao, ne bude reagirao i spriječio spomenute zloupotrebe, autori i njihovi nasljednici trpjet će velike gubitke. U razgovoru za Kurir, Šabanova udovica Gordana Šaulić kaže da je na sve načine pokušala riješiti ovaj problem.

‘To je čista pljačka koja traje godinama. Oni su izmisli pravilo da samo državljani Bosne i Hercegovine mogu dobiti novac od autorskih prava, što je totalni apsurd. To nigdje u svijetu ne postoji! Evo, navest ću primjer, mi dobivamo novac za autorska prava iz Bugarske sasvim regularno i bez ijednog problema i iz svih drugih zemalja, samo je BiH problem. I kad sam ja pokušala riješiti problem, jer preko oca imam pravo na državljanstvo Bosne i Hercegovine, tek tad su počele zavrzlame’, govori Gordana i nastavlja:

‘Dakle, prijavila sam tamo prebivalište. Kada sam pitala ljude iz AMUS-a koliko novca bi trebalo biti isplaćeno, rekli su mi da je iznos oko 2.000 konvertibilnih maraka, što je oko 900 eura za razdoblje od tri godine. Jer oni priznaju samo posljednje tri godine za retroaktivnu isplatu, sve ostale godine su propale. I tih 900 eura je 50 posto mojih kao nasljednika prava, a ostalih 50 posto propada jer naša djeca kao nasljednici nikad neće moći ostvariti to pravo u BiH jer oni ne mogu dobiti državljanstvo i prebivalište tamo. Što da vam kažem, ja ću ih do Strasbourga goniti, ne zbog novca. Jasno vam je da to nije velik novac, već zbog toga što je ovo čista nepravda i krađa’, poručuje Gordana.

S druge strane, Gordana navodi da s Agencijom za izvođačka prava u Bosni (AIS) nije imala ovakav problem.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










‘S njima sam sklopila dogovor o isplati. To znači da ovdje nije riječ o zakonu u Bosni i Hercegovini koji vrijedi za sve, već o tko zna kakvoj odluci skupine ljudi u tom AMUS-u koji su napravili dogovor kako da međusobno podijele tuđi novac. E, pa neće moći’, zaključila je Šabanova udovica.

Član upravnog odbora AMUS je i Dragan Stojković Bosanac koji je progovorio o problemu obitelji Šaulić.

‘To je tačno. Autor ili njegovi nasljednici moraju imati boravak u BiH da bi mogli naplatiti prava, takva su pravila. Pričao sam s Gocom o tome i ona mi je rekla za svoj problem, pa sam ja to prenio Upravnom odboru. Poslije toga mi je Gordana rekla da je uspjela riješiti to, da se prijavila na adresu u BiH. Ne znam šta se u međuvremenu dogodilo, ali svakako stojim na raspolaganju za sve što joj treba po tom pitanju, kao i svakom drugom kolegi’, poručio je kompozitor.

(Express / Scenastory.hr)

The post GONIT ĆE IH DO STRASBOURGA: Obitelj pokojnog pjevača ne može naplatiti autorska prava iz BiH, udovica bijesna appeared first on Express.

Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Aleksandar Dragović odlučio: Kapiten napušta Zvezdu

Aleksandar Dragović odlučio: Kapiten napušta Zvezdu

SAD, EU i Britanija poručuju da je ‘razdruživanje’ u BiH nemoguće

SAD, EU i Britanija poručuju da je ‘razdruživanje’ u BiH nemoguće