in

‘SB’ U PREDSJEDNIŠTVU BiH, BEĆIROVIĆ: ‘Usvojena Rezolucija mala satisfakcija porodicima žrtava genocida’

‘SB’ U PREDSJEDNIŠTVU BiH, BEĆIROVIĆ: ‘Usvojena Rezolucija mala satisfakcija porodicima žrtava genocida’
Slatka-Tajna.Eu
‘SB’ U PREDSJEDNIŠTVU BiH, BEĆIROVIĆ: ‘Usvojena Rezolucija mala satisfakcija porodicima žrtava genocida’

[{“img”:”\/img\/vijesti\/2024\/05\/unnamed_10.jpg”,”full”:”\/img\/vijesti\/2024\/05\/unnamed_10.jpg”,”caption”:”Denis Be\u0107irovi\u0107 (Foto: Slobodna Bosna\/Samir Saletovi\u0107)”,”bg”:”d2b99a”},{“img”:”\/img\/vijesti\/2024\/05\/unnamed_1_2.jpg”,”full”:”\/img\/vijesti\/2024\/05\/unnamed_1_2.jpg”,”caption”:”Foto: Slobodna Bosna\/Samir Saletovi\u0107″,”bg”:”b8a486″},{“img”:”\/img\/vijesti\/2024\/05\/unnamed_3_1.jpg”,”full”:”\/img\/vijesti\/2024\/05\/unnamed_3_1.jpg”,”caption”:””,”bg”:”e6d9ca”},{“img”:”\/img\/vijesti\/2024\/05\/unnamed_4_1.jpg”,”full”:”\/img\/vijesti\/2024\/05\/unnamed_4_1.jpg”,”caption”:”Foto: Slobodna Bosna\/Samir Saletovi\u0107″,”bg”:”e4dcd6″},{“img”:”\/img\/vijesti\/2024\/05\/unnamed_5_.jpg”,”full”:”\/img\/vijesti\/2024\/05\/unnamed_5_.jpg”,”caption”:”Foto: Slobodna Bosna\/Samir Saletovi\u0107″,”bg”:”262120″},{“img”:”\/img\/vijesti\/2024\/05\/unnamed_11.jpg”,”full”:”\/img\/vijesti\/2024\/05\/unnamed_11.jpg”,”caption”:”Foto: Slobodna Bosna\/Samir Saletovi\u0107″,”bg”:”e7ddce”},{“img”:”\/img\/vijesti\/2024\/05\/unnamed_12.jpg”,”full”:”\/img\/vijesti\/2024\/05\/unnamed_12.jpg”,”caption”:”Foto: Slobodna Bosna\/Samir Saletovi\u0107″,”bg”:”e6dbd4″}]

Predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović obratio se u sali Predsjedništva BiH u povodu usvajanja Rezolucije o 11. julu kao Međunarodnom danu sjećanja i obilježavanja genocida u Srebrenici počinjenog 1995. godine. 

“Uložili smo ogromni trud, znanje i energiju, ovo je jedna od najvažnijih diplomatskih pobjeda i političkih pobjeda Bosne i Hercegovine u 21. vijeku. Bili smo u potpuno neravnopravnoj poziciji u odnosu na upredivo brojnije diplomatije Srbije, Rusije Sjeverne Koreje i nekih drugih zemalja. U saradnji sa našim saveznicima pobijedili smo”, kazao je Bećirović na početku konferencije.

Naglasio je da je “usvojena Rezolucija mala satisfakcija porodicima žrtava genocida” i dodao da  njihovu patnju i bol ne može zamijeniti nijedna rezolucija ili sudska presuda.

“I sad trebamo biti dostojanstveni i odmjereni u izjavama, s poštovanjem se želimo sjetiti žrtava genocida, zločina protiv čovječnosti i drugih zločina”, kazao je Bećirović.

Nakon toga kazao je da Rezolucija nije uperena ni protiv jednog naroda i da je Rezolucija nova šansa za katarzu. 

 

Rekao je i da želi da razvijamo dobre odnose i sa Srbijom, te da želi da Aleksandar Vučić shvati da je on predsjednik Republike Srbije, a ne Srba. 

“Hvala prijateljima BiH koji su podržali i pomogli da bude usvojena Rezolucija. Zahvaljujem se svima koji su glasali. Rezultat glasanja je iznad naših očekivanja s obzirom da znamo s kakvom se snažnom mašinerijom susreli. Ovo je velika i uvjerljiva pobjeda”, istakao je Bećirović.

Dodao je i da oni koji nisu glasali u UN-u ne negiraju genocid u Srebrenici, “mnogi ambasadori država su mi to direktno rekli, i oni će obilježavati Međunarodni dan sjećanja i obilježavanja genocida u Srebrenici počinjenog 1995. godine”.

“Poziv nisu prihvatile 152 države UN-a, to je prava istina. U proceduri UN-a , suzdržani su uvijek podrška većini. Skoro sve suzdržane su naglasile da je u i oko Srebrenice bio genocid”, istakao je Bećirović.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Potom se zahvalio Majkama Srebrenice.

“Hvala Majkama Srebrenice koje su mi pružile podršku, riječ je o jednom od najkompleksnijih projekata, održao sam brojne sastanke, gotovo da nema države s kojom nisam uspostavio neki oblik komunikacije, dokazali smo da se ozbiljnim radom postižu ciljevi i da politika nije borba za lajkove”, objasnio je Bećirović.

A, nakon toga spomenuo je i Zlatka Lagumdžiju.

“Želim pohvaliti Zlatka Lagumdžiju, bez njegovog znajnja i truda ova Rezolucija ne bi bila uspjela Predložio sam lagumdžiju za UN, bio sam napadan, ali znao sam da je moj potez ispravan. Hvala mu  na svemu”, rekao je Bećirović.

Zahvalio se i reisu Kavazoviću, Emiru Suljagiću, Željku Komšiću, Elmedinu Konakoviću…

A, govorio je i onima koji su radili protiv usvajanja Rezolucije o genocidu u Srebrenici.

“Ima onih koji u radili protiv usvanjanja Rezolucije, problem su nam pravili i domaći populisti, o Rezoluciji su ponekad pričali oni koji nemaju pojma”, dodao je Bećirović.

Uputio je zatim poruku srpskom narodu u BiH.

“Srpski narod je integralni dio bh. jedinstva i ravnopravan je s drugim narodima u BiH. Tako je bilo i tako će ostati. Nema genocidnih naroda, Rezoluciju treba shvatItI kao katarzu i put ka boljoj budućnosti”, rekao je.

Poslao je i poruku ljudima u Srbiji.

“Želim da razvijamo dobre odnose, vrijeme je da Vučić shvati da je on predsjednik Srbije, a ne predsjednik Srba.

Ne treba izmišljati bošnjačke, hrvatske i srpske saobre, ne treba nam srednjovjekovna logika već poštivanje prava.

Mislim da imamo kapacitet  partnere s kojima možemo ostvariti ove ciljeve, hvala još jednom svima u UN-u koji su glasali za Rezoluciji i koji daju nadu u pravedniju budućnost”, zaključio je Bećirović.


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

HARIS DŽINOVIĆ BACA ĐUBRE I PLJUJE PO ULICI: Uhvatila ga žuta minuta

HARIS DŽINOVIĆ BACA ĐUBRE I PLJUJE PO ULICI: Uhvatila ga žuta minuta

UHVAĆENA NA DJELU: Starleta se na društvenim mrežama hvali luksuzom, postala dostavljačica hrane

UHVAĆENA NA DJELU: Starleta se na društvenim mrežama hvali luksuzom, postala dostavljačica hrane