in

Plenković još jednom odgovorio Milanoviću te osudio prijetnje novinarima

Plenković još jednom odgovorio Milanoviću te osudio prijetnje novinarima
Slatka-Tajna.Eu
Plenković još jednom odgovorio Milanoviću te osudio prijetnje novinarima

Andrej Plenković

Foto: HTV / HRT

Predsjednik Vlade Andrej Plenković, ministri unutarnjih poslova i hrvatskih branitelja Davor Božinović i Tomo Medved te glavni ravnatelj policije Nikola Milina obišli su Postaju granične policije Cetingrad u Karlovačkoj županiji, te policijske službenike koji rade na nadzoru i zaštiti državne granice u Buhači, na granici Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Premijer je komentirao niz aktualnosti.

Održana je prezentacije o aktualnom stanju migracija i radu granične policije. Rečeno je da je od početka godine do sredine ovog mjeseca, u odnosu na prošlu godinu u Hrvatskoj zabilježeno 38 posto manje migranata, a da je u Karlovačkoj županiji uhvaćeno čak 70% manje ilegalnih migranata.

Načelnik Uprave za granicu Zoran Ničeno izvijestio je o aktualnom stanju migracija i radu granične policije.

– Policijska postaja Cetingrad organizira nadzor i zaštitu vanjske granice svojim snagama i snagama ispomoći. Mi tu dajemo niz potpora kroz razne službe. Naša je je ispomoć i sudjelovanje fleksibilno, sukladno analizi rizika mijenja se, ovisno o pritiscima i rutama kretanja migranata. Cjelokupni sastav policije uključen je u primjenu ovih mjera, rekao je Ničeno.

Govoreći o migracijskom pritisku, istaknuo je da je tijekom 2023. godine 36 786 osoba uhvaćeno u nezakonitom prelasku granice, ove godine ja značajan pad.

– To je dio naših aktivnosti na zaštiti granice ali i dio naših aktivnosti na prevenciji, kazao je.

Premijer: Jednak vizni režim BiH i Srbije s EU-om smanjio bi pritisak migranata na RH

Usklađivanje viznog režima Srbije i BiH s viznim režimom Europske unije smanjio bi pritisak ilegalnih migracija na Hrvatsku i to je jedan od ključnih uvjeta za napredak tih dviju zemalja prema članstvu u EU, rekao je premijer Plenković.

Dodao je kako brojni državljani trećih zemalja dođu na aerodrom kao turisti, a nakon toga su ilegalni migranti koji kroz zelenu granicu, uz pomoć krijumčara, nastoje ući u druge zemlje.

Stoga je politika usklađivanja viznog režima jedan od ključnih uvjeta za napredak tih zemalja prema članstvu u Europskoj uniji, kazao je premijer.

Naglasio je da je toga svjesna i velika većina partnera u EU-u, kao i Europska komisija, te da nema nijedne prigode kad se raspravlja o zaštiti granica da predstavnici Hrvatske ne naglase nužnost tog usklađivanja. 

O Milanoviću

Premijer Andrej Plenković komentirao je nakon obilaska niz aktualnosti, a još je jednom odgovorio predsjedniku Zoranu Milanoviću koji je jučer govorio o njegovu odnosu s Miloradom Pupovcem.

– Bilo je pametnije da je zašutio i sakrio se negdje kao miš u rupu i ne pojavljivao se u javnosti, a ne da sada igra na kartu da će ljudi zaboraviti što je bilo praktički jučer, pa se pravi nevješt. Nadam se da se hrvatski medijsko-političko-analitički prostor neće praviti jednako nevješt kao što bi on htio da se zaboravi koliko je kršio Ustav. Broj faulova, grešaka, ogromnih, velikih propusta za normalno demokratsko funkcioniranje zemlje 2024. je tako velik da bi ostavka bila jedino ono što bi bilo korektno, a sve ovo drugo da on ima obraza nakon tako teškog poraza, nešto komentirati je ispod svake razine i smiješno, rekao je Plenković.

Plenković oko prijetnji Nacionalu: Osuđujem sve prijetnje novinarima

Premijer Plenković je komentirao prijetnje koje je zaprimilo uredništvo tjednika Nacionala, osudio je sve prijetnje novinarima, dodavši da poštuju njihov rad i slobode te kako će policija provjeriti i utvrditi tko su ti koji prijete.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Na upit novinara vezano za prijeteću poruku tjedniku Nacional, o čemu je redakcija izvijestila policiju, novinari su premijera pitali je li se “osjeća odgovornim”, uz konstataciju da se u prijetećoj poruci medije kvalificira kao “osovinu zla” i “koristio isti jezik” koji je i sam koristio.

Plenković je s čuđenjem odbacio takvo tumačenje, upitavši odakle te ideje.

– Ne, ja sigurno ne. Ne znam uopće odakle vam takva ideja, odgovorio je Plenković na pitanje ‘osjeća li odgovornost jer se u prijetećoj poruci koristio isti jezik koji je i sam koristio na jednom stranačkom sastanku’.

Dodao je – da li možda misle na “interni govor na stranačkom sastanku koji nije bio predmet javnosti, koji je trebao figurativno objasniti neke političke pozicije, i nema nikakve veze s ovim”.

Plenković je također istaknuo kako bi bilo dobro vidjeti tko su ti koji prijete i da će to sigurno utvrditi hrvatska policija.

– Mi osuđujemo sve prijetnje novinarima, poštujemo njihov rad i njihove slobode, i o tome smo se dokazali, naglasio je.

Na upit hoće li uredništvo Nacionala dobiti zaštitu, premijer Plenković je rekao kako to nije na njemu i da će policija provjeriti sve te prijetnje i onda će odlučiti o tome.

Upitan je li to opasno, poručio je da su prijetnje opasne svima.

– Hoćete da vam ja sada citiram možda neke od članaka koji su podržavali teroristički napad na Banske dvore i (napadača) Bezuka? Hoćete da izvučem koji novinar, koji kolumnist, u kojem dnevnom tisku, koji su novinari ili komentatori rekli – eto kad im se prijeti, plaše se, boje se, boje se za sebe, za svoju obitelj? Hoćete malo da u tu sferu uđemo ili kuda idete?, dodao je.

Redakcija tjednika Nacional potvrdila je kako je u ponedjeljak, 20. svibnja, zaprimila prijeteću poruku o napadu na novinare zbog čega je redakcija o tome službeno izvijestila ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića i predala prijavu policijskim istražiteljima.

U poruci koja je stigla u jutarnjim satima, s vidljivog broja mobitela, bile su izrijekom navedene izravne prijetnje novinarima Nacionala, u kojima je jasno naznačena poveznica sa stravičnim atentatom na bivšeg vlasnika Nacionala Ivu Pukanića i njegova bliskog suradnika Niku Franjića.

Nacional je prenio i autentični sadržaj poruke.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

KONAČNO PRIZNALA: Vesna Zmijanac o svom ljubavnom životu

KONAČNO PRIZNALA: Vesna Zmijanac o svom ljubavnom životu

Iskustvo BHANSA-e predložak za dansko preuzimanje kontrole nad zračnim prostorom Grenlanda

Iskustvo BHANSA-e predložak za dansko preuzimanje kontrole nad zračnim prostorom Grenlanda