in

Na koji način ispijanje kafe pomaže vašem zdravlju?

Na koji način ispijanje kafe pomaže vašem zdravlju?
Slatka-Tajna.Eu

Vječno je pitanje je li kafa zdrava, u koje doba dana i u kojim količinama.

Poznato je da može da ima negativan uticaj na naš noćni san zbog kofeina ako je pijemo prekasno, ali nove studije pokazuju da je možda i zdravija nego što smo mislili.

Dvije do četiri šoljice dnevno štite nas od kardiovaskularnih bolesti i sprječavaju depresiju, pokazalo je istraživanje. Jutarnja kafa ne samo da tjera umor i brige, već i podstiče vaš metabolizam. To znači da sagorijevamo više kalorija i masti tokom dana.

Prema švedskoj studiji, kofein ima pozitivan učinak na naš metabolizam. Stručnjaci procjenjuju da šoljica kafe s prosječno 100 mg kofeina povećava potrošnju energije za oko 100 kalorija dnevno. 100 kalorija je otprilike jedna čokoladica.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku


Studija je pokazala i da su srčane aritmije rjeđe među ljudima koji piju kafu. Kofein zapravo povećava šećer u krvi. Ali dugoročne studije pokazuju da redovni konzumenti kafe imaju manji rizik od razvoja dijabetesa tipa 2. Istraživači pretpostavljaju da je to zbog minerala poput magnezijuma koje kafa sadrži.

U drugoj studiji kineski istraživači pratili su gotovo 450.000 ljudi tokom 12 godina. Najveći pozitivan učinak primijetili su kod onih koji su pili dvije do tri šoljice kafe na dan. Ipak, upozoravaju da dodavanje mlijeka smanjuje učinak pa je bolje koristiti biljne alternative. Isto tako kafa mora sadržati kofein.

Kineska studija pokazuje da svakodnevno ispijanje kafe smanjuje rizik od moždanog udara. Rizik od demencije takođe se smanjuje za 28 odsto. Razlog leži u tome što kafa sadrži polifenole koji podstiču dotok krvi u mozak, a dobro sn abdjeven mozak održava nas zdravima i produktivnima i ojačava nervne ćelije, prenose Vijesti.me.

Pratite nas na našoj Facebook i
Instagram stranici, kao i na
X nalogu.


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Dubai Islamic Bank podržava 13. Sarajevo Business Forum

Dubai Islamic Bank podržava 13. Sarajevo Business Forum

Novo finale za ”Kraljevski klub”

Novo finale za ”Kraljevski klub”