in

Priča o tome kako je nastala kafa

Priča o tome kako je nastala kafa
Slatka-Tajna.Eu

​Biljke koje proizvode većinu svjetskih zaliha kafe pojavile su se prije 600.000 do milion godina kada su se dvije druge vrste kafe miješale u šumama Etiopije, otkrivaju naučnici.

Oko 60 odsto svjetskih zaliha kafe dolazi od biljaka Coffea arabica, koje danas rastu u tropskim područjima širom svijeta. Novo istraživanje, objavljeno 15. aprila u časopisu “Nature Genetics”, detaljno je analiziralo kad i gdje su se izvorne biljke Coffea arabica vjerovatno razvile. Korištenjem metoda populacijskog genomskog modeliranja, istraživači su otkrili da je Coffe arabica evoluirala kao rezultat prirodne hibridizacije između dvije druge vrste kave: Coffe eugenioides i Coffe canephora. 

Ova hibridizacija rezultirala je poliploidnim genomom, što znači da svaki potomak ima dva seta hromozoma od svakog roditelja. Ovo je možda omogućilo Coffe arabici prednost u preživljavanju i prilagođavanju novim okolinama, prenosi “LiveScience”.

“Često se tvrdi da događaji hibridne poliploidije mogu pružiti neposrednu evolucijsku prednost jer se dva kompletna seta gena nasljeđuju odmah nakon toga,” rekao je koautor studije Viktor Albert, biolog na Državnom univerzitetu u Njujorku u Bafalu, za “Live Science”. “Iako duplicirani geni obično nestaju na polovinama genoma poliploida, uvijek postoji neto dobitak u broju gena i stoga, vjerovatno, veća sposobnost prilagođavanja novim okolinama.”

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Istraživači priznaju da postoji prostor za grešku. Ranije procjene vremena hibridizacije datiraju prije 10.000 godina: “Morali smo koristiti procjene stope mutacije i vremena generacije (vrijeme od sjemena do sjemena). Kombinacija ovih pretpostavki omogućuje nam transformaciju u kalendarske godine. Međutim, ove procjene su naravno vrlo neprecizne s obzirom na uobičajenu nesigurnost u stope mutacija i vremena generacije,” rekao je Albert. Ipak, smatra da je njihova procjena relativno tačna.

Istraživači su koristili genetske podatke iz 41 uzorka Coffe arabice s različitih lokacija, uključujući uzorak iz 18. vijeka. Bez obzira na to kada se razvio, ovaj hibridni genom omogućio je biljci procvat dok se uzgajala širom svijeta. Izvorno se vjerovalo da su ga ljudi uzgajali u Etiopiji, a zatim su trgovali na Bliskom istoku, gdje je bio dobro poznato piće do 15. vijeka.

Prema jednoj legendi, indijski sufi muslimanski hodočasnik prošvercovao je sedam sjemenki iz Jemena i osnovao farme kafe u Karnataki u Indiji oko 1670. godine. Nizozemski trgovci počeli su uzgajati biljku u drugim regijama – prvi su posadili Coffe arabicu na ostrvu Java 1699., a jednu su poslali u botanički vrt u Amsterdamu 1706. Nizozemci i Francuzi, s kojima su dijelili biljku, takođe su transportovali sadnice u svoje kolonije u 18. vijeku, prenosi “Klik“.

Pratite nas na našoj Facebook i
Instagram stranici, kao i na
X nalogu.


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Vatreni plotuni u čast prve godišnjice krunidbe kralja Charlesa III.

Vatreni plotuni u čast prve godišnjice krunidbe kralja Charlesa III.

Minesota oslabljena za drugu utakmicu sa Denverom

Minesota oslabljena za drugu utakmicu sa Denverom