in

Obnovljena i posljednja od 16 srušenih džamija u Banjaluci

Obnovljena i posljednja od 16 srušenih džamija u Banjaluci
Slatka-Tajna.Eu
Obnovljena i posljednja od 16 srušenih džamija u Banjaluci

Arnaudija, posljednja obnovljena od u ratu porušenih 16 džamija u Banjaluci, biće svečano otvorena 7. maja, na dan njenog rušenja 1993. godine, kada se obilježava i Dan džamija.

Obnova je trajala sedam godina, te koštala, prema podacima Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, oko šest miliona maraka (oko tri miliona evra).

Otvaranje vrata Arnaudije za vjernike, ali i za sve dobronamjerne ljude, utiče na to da i Banjaluka postane ono što i treba biti, grad koji je otvoren ka različitostima, rekao je za Radio Slobodna Evropa (RSE) Muamer Okanović, glavni imam Medžlisa Banjaluka.

“I na taj način kroz povijesnu, duhovnu, zatim arhitektonsku perspektivu koja je, takođe, nešto što podrazumijeva izuzetno bogatstvo kako za vjernike, tako i za sve građane ovog grada koji doživljavaju Arnaudiju svojom baštinom, jednim od značajnih dijelova Banjaluke, što opet umnogome doprinosi i pospješenju međuljudskih odnosa i gledanju u jednu svjetliju budućnost za sve nas”, rekao je imam Okanović.

Okanović: Arnaudija džamija ima ogromnu povijesnu, duhovnu, kulturološku i civilizacijsku vrijednost za Banjaluku.

Imam Okanović ističe kako je ponovo izgrađena Arnaudija zadržala autentičnost, a u nju su uzidani i artefakti i fragmenti originalne džamije sagrađene u 16. vijeku.

“Ti artefakti, ti fragmenti trebaju da budu jedni opominjači, podsjetnici, za svakog posjetitelja, za svakog čovjeka koji dođe u džamiju, da određene stvari, pojave koje su se dešavale prije nekoliko decenija, ne bi smjele više nikome da se dese i da zajedničkim snagama, čistog uma, razuma posmatramo ljepšu, svjetliju budućnost za sve naše generacije. Prisjećajući se, podsjećajući se, upravo tim fragmentima koji danas bivaju živim svjedokom, u kojem smjeru može da se ide, a u kojem smjeru bi bilo bolje ići, odnosno da naš zadatak jeste da bivamo graditeljima, a nikada rušiteljima”, rekao je Okanović.

Tokom obnove džamije nastojalo se maksimalno zadržati autentičnost prvobitnog izgleda. 30. april 2024.

Tokom obnove džamije nastojalo se maksimalno zadržati autentičnost prvobitnog izgleda. 30. april 2024.

Artefakti i fragmenti srušene Arnaudije pronađeni su, po riječima Okanovića, na više lokacija, te prikupljeni, a neki od njih su ugrađeni u obnovljenu džamiju, na sličan način kako je to urađeno i tokom obnove Ferhat-pašine džamije koja je svečano otvorena 2016. godine.

Kruna ulaznog portala na minber džamije Arnaudije je izvađena iz Vrbasa i vraćena tamo gdje je bila vijekovima.

Arnaudija je inače poznatija kao “sestra džamija” Ferhat-pašine (Ferhadija) džamije u Banjaluci.

Arnaudija je izgrađena 1595. godine, samo nekoliko decenija nakon Ferhadije. Izgradio ju je Hasan defterdar, ministar finansija Ferhat-paše Sokolovića.

Arnaudija je izgrađena 1595. godine, samo nekoliko decenija nakon Ferhadije. Izgradio ju je Hasan defterdar, ministar finansija Ferhat-paše Sokolovića.

Fotografija obnovljene džamije, te fotografija Arnaudije u godinama prije rata u Bosni i Hercegovini devedesetih godina prošlog vijeka.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Arnaudija prije rušenja, nepoznat datum nastanka fotografije.

Arnaudija prije rušenja, nepoznat datum nastanka fotografije.

Arnaudija je, zajedno sa Ferhat-pašinom džamijom, koja se nalazi na udaljenosti od par stotina metara, srušena u noći, oko tri časa ujutru 7. maja 1993. godine.

Počinioci nikada nisu otkriveni, a u pomen na rušenje dvije najprepoznatljivije banjalučke džamije 7. maj, dan kada su srušene, obilježava se kao Dan džamija.

“To je krasan dvorac i veličanstveno umjetničko djelo. Neka Bog nagradi! – To postade ugodno stjecište dobrih ljudi”, dio je natpisa iznad ulaznih vrata Arnaudije džamije.

Džamija Arnaudija građena je u klasičnom osmanlijskom stilu. Pripada tipu potkupolnih džamija sa trijemom i kamenom munarom visine 30 metara.

Zidovi i munara zidani su tokom gradnje u 16. vijeku od pravilno klesane kamene sedre, dok su kupola i trompe bili napravljeni od turske cigle.

U turbetu su dva drvena prekrivena sarkofaga gdje počivaju osnivač džamije Hasan-efendija i njegova supruga.

Obnova kompleksa i čišćenje temelja Arnaudija džamije započelo je u junu 2003. godine, a kamen temeljac za ponovnu izgradnju postavljen je 2017. godine. Najveći finansijer obnove Arnaudije bila je Vakufska direkcija Republike Turske.

Ova džamija nalazi se na popisu spomenika svjetske baštine pri UNESCO-u.

Arnaudija je jedna od 614 džamija koje su srušene tokom rata u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. godine, a oštećeno je još 307 džamija.

Tokom rata porušene su ili oštećene 353 katoličke crkve, te je porušeno 125 pravoslavnih crkava, te oštećeno još toliko.

Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Veliki skok Olge Danilović

Veliki skok Olge Danilović

WHEN SQUID GAME FANS VISIT THE EYE DOCTOR 🤓

WHEN SQUID GAME FANS VISIT THE EYE DOCTOR 🤓