in

Prihvatanje činjenica region pokreće ka pomirenju

Prihvatanje činjenica region pokreće ka pomirenju
Slatka-Tajna.Eu
Prihvatanje činjenica region pokreće ka pomirenju

Sjedinjene Države sa ponosom sponzorišu Nacrt rezolucije o genocidu, koji su predstavile Ruanda, Njemačka i Bosna i Hercegovina, obilježavajući na taj način genocid počinjen u Srebrenici 1995. godine, saopšteno je iz State Departmenta.

“Prigodna komemoracija tog zločina, kao i sjećanje na hiljade onih koji su tada izgubili živote, u skladu su sa ranijim nastojanjima Ujedinjenih nacija da priznaju i obilježe i druge slučajeve genocida”, navedeno je u odgovoru State Departmenta na upit Glasa Amerike (VOA).

Ukazano je i da su Međunarodni krivični sud, kao i Međunarodni sud pravde u Hagu, potvrdili činjenicu da je u Srebrenici počinjen genocid.

Navedeno je i da su Sjedinjene Države podržavale i ranije rezolucije kojima se potvrđuje genocid u drugim situacijama u svijetu, koje su potvrdili međunarodni sudovi.

“Komemoracija historijskih istina i prihvatanje činjenica region pokreće na stazi pomirenja. Imajući u vidu nova negiranja genocida koja su se čula u zemljama Zapadnog Balkana, Sjedinjene Države vjeruju da je važno na ovaj način obilježiti sjećanje na genocid u Srebrenici”, navodi se u odgovoru State Departmenta.

Ukazano je i da rezolucija nije usmjerena ni protiv jedne države, niti se njome nameće kolektivna odgovornost nekoj konkretnoj etničkoj grupi.

U sjedištu Ujedinjenih nacija u New Yorku održavaju se neformalne konsultacije o Nacrtu rezolucije kojom se 11. juli proglašava Međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenice.

Kako je objavljeno na zvaničnoj stranici UN-a, konsultacije o nacrtu nazvanom “Međunarodni dan sjećanja na genocid u Srebrenici 1995.” sazvale su stalne misije Njemačke i Ruande, zajedno sa misijama Albanije, Bosne i Hercegovine, Čilea, Finske, Francuske, Irske, Italije, Jordana, Holandije Lihtenštajna, Malezije, Novog Zelanda, Slovenije, Turske i Sjedinjenih Država.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Početkom maja trebalo bi da se održi sjednica Generalne skupštine UN-a na kojoj će se države članice izjašnjavati o rezoluciji o Srebrenici.

U dokumentu rezolucije, u koji je Radio Slobodna Evropa ranije imao uvid, traži se, između ostalog, da se bez rezerve osudi svako poricanje genocida u Srebrenici, kao i radnje koje veličaju osuđene za ratne zločine, uključujući i one odgovorne za genocid u Srebrenici.

Uprkos presudama međunarodnih sudova, službeni Beograd i vlasti Republike Srpske negiraju da je u Srebrenici u julu 1995. godine počinjen genocid.

Međunarodni sud pravde u Hagu je 2007. godine zločin u Srebrenici okarakterisao kao genocid, u kojem je u julu 1995. godine pobijeno više od 8.000 muškaraca i dječaka iz tadašnje enklave pod zaštitom Ujedinjenih nacija.

Za ove zločine, više od 50 osoba je osuđeno na oko 700 godina zatvora.

Bivši visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko, koristeći Bonska ovlašenja, nametnuo je 23. jula 2021. dopune u Krivičnom zakonu BiH kojima se zabranjuje i propisuje kazna za negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca.

Podneseno je više desetaka krivičnih prijava, ali gotovo tri godine kasnije nema potvrđene optužnice.

Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Zrinjski trijumfom zadržao korak za Borcem

Zrinjski trijumfom zadržao korak za Borcem

Zvezda ponovo ”potopila” crno-bijele

Zvezda ponovo ”potopila” crno-bijele