in

Israel kaže da je 276 kamiona s pomoći došlo u pojas Gaze

Israel kaže da je 276 kamiona s pomoći došlo u pojas Gaze
Slatka-Tajna.Eu
Israel kaže da je 276 kamiona s pomoći došlo u pojas Gaze

Gaza

Foto: Doaa Rouqa / Pixsell

Izrael je u petak priopćio da je pojačao svoje napore u opskrbi ljudi u pojasu Gaze humanitarnom pomoći te da je 276 kamiona s pomoći stiglo u Gazu.

U četvrtak je 276 kamiona koji su prevozili hranu i lijekove došlo do ugroženog obalnog pojasa, objavila je izraelska uprava COGAT odgovorna za kontakte s Palestincima i humanitarnu pomoć.

Istog dana iz zraka su bačene i 144 palete hrane, a još 700 kamiona prošlo je sigurnosne provjere i čekalo je iza kontrolne točke Kerem Shalom u pojasu Gaze da humanitarne organizacije UN-a preuzmu distribuciju humanitarne pomoći, dodao je COGAT.

Ukupno 100 kamiona dovezlo je pomoć na sjever pojasa Gaze, gdje humanitarne organizacije kažu da je najveća potreba. Kroz novi prijelaz na sjeveru pojasa Gaze prošlo je samo šest kamiona. Prema informacijama iz izraelskih sigurnosnih izvora, prijelaz nije pogodan za veće transporte.

S obzirom na katastrofalnu humanitarnu situaciju u pojasu Gaze, Sjedinjene Američke Države i drugi zapadni partneri te Ujedinjeni narodi više puta su pozvali Izrael da hitno poveća isporuke pomoći za civilno stanovništvo.

Humanitarne organizacije su naglasile da je došlo do blagih poboljšanja. Međutim, premalo kamiona i dalje je stizalo u pojas Gaze, a borbe koje su se vodile nisu dopuštale sigurnu, sveobuhvatnu distribuciju, kažu oni.

Baerbock i Netanyahu se posvađali oko humanitarne pomoći

Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalene Baerbock i izraelski premijer Benjamin Netanyahu sukobili su se tijekom susreta u Jeruzalemu oko pitanja humanitarne pomoći pojasu Gaze, javljaju njemački mediji u petak.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Baerbock i Netanyahu su se posvađali oko pitanja stoji li stanovnicima pojasa Gaze dovoljno živežnih namirnica na raspolaganju. Netanyahu je Baerbock pokazao fotografije koje navodno potječu sa sjevera Gaze i gdje navodno vlada najveća humanitarna kriza i na kojima se vide tržnice prepune voća, povrća i drugih namirnica.

Na to je Baerbock pokazala fotografije na svom mobitelu na kojima se vide gladna djeca iz priobalnog područja Gaze i rekla kako fotografije koje pokazuje Netanyahu ne odgovaraju istini.

Izraelski premijer je na to, kako navodi izraelska TV postaja Channel 13 rekao: Mi nismo nacisti aludirajući time na propagandne filmove nacionalsocijalističkog režima koji su 1942. sugerirali obilje i dobre uvjete života u Varšavskom getu.

Netanyahu je rekao kako fotografije koje pokazuju pune tržnice u Gazi potječu od izraelskog državnog ureda Cogat koji je zadužen za kontakte s Palestincima i humanitarnu pomoć.

Njemačko ministarstvo vanjskih poslova je reagiralo suzdržano na medijske napise te priopćilo kako oni ne oslikavaju pravi ton koji je vladao tijekom razgovora.

Prema tim informacijama Baerbock, koja je u Izraelu boravila u srijedu kako bi ukazala na lošu humanitarnu situaciju u pojasu Gaze i izborila se za više pomoći, nije Netanyahuu predbacila da su fotografije kojima on raspolaže lažne, nego da ne odgovaraju ukupnoj slici o stanju civila u Gazi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Može li ovaj vitamin biti ključna tajna za usporavanje starenja

Može li ovaj vitamin biti ključna tajna za usporavanje starenja

Budućnost pobjedom u Zadru do polufinala ABA lige

Budućnost pobjedom u Zadru do polufinala ABA lige