in

Generalni sekretar NATO-a ocenio opasnim secesionistička delovanja u BiH

Generalni sekretar NATO-a ocenio opasnim secesionistička delovanja u BiH
Slatka-Tajna.Eu
Generalni sekretar NATO-a ocenio opasnim secesionistička delovanja u BiH

Generalni sekretar Severoatlantskog saveza Jens Stoltenberg izrazio je zabrinutost Alijanse zbog secesionističkih delovanja u Bosni i Hercegovini.

“Duboko smo, duboko zabrinuti zbog kontinuirane secesionističke politike i retorike podela. Ovo je nepromišljeno i opasno”, izjavio je Stoltenebrg.

On je upozorio da ove akcije podrivaju teško postignut napredak i koče reforme koje bi koristile građanima Bosne i Hercegovine. Uputio je poziv svim liderima BiH da rade zajedno na očuvanju jedinstva i zaštiti nacionalnih institucija.

Prvi čovek Alijanse je ponovio snažnu podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine.

Jens Stoltenberg je primio predsedavajućeg Predsedništva BiH Denisa Bećirovića. On je potvrdio da je članstvo u najvećoj svetskoj vojnoj organizaciji strateški prioritet države.

“Imamo vrlo jasan pravni okvir. Ispunjeni su svi formalni uslovi da se BiH uputi zahtjev za članstvo u NATO. BiH je na vratima. Imamo konkretne rezultate posljednjih godina”, naveo je Bećirović iz Brisela.

On je kazao da u državi postoje antidejtonske snage koje ozbiljno ugrožavaju Dejtonski sporazum i ustavni poredak. Zato je Bećirović mišljenja da je poziv Bosni i Hercegovini za punopravno članstvo u Alijansi važan korak kako za zemlju tako i za NATO.

Međutim, generalni sekretar NATO nije mogao da potvrdi kada bi Bosna i Hercegovina bila pozvana da se učlani u Alijansu. Naveo je da se moraju nastaviti reformski napori koji pomažu da se zemlja kreće ka članstvu u NATO.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Bosna i Hercegovina je od 2018. godine u Akcionom planu za članstvo (MAP), što je poslednja stepenica prije poziva u punopravno članstvo.

Članovi Severnoatlantskog saveza početkom februara boravili su u dvodnevnoj posjeti BiH te su poručili kako NATO “snažno podržava Bosnu i Hercegovinu”.

Bosna i Hercegovina ima svog vojnog i političkog predstavnika u misiji pri NATO-u u Briselu, a NATO u BiH ima svoj štab od 2004. godine s mandatom UN da pomaže reformu Oružanih snaga koja se provodi prema standardima NATO-a.

Vojne jedinice iz BiH bile su dio NATO jedinica u misijama u Afganistanu, Iraku, Maliju, Kongu i drugim zemljama.

Prema Zakonu o odbrani, koji je usvojen 2005. godine, institucije su obavezne provesti “sve potrebne aktivnosti za prijem BiH u članstvo NATO-a”. Zakonom su integrisane tri vojske i stvorene jedinstvene Oružane snage BiH.

Poslednjih desetak godina, pozicija i opozicija iz Republike Srpske protivi se članstvu u NATO-u i zastupaju stav da Bosna i Hercegovina po ovom pitanju treba da sledi Srbiju koja je proglasila vojnu neutralnost.

Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Partizan ”stotkom” počastio Zadar

Partizan ”stotkom” počastio Zadar

Stručnjak kaže da se očekuje i pomor ribe

Stručnjak kaže da se očekuje i pomor ribe