in

Europska komisija istražuje Metu oko zaštite djece na platformama

Europska komisija istražuje Metu oko zaštite djece na platformama
Slatka-Tajna.Eu
Europska komisija istražuje Metu oko zaštite djece na platformama

EK pokrenuo istragu protiv Mete

Foto: / Shutterstock

Europska komisija objavila je da je pokrenula istragu protiv Mete zbog zabrinutosti vezanih oko zaštite djece na njezinim platformama Facebook i Instagram.

Te dvije platforme mogle bi iskoristiti slabost i neiskustvo maloljetnika i uzrokovati ovisnost, stoji u priopćenju Komisije. Jedan od istaknutih problema je i efekt zečje rupe koji vas uvlači u sve više i više uznemirujući sadržaj, rekao je dužnosnik Komisije. Osim toga, europska izvršna vlast također je zabrinuta zbog pristupa maloljetnika neprimjernom sadržaju, kao i zbog ugroze njihove privatnosti.

Dvije istrage Facebooka i Instagrama provode se u sklopu Zakona EU-a o digitalnim uslugama (DSA), što je opsežni propis o internetskom sadržaju koji od velikih platformi zahtijeva da procjenjuju i ublažavaju različite rizike koji proizlaze iz korištenja njihovih usluga, posebice kod djece.

– Nismo uvjereni da je Meta učinila dovoljno kako bi ispunila obveze prema DSA-u, kako bi ublažila rizike od negativnih učinaka na fizičko i mentalno zdravlje mladih Europljana na svojim platformama Facebook i Instagram, rekao je europski povjerenik za industriju Thierry Breton.

Breton je objasnio da se “efekt zečje rupe” stvara kada algoritmi platforme “hrane korisnike sadržajem određene vrste – na primjer koji dovodi do depresije ili nerealnih slika tijela – koji mogu potaknuti probleme mentalnog zdravlja kod djece.” Meta također možda ne koristi alate za provjeru dobi koji su “razumni, razmjerni i učinkoviti” kako bi spriječili maloljetnike da pristupe sadržaju koji je neprikladan za djecu, stoji u priopćenju Komisije.

Povjerenstvo će također istražiti ispunjava li kompanija “obveze DSA-a za uvođenje odgovarajućih i razmjernih mjera za osiguravanje visoke razine privatnosti, sigurnosti i zaštite za maloljetnike.”

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku


Europska komisija obratit će posebnu pozornost na zadane postavke privatnosti koje Facebook i Instagram imaju za maloljetnike, kao i na “dizajn i funkcioniranje sustava preporuka” koji preporučuju određeni sadržaj prema korisnicima. Ako se utvrdi da je Meta prekršila pravila DSA-a za smanjenje rizika, mogla bi se suočiti s kaznama u visini do šest posto svog globalnog godišnjeg prihoda.

Ta kompanija već je podvrgnuta istragama zbog načina na koji se bavi političkim oglašavanjem uoči nadolazećih izbora za Europski parlament koji će se održati od 6. do 9. lipnja. Komisija također istražuje TikTok zbog sličnih problema vezanih za zaštitu djece.

Pravila DSA-a za smanjenje rizika odnose se na “vrlo velike internetske platforme”, na one s više od 45 milijuna aktivnih korisnika mjesečno u EU. Druge odredbe DSA-a, kao što je primjerice obveza posjedovanja mehanizama koji korisnicima omogućuju označavanje nezakonitog sadržaja, također se odnosi i na manje platforme. No, najveće kazne primjenjive su samo na vrlo velike platforme.

Praćenje usklađenosti manjih platformi s DSA-om odgovornost je 27 država članica EU-a, dok je Europska komisija provoditelj DSA-a za velike platforme. Vrlo velike internetske platforme (VLOP) moraju plaćati godišnju “naknadu nadzora” za pokrivanje troškova Komisije, ograničenu na 0,05 posto globalnog godišnjeg prihoda svakog VLOP-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Panatinaikos nije završio sezonu, a već rasprodao sljedeću

Panatinaikos nije završio sezonu, a već rasprodao sljedeću

ODBIO 25.000 EURA OD VLADE: Baby Lasagna sve oduševio ovim potezom, bravo majstore

ODBIO 25.000 EURA OD VLADE: Baby Lasagna sve oduševio ovim potezom, bravo majstore