in

Zaključci Skupštine RS-a direktan napad na državnu strukturu BiH

Zaključci Skupštine RS-a direktan napad na državnu strukturu BiH
Slatka-Tajna.Eu
Zaključci Skupštine RS-a direktan napad na državnu strukturu BiH

Zaključci i zakon koje su Milorad Dodik i njegovi partneri u vladajućoj koaliciji Republike Srpske progurali kroz Narodnu skupštinu Republike Srpske predstavljaju direktan napad na državnu strukturu Bosne i Hercegovine i Daytonski mirovni sporazum.

Sjedinjene Države daju čvrstu podršku teritorijalnom integritetu, suverenitetu i multietničkom karakteru Bosne i Hercegovine i nastavit će koristiti sredstva kojima raspolažu kao odgovor na antidaytonsko djelovanje.

Ovo je navela Ambasada Sjedinjenih Država u Bosni i Hercegovini na mreži X, nakon što je Skupština Republike Srpske (RS) usvojila 29. marta nacrt zakona o izbornom zakonu Republike Srpske.

“Nije iznenađujuće da su gospodin Dodik i njegove ulizice napali ono što je nedavno učinio visoki predstavnik s ciljem jačanja integriteta izbornog procesa, jer slobodni i fer izbori jesu egzistencijalna prijetnja strankama koje se oslanjaju na prevaru da bi se održale na vlasti”, ističe Ambasada SAD-a.

“Nacrt Izbornog zakona Republike Srpske”, ističe se, “koji je usvojen juče, uzurpirao bi državne nadležnosti i stvorio paralelni izborni sistem”.

“To je još jedan primjer destruktivne, antidaytonske politike gospodina Dodika koja stoji na putu integraciji Bosne i Hercegovine u euro-atlantske institucije”, ističe se u objavi.

Dodaje se da je napredak, koji je BiH nedavno ostvarila u procesu evropskih integracija, “ostvaren uprkos, a ne zahvaljujući gospodinu Dodiku”.

“Kao što gospodin Dodik i njegovi ortaci često rade, pokazali su prezir prema demokratiji i političkom pluralizmu koristeći nečuven jezik u obraćanju članovima Skupštine koji su se suprotstavili tim mjerama. Nažalost, ovo je u skladu sa tekućom kampanjom gospodina Dodika čiji je cilj lišavanje građana Republike Srpske njihovih temeljnih prava i sloboda”, navela je Ambasada SAD-a u BiH.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Navodi se i da, ukoliko Dodik želi olakšati zatvaranje Ureda visokog predstavnika i ubrzati integraciju BiH u evropske institucije, može to uraditi angažovanjem u konstruktivnim pregovorima čiji je cilj postizanje koncenzusa i kompromisa, kao i prihvatanjem reformi koje su u skladu sa evropskim standardima, umjesto što im se opire politikom blokiranja, ucjena i maltretiranja.

“Sjednica Narodne skupštine Republike Srpske je još jedan dokaz da gospodinu Dodiku nije stalo do ljudi u ovoj zemlji, uključujući stanovnike Republike Srpske i da je spreman žrtvovati prosperitet svojih birača za sopstvene političke i finansijske interese”, ističe se.

U Republici Srpskoj je 29. marta usvojen nacrt entitetskog izbornog zakona, kao odgovor na tehničke izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koje je Schmidt nametnuo 26. marta.

Ustav Bosne i Hercegovine ne spominje mogućnost da entiteti u BiH provode izbore.

Izmjene koje je Schmidt nametnuo, koristeći tzv. Bonnske ovlasti, trebale bi smanjiti mogućnost izbornih manipulacija, kakve su zabilježene na izborima prethodnih godina.

Predviđaju, uz ostalo, biometrijsku identifikaciju birača, što znači da će građani na biralištima, osim lične karte biti identificirani na osnovu biometrijskih parametara.


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Sveštenik otkriva suštinu posta

Sveštenik otkriva suštinu posta

Pored ovakvog ljepotana ona je ipak izabrala Tonija: Ovaj prelijepi muzičar bio je u vezi s Draganom Mirković

Pored ovakvog ljepotana ona je ipak izabrala Tonija: Ovaj prelijepi muzičar bio je u vezi s Draganom Mirković