in

Diljem Hrvatske dijelile se ribice, građani kupovali za blagdanski stol

Diljem Hrvatske dijelile se ribice, građani kupovali za blagdanski stol
Slatka-Tajna.Eu
Diljem Hrvatske dijelile se ribice, građani kupovali za blagdanski stol

Na Veliki petak tradicionalno se jede riba. Gužvi kao nekada u ribarnicama jutros nije bilo, ali zato ih je bilo na gradskim trgovima diljem zemlje gdje su se uoči Uskrsa dijelile besplatne porcije ribica i fiša.

Mnogi nabavu za blagdane ostavljaju za posljednji trenutak. Pogotovo ribe i povrća, da budu što svježiji. Na zagrebačkom Dolcu kupovale su se danas uobičajene uskrsne namirnice.

Srdela, koje se najviše traže u ribarnicama, nije bilo. Zbog cijena se negoduje, ali ipak se kupuje.

Zato se u gradovima, gdje su se besplatno dijelili obroci, tražila porcija više.

Mnogi su i večeras pohrlili u trgovačke centre kako bi obavili predblagdansku kupnju. U jednom zagrebačkom centru je bila i novinarka Zvjezdana Heina. Uživo se javila u središnji Dnevnik HTV-a te izvijestila ima li gužvi, kakve su cijene i što kažu građani.

Na Veliki petak uobičajeno se jede riba. Kakva je ponuda u ribarnici na zagrebačkoj tržnici Dolac, provjerila je naša ekipa. Za Vijesti HTV-a jutros se s Dolca s gošćom javila naša Marisabel Majić.

– Nađe se svačega za ručak, ali da je lošije nego inače, je. Cijene su standardne i nisu se dizale, variraju od 10 do 36 eura. To su većinom cijene za čiste filete bez kostiju, rekla je, među ostalim, prodavačica s Dolca Tatjana i dodala kako je ove godine posjećenost slabija nego proteklih godina.

Gužva je već od jutra na riječkom Korzu, što i ne iznenađuje jer Grad tradicionalno organizira obrok za građane. Na jelovniku je, naravno, riba. Iz Rijeke se javila naša Ivana Perić.

Tamo se za Veliki petak priprema čak 2500 porcija prženih srdela. 

Ribice se dijele i u središtu Bjelovara. Članovi Športsko rekreacijsko-ribolovne udruge “Pulman” pripremaju šarana i papaline za Bjelovarčane. 

Ondje je i naša ekipa, a za Vijesti HTV-a javila se Marijana Kranjec koja je izvijestila kako su pripremili oko 1000 porcija ribe s domaćom grah-salatom.

Kakva je ponuda u ribarnici na zadarskoj tržnici, provjerili su naši novinari. Iz Zadra se javila Katina Vrsaljko. Iako je bila velika južina posljednjih dana, ribari su ipak uspjeli obogatiti ponudu za Veliki petak.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










– Cijene su kao i lani, ništa nije poskupjelo, posla ima manje u odnosu na prošle godine, rekao je, među ostalim, gospodin Miško Ljubičić.

U Vinkovcima, u pješačkoj zoni, ribu i krumpir pripremaju budući kuhari, učenici strukovne škole. Iz Vinkovaca se javila naša Vanessa Kupina koja je rekla da je živo od ranog jutra.

– Čak 1200 obroka pripremili su učenici srednje strukovne škole, budući kuhari, a njihovu pozivu građani su se rado odazvali.

U Dubrovniku su u tijeku posljednje pripreme za otvorenje novoizgrađene tržnice. U međuvremenu, prodavači i kupci iskoristili su lijepo vrijeme da bi blagdansku kupnju obavili u obližnjem parku u Gružu. Vrijeme nije pogodovalo ribarima, ali prodavači na tržnici su zadovoljni. Posjetila ih je Ivana Brailo Drnas.

Tradicionalno na Veliki petak osječke gradske vlasti organizirale su u Tvrđi susret s građanima na kojem je podijeljeno oko 2.000 porcija ribljeg paprikaša, fiša, a pripremili su ga članovi Udruge majstora kotlića Slavonije i Baranje.

U podjeli fiša uz osječkog gradonačelnika Ivana Radića i njegovih suradnika ove su godine sudjelovali i potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić te zamjenik župana koji obnaša dužnost osječko-baranjskog župana Mato Lukić.

Podijeljeno je oko 2000 porcija fiša za koju je iz proračuna Grada izdvojeno 6.000 eura, kazao je Radić.

Naglasio je da je Uskrs vrijeme zajedništva i okupljanja te je poželio svim građanima da ga provedu u miru i zdravlju sa svojim obiteljima.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić podsjetio je kako tradicija nalaže da se na Veliki petak u Slavoniji i Baranji jede fiš, riblji paprikaš.

Članovi Udruge majstora kotlića Slavonije i Baranje i ove su godine za građane Osijeka pripremili riblji paprikaš, a njezin predsjednik Davor Tomić rekao je da se fiš kuhao u 10 kotlova od 80 litara, a utrošeno je oko 500 kilograma ribe.

Od sastojaka koji su se koristili u pripremi bio je šaran te baranjska paprika i luk, istaknuo je Tomić i dodao kako je ipak najvažniji sastojak paprika koja daje snagu i boju, a, kaže, važan je i dobar omjer svih sastojaka.

Svaki kotlić je osobnost kuhara tako da je bilo ljućih, manje ili srednje ljutih porcija.

No očito je riblji paprikaš tradicionalno bio po ukusu Osječana jer su stali u red od stotinjak metara na središnjem Trgu Svetog Trojstva u Tvrđi, za uzeti svoju porciju fiša.

Ondje je bio i naš Marin Ćurić koji se javio za Dnevnik HTV-a. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Isplivali novi razlozi raskida saradnje Đokovića i Ivaniševića

Isplivali novi razlozi raskida saradnje Đokovića i Ivaniševića

Fenerbahče “stotkom” deklasirao Albu

Fenerbahče “stotkom” deklasirao Albu