in

Ustavna stručnjakinja: Predsjednik je najavio namjeru kršenja Ustava

Ustavna stručnjakinja: Predsjednik je najavio namjeru kršenja Ustava
Slatka-Tajna.Eu
Ustavna stručnjakinja: Predsjednik je najavio namjeru kršenja Ustava

Sanja Barić

Foto: Dnevnik / HRT

Ustavna stručnjakinja Sanja Barić rekla je večeras u središnjem HTV-ovom Dnevniku da je predsjednik Republike Zoran Milanović današnjom najavom da će odstupiti s dužnosti tek nakon pobjede na parlamentarnim izborima najavio namjeru kršenja Ustava te da se može kandidirati, ali da prethodno mora dati ostavku.

“Napad na ustavnopravni poredak RH”

Ranije danas objavljeno je da će Milanović biti premijerski kandidat SDP-a i nositelj liste u 1. izbornoj jedinici.

– Nema nikakve dileme. Tko god da obnaša dužnost predsjednika države, ne može se kandidirati na parlamentarnim izborima dok ne da ostavku ili dok mu ne istekne takva dužnost. To su dvije potpuno nespojive situacije. To je nemoguće i to je ustavnopravno nedopustivo. Nema nikakve dileme oko toga, rekla je Barić.

Na pitanje krši li predsjednik Ustav odgovorila je potvrdno.

– Da. Predsjednik Republike najavio je namjeru kršenja Ustava RH činjenicom da je objavom na svojoj Facebook-stranici najavio da planira nastaviti obnašati dužnost do eventualne izborne pobjede, rekla je Barić.

– Apsolutno se može kandidirati, ali prethodno mora dati ostavku. Ovo što je namjeravao i što je rekao da namjerava jest kršenje Ustava i napad na ustavnopravni poredak RH izrijekom, dodala je.

Palić: Nespojive dužnosti

Ustavni stručnjak Mato Palić rekao je da se u osnovi slaže s Barić.

Rekao je da se mora uzeti u obzir ustavni položaj predsjednika Republike i niz činjenica koje taj položaj karakteriziraju.

Podsjetio je da je predsjednik prije stupanja na dužnost morao istupiti iz članstva političke stranke.

– Ako predsjednik Republike, dok je na dužnosti, sudjeluje kao kandidat na izborima za zastupnike u Hrvatski sabor ili bilo kojim drugim izborima, onda on zapravo više nije osoba koja je nestranački predsjednik Republike, nego sudjeluje u političkoj promidžbi, u političkim aktivnostima, rekao je Palić.

Dodao je kako je nebitno što je Milanović nestranački kandidat.

– On je na listi političkih stranaka, rekao je Palić.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










– Radi se o nespojivim dužnostima, dodao je.

Mato Palić

Foto: Dnevnik / HRT

Palić je rekao kako je prvo tijelo koje će imati priliku izjasniti se o toj situaciji Državno izborno povjerenstvo, te da je moguće da će konačnu odluku donijeti Ustavni sud. Barić je rekla da se radi o tako eklatantnom kršenju Ustava da uopće nije potrebno čekati ikakvu reakciju DIP-a jer se radi o načelnom pitanju o kojemu bi se svakako trebao na vrijeme oglasiti Ustavni sud.

Barić je rekla i kako nema problema s datumom izbora, što je, prema danas objavljenoj odluci predsjednika Milanovića, 17. travnja – srijeda.

Osvrnula se i na pitanje tko će Milanovića zamijeniti na poziciji predsjednika.

– Po Ustavu, kao što znamo, predsjednika zamjenjuje samo jedna osoba, a to je predsjednik Hrvatskog sabora. Koji se raspustio, rekla je Barić.

Upitala se i ima li predsjednik Sabora Gordan Jandroković uopće onda pravo kandidirati se na izborima.

Također je napomenula da još uvijek imamo vremena raspisati predsjedničke izbore i održati ih prije nego što dođemo u fazu formiranja vlade.

Palić je istaknuo da je predsjednik Sabora na toj dužnosti sve dok ne bude konstituiran idući saziv Sabora.

Može li dati mandat sam sebi?

Tko daje mandat za sastavljanje vlade ako predsjednik odluči ostati na svojoj funkciji osvoji li većinu – daje li on mandat sam sebi?

– To je apsolutno neprihvatljivo da bi predsjednik RH koji je na dužnosti, nakon što bi obavio konzultacije s predstavnicima političkih stranaka koji su sudjelovali u raspodjeli mandata u Hrvatskom saboru, od njih dobio informaciju da oni njega žele za kandidata i da se onda odluku o povjeravanju mandata predsjednika Republike Zorana Milanovića daje Zoranu Milanoviću, rekao je Palić.

– Mora ranije podnijeti ostavku ako želi biti zastupnik u Saboru ili predsjednik vlade, ovisno o izbornom rezultatu, dodao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

LUKSUZNA LOKACIJA: Momentalno topljenje snijega i to iz jednog pogleda gostujuće dame

LUKSUZNA LOKACIJA: Momentalno topljenje snijega i to iz jednog pogleda gostujuće dame

Nastavlja se rat Kurtoe i selektora Belgije

Nastavlja se rat Kurtoe i selektora Belgije