in

Projekti Vlade i UNICEF-a za djecu u deset zemalja vrijedni 3,5 mil. dolara

Projekti Vlade i UNICEF-a za djecu u deset zemalja vrijedni 3,5 mil. dolara
Slatka-Tajna.Eu
Projekti Vlade i UNICEF-a za djecu u deset zemalja vrijedni 3,5 mil. dolara

Zagreb: UNICEF i Vlada RH predstavili rezultate razvojne i humanitarne pomoći za djecu u krizama

Foto: Neva Zganec / PIXSELL

UNICEF i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova predstavili su publikaciju o provedenim projektima na kojima su zajednički surađivali posljednjih šest godina u sklopu službene međunarodne razvojne pomoći za djecu u krizama. 

Projekti su realizirani u 10 zemalja diljem svijeta. Bolji uvjeti za učenje i igru osigurani su djeci izbjeglicama u Jordanu i Libanonu, humanitarnu pomoć dobila su djeca u Jemenu i Gazi, zdravstvenu skrb u Egiptu, generatori su donirani Moldaviji i Ukrajini, obnovljene su škole u Turskoj te osigurano obrazovanje djevojčica u Etiopiji i Keniji.

U šest godina Vlada Republike Hrvatske i UNICEF proveli su projekte za djecu u deset zemalja vrijedne 3,5 milijuna dolara. 

– U Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske ponosni smo na partnerstvo koje smo uspostavili s UNICEF-om s ciljem poticanja strukturnih i dugoročnih poboljšanja, posebice u zemljama s niskim i srednjim dohotkom. Ta je suradnja strateški usmjerena na poboljšanje uvjeta za djecu i mlade, s velikim naglaskom na dosezanje najranjivijih među njima – ključnog dijela naše šire predanosti ljudskim pravima. Kroz našu razvojnu suradnju i humanitarnu pomoć Hrvatska preuzima aktivnu ulogu u stvaranju rješenja koja štite živote djece i omogućuju im da ostvare svoj potencijal, izjavio je Gordan Grlić Radman, ministar vanjskih i europskih poslova.  

Suradnjom u provedbi razvojne pomoći Vlada Hrvatske i UNICEF nastoje doprinijeti globalnim ciljevima održivog razvoja (eng. Sustainable Development Goals – SDGs), posebno u područjima zdravlja, obrazovanja i zaštite djece. Zajednička publikacija temeljena na višegodišnjoj suradnji poslužit će za daljnju međunarodnu razmjenu dobrih praksi te zagovaranje i širenje projekata službene razvojne pomoći s fokusom na zaštitu i ostvarenje prava djece.

– Iako je naša suradnja s Vladom Republike Hrvatske i dalje najvećim dijelom usmjerena na pružanje podrške djeci u Hrvatskoj, ulažemo i značajne napore za djecu kojoj je potrebna pomoć u nekim od najzahtjevnijih okruženja diljem svijeta – svako dijete kojem rat, potres ili druge okolnosti ugrožavaju djetinjstvo i odrastanje, zaslužuje priliku. Zahvaljujući ulaganjima Vlade kroz službenu razvojnu pomoć i suradnji s Ministarstvom vanjskih i europskih poslova, uspjeli smo osigurati nove životne prilike za djecu u izbjegličkim kampovima, u područjima pogođenim potresom te u područjima trajnih ratnih sukoba. Zajedno činimo potrebe najranjivije djece vidljivima i odgovaramo na njih. Ponosni smo što naša suradnja doprinosi daljnjem širenju razvojne pomoći usmjerene na najranjiviju djecu i njihove obitelji, naglasila je Regina M. Castillo, predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku.   

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku


Planovi za iduće razdoblje

Danas je na redovnom sastanku Vlade Republike Hrvatske i UNICEF-a predstavljen i novi dvogodišnji plan rada u sklopu Programa suradnje 2023.-2027., temeljem kojega

UNICEF nastavlja provoditi brojne važne programe za djecu, adolescente, mlade i obitelji u Hrvatskoj. UNICEF će tako nastaviti ulagati u poboljšanje dostupnosti predškolskog odgoja i obrazovanja, kvalitetne usluge za djecu s teškoćama u razvoju, razvoj kvalitetnog udomiteljstva djece, podršku obiteljima u riziku, razvoj vještina i podršku mentalnom zdravlju djece i mladih te podršku djeci i obiteljima izbjeglica i migranata u Hrvatskoj.

U narednom razdoblju UNICEF će se također usredotočiti na neka nova područja i izazove 21. stoljeća koja zahtijevaju nove pristupe i rješenja, poput prevencije prekomjerne tjelesne mase kod djece i promocije zdrave prehrane, a ponovno će pokrenuti i program prevencije vršnjačkog nasilja, stoji u priopćenju UNICEF-a. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

ANEGDOTA MILANA MITROVIĆA I TOPALKA: Afteri nisu kao tad što su bili

ANEGDOTA MILANA MITROVIĆA I TOPALKA: Afteri nisu kao tad što su bili

FIFA neće uvoditi plavi karton, bar još ne

FIFA neće uvoditi plavi karton, bar još ne