in

Na šta ukazuju bolovi u stomaku nakon menstruacije

Na šta ukazuju bolovi u stomaku nakon menstruacije
Slatka-Tajna.Eu

Bolovi i grčevi nakon menstruacije često se pojavljuju i mogu da imaju različite uzroke. Ako inače imate jake menstrualne bolove, moguće je i da vam se jave jači grčevi tokom ovulacije. Neke žene ih opisuju kao grčeve u karlici, a kod drugih se javljaju bolovi u donjem dijelu leđa.

 

Učestalost može da zavisi od toga koliko hormonima treba da se vrate u prvobitno stanje i najčešće nisu razlog za brigu. Ipak, ako se često pojavljuju i stvaraju neprijatnost, potrebno je poroveriti da li se radi o ozbiljnijem ginekološkom problemu.

Ovulacija

Ako inače imate jake menstrualne bolove, moguće je i da vam se jave jači grčevi tokom ovulacije. Neke žene ih opisuju kao grčeve u karlici, a kod drugih se javljaju bolovi u donjem dijelu leđa. To najčešće nije razlog za brigu.

Ciste na jajnicima

Mogu da budu uzrok grčeva i neredovnog krvarenja. U većini slučajeva nema nikakvih simptoma ciste na jajnicima, osim ako su veoma velike. Eventualno, može da se javi osjećaj nadutosti. U svakom slučaju, ukoliko sumnjate na ciste na jajnicima, trebalo bi da odete kod ljekara.

Miomi na materici

Riječ je o izraslinama koje nisu kancerogene, a simptomi variraju u zavisnosti od veličine izrasline. Što je veći miom, simptomi su izraženiji. Kod većine žena se zbog mioma javljaju neredovni ciklusi, obilne menstruacije, bol i grčevi u karlici. U nekim slučajevima, ako se ne tretiraju, mogu da izazovu probleme sa plodnošću, zato je važno da se obratite ljekaru ako imate simptome.

Vanmaterična trudnoća

Ektopijska ili vanmaterična trudnoća je bolno i opasno stanje, a dešava se kada se oplođena jajna ćelija smjesti izvan materice. Simptomi koji mogu da se jave su jaki grčevi, jako krvarenje, oštar bol u karlici i mučnina. U takvim slučajevima je jedino rješenje prekid, odnosno uklanjanje oplođene jajne ćelije.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku


Pelvična inflamatorna bolest

Riječ je o infekciji ženskih reproduktivnih organa. Simptomi mogu da budu grčevi ili bol u donjem abdomenu, groznica, neuobičajen iscjedak, bol ili krvarenje tokom odnosa, bol prilikom mokrenja i krvarenje između menstruacija.

Endometrioza

Endometrioza je hronično stanje zbog kojeg tkivo koje obično raste u materici u ovom slučaju raste izvan materice. Simptomi endometrioze mogu da variraju, ali u većini slučajeva se javljaju jaki menstrualni bolovi, obilne menstruacije, bol tokom i nakon seksualnog odnosa, krvarenje između menstruacija, bol u donjem dijelu stomaka i problemi sa plodnošću.

Trudnoća

U veoma ranoj fazi trudnoće možete osjetiti grčeve u materici, koji se javljaju zbog “kačenja” oplođene jajne ćelije u matericu. Može da se javi poneka tamnocrvena ili braonkasta mrlja, odnosno implantacijsko krvarenje. To krvarenje se obično javlja u periodu kada obično dobijate menstruaciju, uglavnom uz još neke simptome trudnoće.

(Ljepota&Zdravlje)

Pratite nas na našoj Facebook i
Instagram stranici, kao i na
X nalogu.


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

OVO JE PRAVO LICE TANJE SAVIĆ: Pjevačicu raskrinkale prve komšije, a tek da čujete šta znaju o Dušanu

OVO JE PRAVO LICE TANJE SAVIĆ: Pjevačicu raskrinkale prve komšije, a tek da čujete šta znaju o Dušanu

NOVI SASTAV HURRICANA: Imale smo veliki izazov na početku

NOVI SASTAV HURRICANA: Imale smo veliki izazov na početku