in

UNRWA u problemima zbog optužbi da su neki zaposlenici bili uključeni u napad na Izrael

UNRWA u problemima zbog optužbi da su neki zaposlenici bili uključeni u napad na Izrael
Slatka-Tajna.Eu
UNRWA u problemima zbog optužbi da su neki zaposlenici bili uključeni u napad na Izrael

Kamion UNRWA s pomoći za palestinske izbjeglice

Foto: Amr Abdallah Dalsh / Reuters

Civilima u pojasu Gaze prijeti pogoršanje ionako katastrofalne humanitarne situacije. Devet zemalja prestalo je financirati glavnu agenciju UN-a za pomoć palestinskim izbjeglicama zbog optužbi da je nekoliko zaposlenika bilo uključeno u teroristički napad Hamasa na Izrael 7. listopada. Glavni tajnik UN-a obećao je da će istražiti sve optužbe i pozvao zemlje koje su povukle sredstva da razmotre moguće posljedice svoje odluke.

Izraelske vlasti ovih su dana dostavile čelnicima UN-ove agencije za izbjeglice u pojasu Gaze informacije o navodnoj umiješanosti nekoliko njihovih zaposlenika u Hamasove napade na jug Izraela 7. listopada. Štoviše, Izrael tvrdi da su neki od UN-ovih djelatnika izravno sudjelovali u Hamasovu pokolju.

– Danas je UN postao jedno od oružja u arsenalu modernih nacista i to protiv nas! Tijelo UN-a postalo je oružje protiv židovske države te je iskorišteno kao instrument za pomoć u eliminaciji mojeg naroda. Koliko je to simbolično? Koliko je simbolično da je na Međunarodni dan sjećanja na holokaust razotkriveno da su djelatnici UNRWA-e sudjelovali u masakru?, rekao je Gilad Erdan, izraelski veleposlanik pri UN-u.

Objavljujući da je otvorio istragu, UN je priopćio da je do daljnjega prekinuo sve kontakte s osumnjičenim članovima svoje Agencije. Američki State Department priopćio je da je čak 12 zaposlenika UN-a umiješano u napad na Izrael.

– Glavni tajnik UN-a užasnut je ovom viješću i zatražio je žurnu istragu. Svaki zaposlenik UNRWA-e koji je bio umiješan u teroristička djela snosit će ozbiljne posljedice, a to uključuje i kazneni progon, rekao je glasnogovornik UN-a Stephane Dujarric.

Iz Tel Aviva su, pak, poručili da u pojasu Gaze više ne žele vidjeti nikoga iz te UN-ove agencije. Točnije, zahtijevaju njihovo žurno povlačenje iz palestinske enklave.

– Dame i gospodo, do danas, nijedna institucija UN-a nije osudila masakr 7. listopada. To je šokantno. Čak ni Međunarodni sud. Ova je tišina nedokučiva, rekao je Erdan.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Zapadne zemlje jučer i danas jedna za drugom obustavljaju financiranje UN-ove Agencije za palestinske izbjeglice, uključujući i najvećeg donatora – SAD. Samo prošle godine SAD je toj agenciji uplatio više od 344 milijuna dolara.

– Da, suspendirali smo sva sredstva koja tek trebamo dodijeliti UNRWA-i. Čekamo rezultate neovisne UN-ove istrage, istaknuo je glasnogovornik Bijele kuće John Kirby.

UN-ov skandal, palestinsko ministarstvo vanjskih poslova opisalo je kao očitu izraelsku kampanju u rušenju UNRWA-e, a militantna skupina Hamas poručila je da se sve događa na temelju informacija dobivenih isključivo od cionističkog neprijatelja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Poznat datum sahrane Dejana Milojevića

Poznat datum sahrane Dejana Milojevića

“Enfild” grmio za Klopa, Liverpul pregazio Norič (VIDEO)

“Enfild” grmio za Klopa, Liverpul pregazio Norič (VIDEO)