in

Traženje komore fizioterapeuta o ukidanju pripravničkog staža neutemeljeno

Traženje komore fizioterapeuta o ukidanju pripravničkog staža neutemeljeno
Slatka-Tajna.Eu
Traženje komore fizioterapeuta o ukidanju pripravničkog staža neutemeljeno

Fizioterapeut

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Nakon što je Hrvatska komora fizioterapeuta nedavno izvijestila da je predložila Ministarstvu zdravstva ukidanje obaveznog pripravničkog staža za fizioterapeutske tehničare jer oni ionako rade pod nadzorom fizioterapeuta o tome se priopćenjem oglasilo Ministarstvo zdravstva.

Hrvatska komora fizioterapeuta daje netočne izjave o Ministarstvu zdravstva kao nadležnom tijelu koje provodi stručne ispite prvostupnika fizioterapije i nadzire zakonitost rada Komore u izdavanju odobrenja za samostalan rad, navodi Ministarstvo zdravstva u priopćenju.

Pripravnički staž za fizioterapeutske tehničare i prvostupnike fizioterapije se provodi po istom propisanom programu i jednako propisanom stručnom ispitu. U tom kontekstu je važno iznova naglasiti da je Ministarstvo zdravstva nadležno tijelo za provođenje pripravničkog staža i polaganje stručnog ispita i o tome vodi Službenu evidenciju. Slijedom navedenog, Ministarstvo je svim prvostupnicima fizioterapije koji su obavili pripravnički staž i položili stručni ispit na razini fizioterapeutskog tehničara, na njihov zahtjev, izdalo potvrdu kao javnu ispravu u svrhu izdavanja odobrenja za samostalan rad za prvostupnika fizioterapije u Komori, navodi se.

Temeljem navedenog, Komora je bila obvezna izdati prvostupnicima fizioterapije odobrenje za samostalan rad, ali kako to do danas nije učinila niti je postupila po mjerama iz upravnog nadzora kojima je to bilo naređeno Komori, Ministarstvo provodi postupak izvršenja rješenja iz upravnog nadzora temeljem Zakona o općem upravnom postupku, dodaje se.

Prijedlog Hrvatske komore fizioterapeuta ukidanja obaveznog pripravničkog staža za fizioterapeutske tehničare nije utemeljen s obzirom da se ne obrazlažu nastavni programi koji bi pratili ovaj prijedlog. Dana 28. listopada 2020. godine Skupština nadležne komore je tražila ukidanje čak oba pripravnička staža, i za prvostupnike i za tehničare fizioterapije, koje je odbačeno upravo zbog nedovoljno stručnog obrazloženja, stoji u priopćenju.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku


Staž se ne ukida na način da se nakon niza godina provođenja samo traži ukidanje. Nužno je uz stručno utemeljeno obrazloženje dati novi prijedlog cijelog nastavnog programa. Parcijalno dostavljanje informacija i isključivo komuniciranje putem medija nije ozbiljno, pogotovo kada dolazi od nadležne komore, priopćilo je Ministarstvo zdravstva.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

ZBOG RODITELJA PROMIJENILA IME: Ovo je kćerka Radeta Šerbedžije, bavi se muzikom

ZBOG RODITELJA PROMIJENILA IME: Ovo je kćerka Radeta Šerbedžije, bavi se muzikom

Grčki navijači šokirali transparentom: Traže slobodu za Bed Blu Bojse

Grčki navijači šokirali transparentom: Traže slobodu za Bed Blu Bojse