in

Ročište Skaki: ”Da je mislio bježati, ostao bi u Kataru” / Bljesak.info

Ročište Skaki: ”Da je mislio bježati, ostao bi u Kataru” / Bljesak.info
Slatka-Tajna.Eu
Ročište Skaki: ”Da je mislio bježati, ostao bi u Kataru” / Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: N1 / Abdulah Skaka na ročištu

U Općinskom sudu u Sarajevu danas je održano ročište o određivanju pritvora bivšem gradonačelniku Sarajeva Abdulaha Skaki. Kako javlja N1 , rok za donošenje konačne odluke o pritvoru je sutra do 12 sati.

Skaka ima mogućnost bjekstva u Katar gdje su mu supruga i djeca, ali i sestra koja tamo stanuje jedan je od ključnih argumenata Tužiteljstva KS pri zahtjevu da mu se odredi jednomjesečni pritvor.

Uporedba sa slučajem Mahmuljin

”Iako mu je oduzet diplomatska putovnica, osumnjičeni se ima mogućnost kretati nesmetano uz pomoć kopija akreditiva. Ima članove obitlji u Kataru koji imaju imovinu, ali i u Turskoj. Katar i Turska nekooperativni su sa BiH. S Katarom ne postoji sporazum o suradnji, a iz Turske skoro da je nemoguće izdejstvovati izručenje”, rekao je postupajući tužitelj, podsjećajući na primjer Sakiba Mahmuljina koji je osuđeni ratni zločinac.

Kao drugi razlog tužitelj navodi i mogućnost utjecaja na svjedoke, a kao argumente navodi iskaze svjedoka koji su svjedočili da su im nakon razgovora sa Skakom dolazili emisari sa kapuljačama na glavi, ali i da im je Skaka osobno nudio tisuće KM.

Obrana Abdulaha skake na čelu sa Senkom Nožicom odbacila je sve što se Skaki stavlja na teret, ali i argumente koje tužitelj navodi uz zahtjev da se Skaki odredi pritvor.

Nožica smatra da je neprimjereno porediti ovaj slučaj sa slučajem Mahmuljin.

Tim obrane je istakao činjenicu da ”Abdulah Skaka da je želio da bježi, ne bi se pojavio u BiH”.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










”On dolazi u Sarajevo dva puta, a zna ako tamo ostane da mu ne može nitko ništa. To što sestra živi u Kataru, to me posebno iritira. Svako od nas i od osumnjičenih ima nekog u inozemstvu. Ne žive žena i djeca u Kataru, oni su otputovali u pratnju veleposlanika”, navela je odvjetnica Abdulaha Skake, Senka Nožica.

”Nema veze s BiH”

”Optuženi nema veze sa BiH, ima samo majku, tri sestre i dva brata u BiH. Jedinu kuću i jedini dom, kako mu to nije poveznica”, pitala je Nožica odgovarajući na optužbe tužitelja.

Ranije su iz Tužiteljstva KS naveli:

”Pritvor mu je predložen zbog opasnosti od bjekstva, potom zbog opasnosti da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogao utjecati na svjedoke, prikriti dokaze i zbog opasnosti od ponavljanja krivičnog djela”.

Podsjetimo, pripadnici MUP-a KS u utorak su slobode lišili Skaku zbog sumnje u počinjenje više krivičnih djela: Zloupotreba položaja, nesavjestan rad u službi, krivotvorenje službene isprave, davanje dara i drugih oblika koristi.

Azra Bavčić, glasnogovornica Tužiteljstva KS jučer je u izjavi za medije kazala za šta se sve tereti bivši gradonačelnik Sarajeva.

”Tužiteljstvo KS sumnjiči Abdulaha Skaku za krivičnu zloupotrebu položaja i ovlaštenja. Potom, nesavjesan rad u službi, krivotvorenje službene isprave, davanja dara i drugih oblika koristi. Dakle, Abdulah Skaka je pod istragom Tužiteljstva KS zbog više krivični radnji tijekom mandata gradonačelnika Sarajevo. Između ostalog, tereti se za nezakonito zapošljavanje četiri savjetnika, odnosno nezakonito trošenje novca iz budžeta Grada. Također, tereti se za davanje dara u vezi izbora predsjedavajućeg Gradskog vijeća kako Bogić Bogićević ne bi bio izabran za gradonačelnika Sarajeva. Odnosno kako bi osumnjičeni Skaka izdejstvovao novi mandat na toj poziciji”, kazala je Bavčić.


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Dnevnik u 19: Čaušević oslobođen optužbi za pranje novca

Dnevnik u 19: Čaušević oslobođen optužbi za pranje novca

DEJAN DRAGOJEVIĆ PROGOVORIO O UKIDANJU ZADRUGE: Bio je to edukativan projekat

DEJAN DRAGOJEVIĆ PROGOVORIO O UKIDANJU ZADRUGE: Bio je to edukativan projekat