in

AMERIČKI AMBASADOR MICHAEL MURPHY: ‘Postoje strani maligni akteri koji aktivno rade na tome da vašu zemlju zbace s evroatlantskog puta!’

AMERIČKI AMBASADOR MICHAEL MURPHY: ‘Postoje strani maligni akteri koji aktivno rade na tome da vašu zemlju zbace s evroatlantskog puta!’
Slatka-Tajna.Eu
AMERIČKI AMBASADOR MICHAEL MURPHY: ‘Postoje strani maligni akteri koji aktivno rade na tome da vašu zemlju zbace s evroatlantskog puta!’

Priče da su Sjedinjene Američke Države “napustile Bošnjake” su neistina, poručio je ambasador SAD u Bosni i Hercegovini Michael Murphy

Govoreći na početku Konferencije IGES 2023 “Strateško partnerstvo BiH – Euroatlantski svijet”, on je odbacio i tvrdnje da administracija Joea Bidena radi protivno interesima BiH. 

“Ima stranih malignih aktera koji aktivno rade na tome da vašu zemlju zbace s evroatlantskog puta. Oni ne žele stabilnost, sigurnost i prosperitet za Bosnu i Hercegovinu i njen narod. Oni žele narodima Bosne i Hercegovine oduzeti njihovu zasluženu budućnost u euroatlantskoj zajednici naroda. Neki od ovih stranih zloćudnih aktera rade sa ovdašnjim političarima, koji žele da stvore nestabilnost i uskrate građanima osnovna prava. Istovremeno, ovdje ima političara koji žele sklopiti partnerstvo sa stranim malignim akterima kako bi mogli ostati na vlasti. Ove uvertire opravdavaju tvrdnjom da su Sjedinjene Američke Države napustile narod, konkretno Bošnjake, ove zemlje. Opet, ništa ne može biti dalje od istine”, rekao je Murphy.

U svom govoru on se zahvalio i Islamskoj zajednici u BiH “što su reafirmirali važnost odnosa između Sjedinjenih Država i Bosne i Hercegovine, te na snažnoj podršci zajednice euroatlantskoj orijentaciji Bosne i Hercegovine”.

“Zajedno sa našim istomišljenicima, Sjedinjene Države će nastaviti da se suprotstavljaju stranim malignim akterima u Bosni i Hercegovini i podržavaju lidere koji nastoje unaprijediti euroatlantsku budućnost vaše zemlje. Baš kao što jesmo u posljednjih 28 godina. Nastavit ćemo podržavati suverenitet, teritorijalni integritet i multietnički karakter Bosne i Hercegovine, i nećemo samo podržavati integraciju vaše zemlje u euroatlantske institucije, već ćemo raditi s vama kako bismo vam pomogli da dođete do te destinacije. Dijelimo viziju građana Bosne i Hercegovine da je njihova zemlja dio euroatlantske zajednice naroda i ponosni smo što radimo zajedno s njima na ostvarenju tog cilja”, rekao je dalje američki ambasador u BiH.

Murphy je istakao sve negativniji utjecaj Rusije, a pogotovo Kine u svijetu. Naglasio je da SAD ne žele stvaranje novog “hladnog rata” i da sa progresivnim svijetom ustrajno rade na međunarodnom poretku koji će se temeljiti na pozitivnom pravu. 

Murphy je istakao i opredijeljenost Sjedinjenih Država, koja se stalno i iznova potvrđuje, prema suverenitetu, teritorijalnom integritetu i multietničkom karakteru Bosne i Hercegovine, kao i njenoj budućnosti u euroatlantskoj zajednici naroda. SAD, rekao je, podržavaju Bosnu i Hercegovinu već 28 godina, a ta podrška je bila dvostranačka, dolazi iz republikanskih i demokratskih administracija. Konačno, ta podrška se nije promijenila pod predsjednikom Bidenom i neće se promijeniti.

Naveo je i da je njegova država u BiH do sada uložila više od 2 milijarde dolara i da nastavlja s ulaganjima. 

Murphy je istakao i da je lično pokrenuo dva nova velika projketa koji za cilj imaju unapređenje usluga građanima i povezivanje BiH sa njenom dijasporom širom svijeta. 

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










“Naše partnerstvo sa Bosnom i Hercegovinom donijelo je mnogo uspjeha, ali možda najveći od njih je formiranje multietničkih Oružanih snaga Bosne i Hercegovine. Danas Bošnjaci, Hrvati, Srbi i ostali služe s odlikom – u zemlji i inostranstvu – u jedinstvenim oružanim snagama i pružaju sigurnost Bosni i Hercegovini i svim njenim građanima. Od podrške obuci za oficire, do nabavke vitalne opreme i potrepština i izvođenja zajedničkih vježbi, Sjedinjene Američke Države su bile najbliži partner OS BiH u protekle dvije decenije. Ranije ove godine najavio sam veliku novu investiciju Sjedinjenih Država u Oružane snage BiH, što je naglasilo našu trajnu posvećenost tome. Radujemo se daljem produbljivanju tog strateškog partnerstva u godinama koje dolaze.

Bilo je izazova i padova, naravno. Lideri koji nastoje iskriviti historiju, poništiti dostignuća u proteklih 28 godina ili kontrolirati institucije kako bi zadovoljili svoje korumpirane interese, potkopavaju Bosnu i Hercegovinu. Bili smo jasni u pogledu naše nezadovoljstva ovim ponašanjem i oštro smo se protivili. Djelovali smo i ulažući u programe koji imaju za cilj suzbijanje njihovog zloćudnog uticaja, uključujući nezavisno novinarstvo, civilno društvo i antikorupcijske inicijative, kao što su Kancelarije za borbu protiv korupcije. Svi ovi programi osmišljeni su da ojačaju bosanskohercegovačke demokratske snage i da spriječe najgore ekscese antidemokratskih i korumpiranih političkih aktera.

Također smo djelovali tako što smo ulagali u pomirenje i pokušavali zaliječiti rane iz prošlosti i boriti se protiv napora nekih političkih lidera da dalje podijele zemlju ili iskoriste događaje iz rata 1992-1995 za vlastitu usku političku korist. Lično sam najponosniji na naše partnerstvo sa Memorijalnim centrom Potočari, koje odražava moju ličnu posvećenost odavanju počasti žrtvama genocida i ratnih zločina koje je počelo kada sam služio ovdje 2006.-2009. godine i pomogao uspostavljanju Memorijalnog područja Bratunac.

Konačno, djelovali smo i sankcioniranjem pojedinaca koji se bave antidejtonskim, antidemokratskim ili koruptivnim ponašanjem. Vjerujem da ste primijetili da je moja vlada ponovo pokrenula upotrebu sankcija u posljednjih 18 mjeseci kao dio svoje posvećenosti pozivanju loših aktera na odgovornost. Kritičari će tvrditi da su sankcije besmislene – čak i kada pozivaju EU da ih uvede. Uvjeravam vas da nisu. Šta god da sankcionirani govore javno, privatno traže načine da ih ukinu”, rekao je Murphy.


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

NAKON ŠTO JE RASPLAKAO REGION NASTUPOM KOJI JE POSVETIO POKOJNOJ SUPRUZI: Petar Spasojević ogolio dušu

NAKON ŠTO JE RASPLAKAO REGION NASTUPOM KOJI JE POSVETIO POKOJNOJ SUPRUZI: Petar Spasojević ogolio dušu

KĆERKA ELME SINANOVIĆ SE UDAJE ZA ŠEIKA U KATARU! Pjevačica oduševljena misterioznim bogatim zetom: Imala je da poruči samo jedno – Senzacija

KĆERKA ELME SINANOVIĆ SE UDAJE ZA ŠEIKA U KATARU! Pjevačica oduševljena misterioznim bogatim zetom: Imala je da poruči samo jedno – Senzacija