in

Kako da prepoznate pokvarena jaja

Kako da prepoznate pokvarena jaja
Slatka-Tajna.Eu

Pokvarena jaja moguće je prepoznati na više načina, a jedan od najjednostavnijih je test plutanja.

Uz to miris, ali i boja, mogu biti znak da su pokvarena.

Čak i ako imate najbolju namjeru da idete u kupovinu, planirate svoje obroke, kuvate što je više moguće i koristite sve namirnice koje ste kupili, još uvijek će postojati oni trenuci kada shvatite da imate hranu koja se pokvarila prije nego što ste uspjeli da je spremite.

Ovo može biti frustrirajuće o bilo kojoj namirnici je riječ, ali posebno sa jajima, čija je cijena porasla u proteklom periodu.

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO), konzumiranje pokvarene hrane može povećati rizik od bolesti koje se prenose hranom, a koje su povezane sa preko 200 različitih vrsta bolesti.

Salmonela je ono što posebno zabrinjava kod jaja, zbog čega upozoravaju na konzumaciju sirovih jaja u testu za torte ili kolače, konzumiranje jaja koja su razbijena ili konzumiranje pokvarenih jaja.

Test plutanja je jedna od najčešće preporučenih metoda za testiranje da li je jaje još uvijek jestivo ili ne. 

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Sve što vam treba jeste da posudu napunite vodom i jaja stavite u nju. Svježa jaja će potonuti na dno, dok će starija plutati. Čak i ako je jaje koje pluta starije, to ne znači nužno da se pokvarilo.

Ako razbijete jaje i ono pusti neobičan miris, to može značiti da se pokvarilo.

Uradite test mirisa i pregledajte jaja. Jedan od načina da provjerite da li vam se bilo koja hrana pokvarila jeste da je pomirišete. Svježa jaja ne bi trebalo da imaju miris, a ako jaje miriše na sumpor, najbolje je da ga bacite.

Uz provjeru mirisa, ponekad možete utvrditi da li se jaje pokvarilo pomoću vizuelnih tragova. Žumance svježeg jaja biće svijetlo i okruglo, a bjelanac se neće mnogo širiti.

Takođe svaka ružičasta ili prelivna boja u jajetu, nakon što se otvori, može ukazivati ​​na to da su bakterije počele da se nastanjuju.

Ako ste već skuvali jaja i i dalje niste sigurni da li su ona zdrava, pogledajte u kakvom su stanju jaja kada se skuvaju. Pokvareno jaje će čudno mirisati, a tekstura će biti gnjecava ili kredasta.


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Vest Hem prvi finalista Lige konferencija, Fiorentina u trileru srušila Bazel

Vest Hem prvi finalista Lige konferencija, Fiorentina u trileru srušila Bazel

Predstava "Psi(hopate)" otvara "Mostarsku lisku"

Predstava "Psi(hopate)" otvara "Mostarsku lisku"