in

Ugled PBF-a je “u minusu”

Ugled PBF-a je “u minusu”
Slatka-Tajna.Eu
Ugled PBF-a je “u minusu”

Bivša dekanica PBF-a Jadranka Frece i rektor Stjepan Lakušić

Foto: HRT / HTV

Zagrebački Prehrambeno-biotehnološki fakultet posljednjih je godinu dana u medijima bio prisutan uglavnom zbog afera koje se pripisuju sada već bivšoj upravi. Ostavka dekanice stupila je jučer na snagu, a izvidi i dalje traju pa ostaje otvoreno pitanje je li se na Fakultetu javni novac trošio u skladu sa zakonom.

Nakon burnih mjeseci odolijevanja pritiscima medija i kolega, neopoziva ostavka dekanice Prehrambeno-biološkog fakulteta bila je jedino rješenje. Bivša dekanica, Jadranka Frece, napominje da je opstrukcija rada Fakulteta i nje osobno kao dekanice trajala više od dvije godine. 

– Uništen mi je i profesionalni i privatni život jer sam stigmatizirana kao „Chanel”, aferična rastrošna dekanica, a brojke govore suprotno, kazala je.

Jadranka Frece ne poriče da se za troškove reprezentacije koristila karticom Fakulteta. U manje od dvije godine različite poklone poslovnim partnerima platila je oko 10.400 eura. No rektor to ne odobrava.

– To nije nešto što je kao u privatnim tvrtkama „danas vidiš – sutra kupiš” i stvar je riješena. Ovdje morate opravdati svaki dio i naravno mora biti u planu nabave kad se tako nešto planira, izjavio je Stjepan Lakušić, rektor Sveučilišta u Zagrebu.

Inspektori Ministarstva financija u nalazu navode “nevjerodostojnu dokumentaciju” i kupovanje “neprimjerenih poklona”.

”Zapisnik je dostavljen na postupanje Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu i Ministarstvu unutarnjih poslova, ustrojstvenoj jedinici nadležnoj za gospodarski kriminalitet i korupciju”, iz odgovora Ministarstva financija.

Frece čvrsto stoji iza svakog računa. Ne postoji, kaže, zakonsko uporište koje bi definiralo što je primjeren, a što neprimjeren poklon.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










– Nikako se ne smatram rastrošnom. Dapače, smatram da sam ovaj Fakultet unaprijedila. Zatekla sam osam milijuna kuna minusa na Fakultetu, a završavam s četiri milijuna kuna plusa, kazala je.

Račun je možda u plusu, no ugled u minusu iako nikakav službeni postupak nije pokrenut.

– Sigurno trebate dva ili tri puta više vremena da bi se vratilo ono povjerenje koje ta ustanova ima. U ovom slučaju riječ je o Fakultetu, napominje rektor Lakušić.

Zato je rektor imenovao ‘tehničkog voditelja’ PBF-a. Izvjesno je da Fakultet, na kojem bivša dekanica planira nastaviti svoj znanstveni rad, čekaju novi izbori.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Stiže Scorseseov filmski projekt s DiCapriom i De Nirom / Bljesak.info

Stiže Scorseseov filmski projekt s DiCapriom i De Nirom / Bljesak.info

Irina Shayk se u tangama pojavila na utrci Formule 1 u Miamiju: “Ko te takvu pustio?”

Irina Shayk se u tangama pojavila na utrci Formule 1 u Miamiju: “Ko te takvu pustio?”