in

Opravdani razlog zbog kojeg bismo trebali nositi čarape tokom spavanja

Opravdani razlog zbog kojeg bismo trebali nositi čarape tokom spavanja
Slatka-Tajna.Eu

Foto: Pinterest

Nekima je to jedna od najgorih stvari koje mogu zamisliti, posebno ako večer uključuje romantiku, a nekima je to dodatak bez kojeg ne idu u krevet. A što je bolje i zašto, donosimo u nastavku.

Od sada imate naučnu potvrdu, ako uživate spavati s čarapama jer topla stopala tokom noći utječu na kvalitetu sna.

Grijanjem stopala šire se krvne žile što je mozgu signal da je vrijeme za spavanje. Tačnije, kada se one prošire u stopalima i dlanovima, toplina se širi tijelom koje je zatim spremno za spavanje.

 

Znači, ako su vam stopala topla tokom noći, imat ćete manje problema sa spavanjem i sigurno ćete lakše zaspati. Studija koju je objavio International Weekly Journal of Science čak govori da se sa čarapama na nogama zaspi i do 15 minuta ranije.

Osim dužeg i kvalitetnijeg sna, ovaj odjevni komad u krevetu pomaže i kod valunga, pozitivno utječe na suhu kožu stopala i pospješuje orgazme. Stoga, vrijedi barem razmisliti.

S ovim rezultatima odavno se slaže i tradicionalna kineska medicina koja se fokusira na bolju cirkulaciju. Hladna stopala iz tijela “sišu” energiju što remeti protok životne energije qi.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku


 

Hladnoća općenito blokira cirkulaciju, dok ju toplina potiče. Također, zbog stagnacije u hladnoći lako može doći do različite boli.

Primjer je Raynaudova bolest, stanje koje uzrokuje da neka područja tijela poput prstiju na rukama postanu hladni ili da otupe na osjet, kao reakcija na niske temperature ili stres. Manje arterije koje opskrbljuju kožu krvlju postaju uske te samim time ogrničavaju cirkulaciju.

Izvor: zadovoljna.hr

(S.B.)

The post Opravdani razlog zbog kojeg bismo trebali nositi čarape tokom spavanja appeared first on Azra Magazin.

Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Prosvjed Udruge Franak, zaprijetili prijavom države Europskoj komisiji

Prosvjed Udruge Franak, zaprijetili prijavom države Europskoj komisiji

إزاي تعطس في الفضاء؟ 🤧 مع سارة صبري 👩‍🚀

إزاي تعطس في الفضاء؟ 🤧 مع سارة صبري 👩‍🚀