in

Prosvjed Udruge Franak, zaprijetili prijavom države Europskoj komisiji

Prosvjed Udruge Franak, zaprijetili prijavom države Europskoj komisiji
Slatka-Tajna.Eu
Prosvjed Udruge Franak, zaprijetili prijavom države Europskoj komisiji

Prosvjed Udruge Franak

Foto: Sanjin Strukić / PIXSELL

Na zagrebačkom Zrinjevcu održan je prosvjed Udruge Franak na koji su stigli građani iz cijele Hrvatske. Ispred Vrhovnog suda zatražili da taj sud u roku od 15 dana donese odluku o ništetnosti ugovora s ništetnom valutnom klauzulom i ništetnom promjenjivom kamatnom stopom, a Goran Aleksić iz Udruge Franak zaprijetio je prijavom države Europskoj komisiji.

– Ako Vlada RH i Vrhovni sud ne ispune svoje ustavne zadaće, mi ćemo prijaviti državu Europskoj komisiji i zahtijevat ćemo da se pokrene postupak na Sudu EU-a protiv RH i sigurni smo da će se taj postupak i pokrenuti te da će država taj postupak izgubiti, poručio je Aleksić ua HRT.

Kako je s terena u HRT-ove Vijesti javila naša Zvjezdana Heina, na prosvjedu se okupilo oko 1500 građana.

– Svi oni ovdje traže pravdu, da Vrhovni sud donese konačne i hitne odluke i pravna rješenja jer kažu da konverzija nije nadoknada štete, javila je Heina.

Vrhovnom sudu dali rok od 15 dana

Aleksić je u razgovoru za HRT rekao da Vrhovni sud sedam godina nakon konverzije, pet godina nakon pravomoćne presude i 75 dana prije zastare potraživanja još nije odlučio imaju li potrošači s konverzijama pravo na punu odštetu.

– Nije također odlučio, a već nekoliko godina to se vrti na njegovim stolovima, o pitanju ništetnosti cijelih ugovora s valutnom klauzulom CHF i s promjenjivom kamatnom stopom koji su ništetni, rekao je Aleksić.

– Prema tome, zahtijevamo od Vrhovnog suda da u roku od 15 dana od danas odluči konačno o pravu potrošača s konverzijama na punu odštetu i o ništetnosti cijelih ugovora s ništetnom valutom i ništetnom promjenljivom kamatnom stopom, poručio je.

Istaknuo je da je deset sudaca odlučilo da imaju pravo, šest da nemaju, četiri suca bila su neodlučna, a dvoje sudaca izuzelo se od odlučivanja.

Aleksić je rekao i da građani ne smiju biti strpljivi te da moraju tužiti kako ne bi izgubili svoja prava. HNB je optužio za nečinjenje tijekom povijesti.

HUB: Bivši korisnici CHF kredita obeštećeni su Sporazumom o konverziji

O prosvjedu su se priopćenjem oglasili iz Hrvatske udruge banaka, priopćivši kako je u Hrvatskoj, na osnovi zahtjeva samih potrošača, u skladu sa zakonom, provedena konverzija kojom su bivši korisnici CHF kredita u potpunosti obeštećeni.

– Zakon, donesen 2015., bio je rezultat državne intervencije u CHF materiju, pri čemu je imao retroaktivni učinak kojim su korisnici kredita u švicarskim francima stavljeni u poziciju kao da su od datuma uzimanja CHF kredita uzeli kredit vezan uz EUR, priopćio je HUB.

Banke su bile dužne prihvatiti zahtjev potrošača za konverzijom te slijediti postupak konverzije koji im je detaljno propisao zakon.

– Time je zakonodavac, na teret banaka, u potpunosti izjednačio položaj bivših korisnika CHF kredita s korisnicima EUR kredita. Banke su snosile sav trošak konverzije u ukupnom iznosu od oko milijardu eura, tvrdi HUB.

Udruga banaka napominje kako pojedini potrošači temelje svoje zahtjeve za dodatnim isplatama na razlici koja se temelji na obračunskoj usporedbi s nepostojećim kreditom u kunama fiksne kamate stope od oko 4,2%.

Općepoznato je da u vrijeme kad su banke u ponudi imale CHF kredite u ponudi u Hrvatskoj nije postojao kreditni proizvod u kunama s fiksnom kamatnom stopom od 4,2%. U ponudi je eventualno bio kunski kredit s promjenjivom kamatnom stopom u iznosu nešto više od 10%, podsjeća HUB.

Ovakva potraživanja nekih potrošača, dodaje Udruga banaka, ne samo da nisu utemeljena na zakonu, nego ne slijede niti ekonomsku realnost vremena u kojem su dizali kredite.

– Ovakvim zahtjevima se suprotno svrsi zakona, neopravdano i neutemeljeno želi bivše korisnike CHF kredita staviti u ekonomski povoljniji i nezakonito povlašteni položaj u odnosu na sve druge korisnike kredita u Hrvatskoj, ističe HUB.

Aleksić: Vlada je izrekla gnjusnu laž

Aleksić je rekao kako je potpuno neshvatljivo zašto pojedinim sucima Vrhovnog suda nije jasno da potrošači s konverzijama moraju imati jednaka prava kao potrošači koji nisu konvertirali kredite. 

– Potpuno je neshvatljivo da pojedinim sucima nije jasno da se prava potrošača mogu utvrditi samo i jedino vještačenjem, a ne nekom arbitrarnom odlukom suca koji se ponaša birokratski, umjesto da poštuje pravo, rekao je. 

Njima također nije jasno, kaže Aleksić, da je Zakonom o konverziji bilo zabranjeno potrošačima uvjetovati konverziju bilo kakvim odricanjima od njihovih prava, pa se potrošači nisu mogli niti smjeli odreći svojih budućih potraživanja na temelju kasnije utvrđene ništetnosti valutne klauzule u “švicarcima” i gotovo tri godine nakon prihvaćenih ponuda konverzija.

Potrošači se svojih prava konverzijom nisu odrekli niti informirano, niti neinformirano, poručio je Aleksić.

– I moram se ovdje prisjetiti Vlade koja je Sudu Europske unije dala lažno očitovanje i izrekla je gnjusnu laž da su se potrošači konverzijom odrekli svojih potraživanja, istaknuo je Aleksić.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Nakon toga ponovno je uslijedio glasan zvuk sirena i zviždaljki te uzvici “lopovi, lopovi”. 

– Ako su ništetni glavni predmet i cijena, ništetan je i ugovor u cijelosti – kako po hrvatskom pravu, tako po pravo EU-a, iskazanom i ponovljenom kroz čitav niz presuda Suda EU-a, ustvrdio je.

Poručio je kako je krajnje vrijeme da Vrhovni sud RH konačno odluči o tim krucijalnim pitanjima, a oni zahtijevaju da se to riješi u roku od 15 dana, nakon njihovog prosvjeda.

Prosvjednici su i Vladi uputili zahtjev da predloži u hitnoj proceduri te da Hrvatski sabor izglasa u adekvatnim zakonskim aktima produljenje roka zastare potraživanja do 31. prosinca 2024. godine za sve potrošačke kredite s valutnom klauzulom u “švicarcima” koji su obuhvaćeni kolektivnom sudskom presudom u slučaju franak.  

Autobusi iz cijele Hrvatske

Prosvjednici su u Zagreb došli iz raznih dijelova Hrvatske. Iz Udruge Franak uoči prosvjeda najavili su dolazak autobusa s građanima iz Vukovara, Vinkovaca, Đakova, Osijeka, Slavonskog Broda, Požege, Nove Gradiške, Novske, Varaždina, Čakovca, Rijeke, Pule, Umaga, Pazina, Zadra, Šibenika, Splita, Metkovića i Dubrovnika, s ciljem “da napokon okončamo pravnu agoniju hrvatskih građana koje su banke svojim nezakonitim, nepoštenim i nemoralnim poslovanjem iscrpile”.

Prosvjednici su istaknuli transparente na kojima je pisalo “Ako su ništetni glavni predmet i cijena, ugovor je ništetan u cijelosti! – Opljačkano se mora vratiti, lopov mora platiti!”, “6 godina od konverzije nemamo pravnu sigurnost”, “Vrhovni sude, čekaš li zastaru?”, “Samo ništetnost ugovora predstavlja obeštećenje!”… 

Prosvjedu su se pridružili saborski zastupnici i predsjednica Kluba zeleno lijevog bloka u Hrvatskom saboru Sandra Benčić te predsjednik SDP-a Peđa Grbin.

– Želimo podržati zahtjeve Udruge Franak, svih građana i građanki koji su zaista ozbiljno oštećeni, ne samo u financijskom smislu, nego i u osobnom i obiteljskom zbog velike prijevare, globalne prijevare. Apsolutno podržavamo zahtjeve koji se tiču ništetnosti ugovora. Smatramo i da za konvertirane mora postojati cjelokupno obeštećenje, poručila je Benčić novinarima. 

Grbin je rekao da je 2015. kad je trebalo, Vlada je reagirala, a nakon toga samo pasivnost, kako od Vlade, tako i od suda.

– Borba koja se vodi za interese dužnika u švicarskim francima je ista borba koju danas moramo voditi protiv utjerivača dugova, jer priča je ista. S jedne strane imamo one koji se bogate, a s druge strane imamo građane koje uništavaju, istaknuo je Grbin.

Posljednjeg dana ožujka Udruga Franak uputila je prosvjedne zahtjeve Vrhovnom sudu RH, Vladi RH i Hrvatskom saboru te prosvjednu notu Hrvatskoj narodnoj banci.

Evo kako cijelu situaciju komentira ekonomski analitičar Andrej Grubišić.

– Mislim da trebamo ostati objektivni, racionalni i respektirati legitimne interese obje strane bez korištenja arbitrarne sile za neku stranu. Problem, ja mislim da je riješen s konverzijom. Respektiram činjenicu da postoje interesne skupine koje misle da nije, ali objektivno govoreći mislim da su u krivu, rekao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Nutricionisti otkrivaju 10 namirnica koje mogu oslabiti imuni sistem

Nutricionisti otkrivaju 10 namirnica koje mogu oslabiti imuni sistem

Opravdani razlog zbog kojeg bismo trebali nositi čarape tokom spavanja

Opravdani razlog zbog kojeg bismo trebali nositi čarape tokom spavanja