in

U Saboru o zakonu o osobnoj asistenciji, idući tjedan stanka za Uskrs

U Saboru o zakonu o osobnoj asistenciji, idući tjedan stanka za Uskrs
Slatka-Tajna.Eu
U Saboru o zakonu o osobnoj asistenciji, idući tjedan stanka za Uskrs

Sabor

Foto: Patrik Macek / Pixsell

Prije odlaska na jednotjednu, uskršnju stanku, saborski će zastupnici ovaj tjedan raspraviti zakonski prijedlog o osobnoj asistenciji te čak sedam izvješća, među njima i ono o učincima provedbe Zakona o otocima u 2021.

Hrvatski sabor ulazi u posljednja tri dana ove, 15. sjednice koja će biti zaključena glasanjem u petak. Nakon toga slijedi uskrsna stanka. Iz Sabora se u Vijesti javila reporterka HTV-a Tatjana Munižaba te rekla kako bi zastupnici u Saboru mogli imati dugi dan te provesti u saborskim klupama dio večeri jer na dnevni red dolazi prijedlog Zakona o osobnoj asistenciji.

– Radi se o zakonu koji se dugo čeka i koji je u svojem prvom prijedlogu naišao na brojna negodovanja zainteresirane strane, unatoč tome što resorno ministarstvo namjerava sustavno riješiti taj problem tako što će osobama s invaliditetom osigurati poslove i pomoć za poslove koje ne mogu obavljati sami. Novac se ne bi namicao za osobne asistente iz udruga, nego bi to bila stavka u državnom proračunu, ujedno bi se broj korisnika te pomoći povećao, rekla je.

Istaknula je kako je na dnevnom redu čak sedam izvješća o radu pojedinih institucija.

– Jedna od njih je povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa koje je dobilo nedavno novu predstavnicu. Kako je HDZ bio nezadovoljan Natašom Novaković, tako je čini se nezadovoljan njenim izvješćima jer se neka od njih vuku na dnevnom redu od 2019. godine, a i sad su stavljeni na raspravu kasno poslijepodne. Danas će sve početi slobodnim govorima, a završiti glasanjem u petak u podne, rekla je.

Dugo očekivanim zakonom o osobnoj asistenciji, koji predlaže Vlada, prvi će se put uspostaviti normativni okvir te usluge koja postaje socijalna, a osigurava pomoć osobi s invaliditetom u aktivnostima koje ne može izvoditi sama.

Ta će usluga uključivati uslugu osobnog asistenta osobi s tjelesnim, intelektualnim ili mentalnim oštećenjem, komunikacijskog posrednika osobi s oštećenjem sluha i gluhoslijepoj te videćeg pratitelja osobi s oštećenjem vida.

Ubuduće će novac za tu uslugu biti osiguran u državnom proračunu, a trenutačno se uglavnom financira putem projekata udruga.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku


Procjena je da će donošenje zakona proširiti broj korisnika osobne asistencije, tj. da će je moći koristiti nešto više od 14.000 osoba s invaliditetom, rekao je resorni ministar Marin Piletić.

Procjena je da će se za usluge osobne asistencije u ovoj godini utrošiti 61 milijun eura, a u idućoj 155 milijuna eura.

O tom zakonu Hrvatski će sabor raspravljati u četvrtak.

Ulaganja u otoke 2021. veća nego ikada

Radni će tjedan otvoriti raspravom o učincima provedbe Zakona o otocima u 2021., a izvješće pokazuje da je u toj godini u otoke investirano rekordnih 4, 4 milijarde kuna.

Pokazuje i da su hrvatski otoci između dvaju popisa stanovništva izgubili dio stanovnika, ali je pad broja stanovnika znatno manji u odnosu na onaj na državnoj razini.

U apsolutnom smislu, najveći pad imao je otok Rab, najveći rast Krk. Stanovništvo je raslo na 22 otoka, palo na njih 28, isti broj stanovnika, dva, zadržao je otok Male Srakane.

Na 53 naseljena otoka te 2021. živjelo je 127.838 otočana, što je za oko pet tisuća ili 3,70 posto manje u odnosu na 2011.

Već 23 godine postoji poseban zakon za otoke, a svake se godine u njih investira više – od 2006. do 2021. u otoke je uloženo čak 32,2 milijarde kuna, u prosjeku 2,01 milijarde kuna godišnje.

Sabor će ovaj tjedan raspraviti i izvješća o radu Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa za 2019., 2020. i 2021. te izvješća o provedbi Zakona o pravu na pristup informacijama za 2020. i 2021.

Očitovat će se i o prijedlogu da se 31. svibnja proglasi Nacionalnim danom udomiteljstva te da donese Rezoluciju o debljini.

Radni tjedan, ali i aktualnu sjednicu koju je počeo 17. siječnja, Sabor će zaključiti u petak, u Velikom tjednu neće zasjedati, a zastupnici se u klupe vraćaju nakon Uskrsa.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

4 razloga zbog kojih stalno osjećate glad

4 razloga zbog kojih stalno osjećate glad

Try not to laugh or smile | Funny raccoon compilation 2017

Try not to laugh or smile | Funny raccoon compilation 2017