in

Otvoreno o superizbornoj godini i rejtingu stranaka

Otvoreno o superizbornoj godini i rejtingu stranaka
Slatka-Tajna.Eu
Otvoreno o superizbornoj godini i rejtingu stranaka

Otvoreno o tzv. superizbornoj godini i rejtingu stranaka

Foto: Otvoreno / HRT

Europski, parlamentarni i predsjednički. Iako nas još mjeseci dijele od superizborne godine, političke stranke itekako razmišljaju o svojoj popularnosti u biračkome tijelu. A ono prema HRejtingu na prvo mjesto stavlja vladajući HDZ kojem ni afere ne utječu na rast.

Skromno raste SDP. Razloga za analizu vlastita pada itekako ima Možemo. Iznad izbornog praga smjestila se i osnažena desnica – Most i Domovinski pokret. Bit će zanimljivo pratiti kako će pokušati pridobiti više od 15 posto neopredijeljenih birača koji bi itekako mogli odrediti relativnog izbornog pobjednika.

Ivan Rimac, politički analitičar u emisiji Otvoreno, urednika i voditelja Branka Nađvinskog rekao je kako afere koje se razotkrivaju u medijima nemaju velikog utjecaja na rejting HDZ-a i da je, kako kaže, negativna reklama dobro došla HDZ-u i učvršćuje moć HDZ-a i HDZ-ovih političara u javnosti.

– Jedino afere koje završavaju sudskim progonom ili zatvaranjem pojedinih političara, mogu imati utjecaja, no glasačko tijelo se brzo oporavlja od tih afera i vraća se brzo na pozicije koje imamo u recentnim istraživanjima, naglasio je.

Aleksandar Musić, komunikacijski i politički konzultant istaknuo je kako je rejting „odokativni” status vidljivosti neke stranke na razini Hrvatske.

– On manje govori o tome kako ćete proći na izborima, a više o tome koliko ste prisutni u javnosti, govori i dodaje kako je npr. za HDZ manje bitno ima li 26 ili 29 posto prema istraživanju, koliko mu je bitno kako će proći u izbornim jedinicama u kojima se ne očekuje njihova pobjeda.

– Afera Dekanić nije naštetila HDZ-u, ali vi imate u politici efekt „lavine”. Gruda po gruda, lavina. Ako vam se to dogodi godinu ili dvije prije izbora neće vam naškoditi, ali kada se to dogodilo neposredno prije izbora, može se dogoditi situacija koju ne kontrolirate. U trenutnoj situaciji teško da netko može sam stati HDZ-u na megdan, ali se može dogoditi ono kao „sve samo HDZ ne”, a na suprotnoj strani sinergiju koja omogućava da se nadigra, pa premda i u teoriji, HDZ, rekao je.

 Problem HDZ-u može napraviti samo HDZ

– Trenutni problem HDZ-u može napraviti samo HDZ, istaknuo je Jerko Trogrlić, politički analitičar.

Dodaje kako afere nisu nešto što može nanijeti ozbiljnu štetu HDZ-u, jer da je tome tako, onda HDZ-a danas ne bi bilo.

– Potezi nekih ministara, premijeru danas stvaraju puno veći problem no što mu stvara oporba, pogotovo najjača oporbena stranka, naglasio je.

Govori kako s jedne strane imamo sukobe s predsjednikom RH, imamo, govori, unutar stranačke gafove i dio aktivne oporbe Mosta, koji tako gradi svoju priču, ali ne nanosi značajnu štetu HDZ-u, stoga što to nije isti bazen birača i imamo taj „jalovi” SDP.

Rimac naglašavi kako su izbori u Rijeci za lokalnu samoupravu test odnosa HDZ-a i SDP-a.

– HDZ nikada u Rijeci nije imao veliku podršku, no SDP je u nekoliko mandata konstantno gubio dominaciju, ali i političke partnere s kojima je izlazio na izbore, istaknuo je.

Dodaje kako je Rijeka raskinula odnose sa SDP-om.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Ističe kako naša oporba ima problem za suradnju čak i s ideološki bliskim strankama, a kamo li doći na istu poziciju s minimalnim hendikepom u odnosu na HDZ u startnoj poziciji.

Na pitanje koliko je HDZ spreman ići u prekrajanje izbornih jedinica, Musić je rekao kako njima trenutno više odgovara trenutni ustroj no što to odgovara opoziciji.

Porazan rezultat SDP-a u anketama

Trogrlić smatra kako je porazan rezultat SDP-a koji u sedmoj opozicijskoj godini s drugim čelnikom ima tako niske rezultate u anketama i s relativno uskim koalicijskim potencijalom koji se prije svega odnosi na Možemo i liberalnu scenu.

– Rejting Peđe Grbina se prepolovio u poslijednje 3 godine i to je veliko opterećenje za stranku koja želi biti lider opozicije. U potrazi za premijerom, malo je glasača SDP-a koji mogu Grbina doživjeti kao premijera, naglasio je.

Rimac smatra kako SDP ima zastarjeli politički pristup i zastarjelu retoriku i žive u uvjerenju da su glavna stranka oporbe.

– Čini mi se da je koaliranje s njima toksično za nekog drugog tko ima moderan pristup, govori.

Na pitanje tko je lider oporbe, te u kojoj mjeri pred predsjednik Zoran Milanović otima prostor na političkoj pozornici Peđi Grbinu, Musić govori kako Milanović otima primat stoga što je uspio objediniti anti HDZ-ovske i anti Plenkovićevske biračke bazene.

– Taj ekvilibrij je nestabilan jer je slaba individualna lojalnost tih grupa njemu. Ako se na desnoj desnici u predsjedničkoj kampanji pojavi netko tko je autentičniji i odmorniji, tu će trpjeti osipanje simpatija. Ako se pojavi na ljevici netko tko će kvalitetnije otrčati tu utrku desit će se jednaka stvar, rekao je i dodao da što se tiče SDP-a oni imaju staru boljku. Redovito ponude rješenje bez da su osvijestili problem.

Trogrlić smatra kako je stranka Možemo u nezavidnoj situaciji u odnosu na ostale opozicijske stranke zato što oni istovremeno obnašaju pozornost na „najvećoj pozornici”, a to je u Gradu Zagrebu. Upravo stoga, njihov lagani pad u rejtingu nije nešto što bi trebalo iznenaditi.

– Nose se sa svom težinom obnašanja mandata, što donosi posljedice za njih. Za njih je specifično što su oni jaki u dvije baze. Jedna je Zagreb, a drugo Istra, a sve ostalo je nisko, između 4-5 posto što ih tjera u koaliciju s SDP-om, što smatram da nije loše, istaknuo je.

– Možemo se nosi s teretom obnašanja vlasti, a predsjednik Milanović je čelnik opozicije koji je to nametnuo svojim autoritetom i svojim istupima, rekao je i dodao kako Milanović nema sklonost parlamentarnoj politici i ne možemo ga, kako kaže, očekivati u parlamentarnoj utrci.

Naglašava kako se MOST najbolje snalazi u opoziciji, ali ne smatra kako mogu osvojiti vlast već se to s njima može postići.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Koliko stvarno mora trajati seks za potpuni užitak prema mišljenju žena

Koliko stvarno mora trajati seks za potpuni užitak prema mišljenju žena

Zastupnik Naše stranke i pored kritika: Najvjerovatnije ću glasati za Vukoju

Zastupnik Naše stranke i pored kritika: Najvjerovatnije ću glasati za Vukoju