in

Proljetno čišćenje: Na šta se mora obratiti pažnja?

Proljetno čišćenje: Na šta se mora obratiti pažnja?
Slatka-Tajna.Eu

Foto: Pinterest

Na proljeće svi gledamo kao na nove početke. A i sada je ono doba godine kada svi želimo širom otvoriti prozore i uživati u svom čistom i mirisnom domu. Ako ste jedna od onih koja je odgađala sezonsko čišćenje, evo popisa najboljih savjeta za takvu radnu akciju. Neki od njih, doduše, iziskuju poprilično vremena, ali neka vas to ne obeshrabri, jer na kraju će vaš dom zablistati kao onda kada ste u njega uselili. A, mi vam pišemo šta nikako ne smijete zaboraviti očistiti.

Dohvatite ljestve i krenite u osvajanje gornjih polica i ladica
Mnogi odgađaju čišćenje teže dostupnih dijelova namještaja poput gornjih polica i ladica, jer im to predstavlja veliki problem. Ukoliko im se posvetite jednom godišnje, uzmite si vrijeme koje ćete uglavnom provesti na ljestvama čisteći, ali i probirući nepotrebne predmete kojih se želite riješiti.

Obračunajte se s prljavštinom na roletama i zavjesama
Sjećate li se kada ste posljednji put počistili svoje rolete od prašine i prljavštine? Ne? E, onda je došao pravi trenutak da ih sredite. Imate li dovoljno vremena, možete i oprati zavjese ili ih pak odnijeti na hemijsko čišćenje. Ukoliko se ipak nisu uspjele toliko zaprljati, barem ih otresite kako u sljedećih nekoliko mjeseci ne bi potamnile od nakupljene prašine.

 

Novo, svježe ruho za stari tepih
Pomaknite namještaj i usisajte pod ispod njega. Imate li kakav tepih, iskoristite ovu priliku i dobro ga počistite. U tu svrhu zatražite pomoć profesionalaca koji će učiniti da vaš stari tepih izgleda kao nov. Jednom godišnje trebali biste svom tepihu osigurati takav tretman koji će mu donijeti svježe ruho..

Zaboravljeni predmeti u fotelji i kauču
Odlučite li se za čišćenje svog tapeciranog namještaja, iznenadit ćete se gomili kovanica, olovaka ili raznih sitnih predmeta koje ćete izvući iz prašnjavih uglova fotelja i kauča. Ko kaže da čišćenje ne može biti zabavno, zar ne?
Imate li godinama namještaj presvučen tkaninom, poželjet ćete da profesionalni čistači tepiha učine svoju čaroliju u dnevnoj sobi, nakon što srede vaše tepihe. Radije ulažite u njihovo održavanje jednom godišnje nego da morate kupovati nove tepihe i fotelje.

 

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Pranje prozora
Pranje prozora za sunčanog proljetnog dana predstavlja dobitnu kombinaciju. Dok vas miluju tople sunčeve zrake, odrađujete i malu tjelovježbu, dok na kraju možete uživati u svom rezultatu – pogledu kroz savršeno čiste prozore. Ne zaboravite prilikom pranja prozora očistiti i prozorske okvire.

Neugodno iznenađenje iza kuhinjskih elemenata
Divite se svojoj kuhinji koja blista? Mislite li da je doista čista? Provjerite kakvo je stanje iza frižidera ili ipak nekih drugih kuhinjskih elemenata. Neugodno ćete se iznenaditi kad vidite što se sve, osim pregršt prašine i komadića hrane može tamo pronaći.
A kad ste već izvukli frižider odvojite još koju minutu i očistite zavojnice kondenzatora od prašine, kako bi frižider radio učinkovitije i trošio manje energije.

Temeljito unutrašnje pranje kućanskih aparata
Proljetno čišćenje odlična je prilika da iznutra počistite svoje kućanske aparate, u prvom redu frižider, rernu ili pak mašinu za suđe. Samo, pripazite dok čistite frižider ili zamrzivač da svu hranu iz njega smjestite u kakav spremnik s puno leda, kako se ne bi odmrznula i pokvarila.

Neugodne mirise najbolje ćete odstraniti vodom u koju ste dodali ocat. Kada vraćate hranu natrag u frižider, pokušajte je složiti na način koji će vas motivirati da je tako uvijek slažete kako bi frižider bio uredniji.

Mašinu za suđe najbolje ćete počistiti od tvrdokornog kamenca tako što ćete je praznu uključiti i uliti u nju šoljicu octa. To je ujedno i jedan od najlakših zadataka na popisu aktivnosti vašeg proljetnog čišćenja, stoga nemojte ga preskočiti.

The post Proljetno čišćenje: Na šta se mora obratiti pažnja? appeared first on Azra Magazin.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Sve svjetske odluke reflektiraju se i na BiH, tako i bankarska kriza

Sve svjetske odluke reflektiraju se i na BiH, tako i bankarska kriza

Koliko građana podupire ograničavanje broja radnih nedjelja?

Koliko građana podupire ograničavanje broja radnih nedjelja?