in

Koliko građana podupire ograničavanje broja radnih nedjelja?

Koliko građana podupire ograničavanje broja radnih nedjelja?
Slatka-Tajna.Eu
Koliko građana podupire ograničavanje broja radnih nedjelja?

Što građani misle o radu nedjeljom?

Foto: HTV / HRT

Analizu HRejtinga za HRT provela je agencija Promocija Plus! Anketa je provedena na uzorku od 1.100 ispitanika uz najveću moguću pogrešku od +/- 3,54 posto i pouzdanost od 95 posto. Podaci su prikupljeni od 14. do 17. ožujka. Danas analiziramo podršku građana novom Zakonu o trgovini i radu nedjeljom!

Na pitanje – podržavate li prijedlog Vlade – 70,9 posto ispitanika izjasnilo se da podržava. Ne podržava 25,8 posto ispitanika, dok njih 3,4 posto – ne zna ili nije željelo odgovoriti.

Među razlozima ZA podršku novom zakonu – prevladava mišljenje – da je “Nedjelja – dan za obitelj, a ne trgovine”. To smatra 50,4 posto onih koji podupiru novi zakon.

Na drugom je mjestu uvjerenje da “u trgovinama većinom rade žene koje se zbog toga ne mogu posvetiti obitelji” – dijeli ga gotovo 18,5 posto ispitanika, a treći – što smatra 13 posto onih koji podupiru novi Zakon – da su “radnici premalo plaćeni za rad nedjeljom”.

Među razlozima za ograničavanje rada nedjeljom su i ti da trgovine stranih vlasnika u svojim zemljama ne rade, dok kod nas rade, zatim podrška Crkvi, koja se protivi radu trgovina nedjeljom, što smatra oko 4 posto ispitanih, mišljenje da je 16 nedjelja godišnje sasvim dovoljno za sezonu i vrijeme oko blagdana, kao i da se sve može kupiti u ostalim danima tjedna, te da su posljedica rada nedjeljom kriza obitelji i velik broj razvoda.

Što se tiče onih koji ne podržavaju novi Zakon – prevladava mišljenje da se u uvjetima krize treba zapošljavati, a ne braniti da se radi – to smatra njih gotovo četvrtina.

Oko 20 posto protivnika Novog zakona smatra da u tržišnoj ekonomiji zabrana rada nije prihvatljiva, a gotovo jednako toliko da će zabrana rada dovesti do otpuštanja radnika u trgovinama.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku


Više od 12 posto njih zamjera umiješanost crkve, a da “previše radimo preko tjedna i ne stignemo obaviti kupovinu” smatra malo manje od 7 posto onih koji su protiv zakona.

Da je cijela stvar samo pitanje dobre plaće onima koji rade nedjeljom, smatra njih gotovo 5 posto, a jednako toliko ih smatra da je prijedlog nedosljedan, odnosno da se treba odlučiti radi li se ili ne u potpunosti.

Na posljednjem je mjestu stajalište da su “veliki centri ionako postali mjesta izlaska i druženja nedjeljom”.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Proljetno čišćenje: Na šta se mora obratiti pažnja?

Proljetno čišćenje: Na šta se mora obratiti pažnja?

Rekordan iznos Ministarstva privrede KS u budžetu za 2023. godinu

Rekordan iznos Ministarstva privrede KS u budžetu za 2023. godinu