in

Načelno ima dovoljno liječnika, ali nisu dobro raspoređeni

Načelno ima dovoljno liječnika, ali nisu dobro raspoređeni
Slatka-Tajna.Eu
Načelno ima dovoljno liječnika, ali nisu dobro raspoređeni

Ministar zdravstva Vili Beroš

Foto: Dnevnik / HRT

O situaciji u zdravstvu u središnjem Dnevniku HTV-a govorio je ministar zdravstva Vili Beroš.

Preventivni pregledi

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je da će preventivni pregledi spriječiti teške bolesti i da je to njihov cilj.

– Jačanjem prevencije unapređujemo dijagnostiku takvih bolesti, unapređujemo liječenje i u konačnici ishode. To je naš cilj. U zemlji gdje imamo doajena prevencije, prof. Andriju Štampara, dosta moramo poraditi na tome i na taj način se može unaprijediti sve zdravstvene ishode, rekao je Beroš.

Preventivne preglede obavljat će uglavnom obiteljski liječnici koji su već ionako preopterećeni.

– Postoji široka radna skupina koja je analizirala sve elemente, uključujući opterećenost liječnika obiteljske medicine. Stoga su ponuđena dva koncepta – u ordinacijama liječnika obiteljske medicine ili na punktu doma zdravlja ako je to ravnatelju doma zdravlja lakše i jednostavnije omogućiti. Pilot-projekt služi tome da procijenimo naše ideje i njihovo funkcioniranje na terenu pa da vidimo u kojem smjeru ići. Nakon rezultata pilot-projekta sagledat ćemo funkcioniranje istog i odlučit ćemo u kojem će smjeru krenuti Nacionalni projekt preventivnih zdravstvenih pregleda, rekao je ministar zdravstva.

Reforma zdravstva

U Saboru je danas predstavljena reforma zdravstva. Stanje je takvo da mladi liječnici odlaze, nedostaje 200 liječnika, 4000 medicinskih sestara. Na pitanje kako riješiti taj problem, ministar zdravstva Vili Beroš tvrdi – upravo reformom.

– Stoga je reforma utemeljena i ona je odgovor na većinu navedenih pitanja. Danas su u Saboru usvojena dva najvažnija zakon u zdravstvenom sustavu. Oni predstavljaju temelj za provođenje reforme, međutim oni su samo prvi korak. Nakon toga čeka nas još puno posla i ti koraci su jasno definirani, istaknuo je.

Kako zadržati mlade liječnike u Hrvatskoj

Na ponovno pitanje kako bi liječnici trebali ostati u Hrvatskoj i kako proizvesti nove liječnike, rekao je da u ovom trenutku ne želi reći da ne nedostaje liječnika u Hrvatskoj.

– Mogli bismo načelno reći da ih ima relativno dovoljno, ali da nisu dobro raspoređeni. To je odgovornost ove Vlade i ranijih Vlada. Konkretno 90-ih godina 12 godina nisu raspisivane specijalizacije. Sada osjećamo posljedice takvog nedjelovanja i neaktivnosti. Stoga je naš zadatak to riješiti, no nemamo čarobni štapić, rekao je Beroš.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










– Prošle godine prema analizama Hrvatske liječničke komore zaposleno je najviše specijalizanata u zadnjih 20-ak godina, njih 714. Od 2016. u sustav je ušlo 20% liječnika više. Specijalizacija traje 4-6 godina, ovisno o djelatnosti. To je dugotrajan proces. Moramo biti svjesni naše odgovornosti jer temelj ove reforme koju sada uspostavljamo reflektirat će se u budućnosti kroz 5-6 godina, desetljeće ili dva. Sada baštinimo posljedice ranijeg činjenja ili nečinjenja, isto tako sada postavljamo temelj za zdravstveni sustav naše budućnosti, objasnio je Beroš.

Dugovi u zdravstvu

Ministar zdravstva rekao je da dugovi u zdravstvu ne rastu.

– Dugovi su stabilno visoki, ali zato radimo reformu da bismo promijenili paradigmu financiranja zdravstvenog sustava i da bismo u konačnici počeli plaćati po učinkovitosti i kvaliteti, a ne kao sada na osnovu limitnog faktora. Kad je riječ o tim troškovima, hrvatska Vlada i Ministarstvo doista rade sve da unaprijede modernu medicinu. Od 2016. godine 14 milijardi kuna utrošili smo samo na posebno skupe lijekove za liječenje naših pacijenata i otprilike 180 milijuna kuna samo za djecu koja boluju od spinalne mišićne atrofije. Sve su to enormni troškovi. Uzimajući u obzir da je izdvajanje po glavi stanovnika iz doprinosa u RH 960 eura, a prosjek EU-a 3200 eura, ja se ponekad pitam kako uspijemo sve financirati. Međutim, u ovom trenutku su dugovi stabilni i ne rastu, naglasio je Beroš.

O prosvjedu pet liječničkih udruga

O sutrašnjem prosvjedu pet liječničkih udruga koje imaju oštre kritike na situaciju u zdravstvu i na rad resornog ministra, Beroš je rekao da je bilo kakvu dilemu i krizne elemente potrebno rješavati razgovorom za stolom.

– Međutim, taj razgovor mora uvijek biti u dobroj vjeri, na neki način s jasnim rezultatima istog. Ako vam netko dođe razgovarati s figom u džepu, nema od toga ništa. Sve što je obećano će se realizirati, poput reprezentativnosti liječničkog sindikata, poput uredbe o koeficijentima koja je u izradi, rekao je Beroš te dodao da ne može govoriti o rokovima.

– Rokovi ovise o općenitoj ekonomskoj situaciji, o Ministarstvu financija, općenito o funkcioniranju Vlade u cjelini, no ispunit će se zasigurno, naglasio je.

Na kraju je rekao da će sutra tijekom prosvjeda pet liječničkih udruga biti s jednom udrugom pacijenata.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Novi vizuelni identitet Sparkasse Banke

Novi vizuelni identitet Sparkasse Banke

Newcastle preokrenuo i stigao do važne pobjede u borbi za plasman u Evropu

Newcastle preokrenuo i stigao do važne pobjede u borbi za plasman u Evropu